HP7: Proppaus

Proppaus tai propit tarkoittavat hahmon vaatetusta, tarvikkeita ja muita in-game esineitä tai lavasteita.

Kaikkien pitäisi pukeutua hahmolle sopivaan velhomaiseen juhla-asuun. Poikkeuksena jotkin henkilökuntahahmot, mutta näiden kanssa on sovittu asiasta erikseen. Saa olla ihan niin juhlava kuin haluaa, mutta hamevanteet kannattanee jättää pois tilan ja mukavuuden takia (saa sellaisetkin kyllä olla, jos välttämättä haluaa). Mihinkään tosi kalliiseen ei tarvitse investoida (ellei halua), eli jos sinulla ei yksinkertaisesti ole varaa proppautua hulppeasti niin tule sellaisissa vaatteissa, mihin sinulla on varaa. Eivät kaikki hahmotkaan ole mitään rikkaita :)

Pelin voi aloittaa myös arkivaatteissa. Peli alkaa klo 14, mutta varsinaiset juhlat vasta siinä klo 17 maissa, eli juhliin voi pukeutua myös in-game. In-game pelipaikka on konferenssihotelli.

Huomioithan, että ulkokengillä ei saa kävellä sisällä! Sisällä saa käyttää sisäkenkiä, joissa pohjat puhdistettu ja jotka eivät jätä jälkiä (esim. mustia viivoja) lattiaan. Ulos mennessä pitää vaihtaa sitten ulkokengät, tämä siivoustyön vähentämiseksi. Kannattaa varata myös kunnolla lämmintä vaatetta mukaan siltä varalta, että jossain vaiheessa peliä pitää käydä ulkona.

Taikasauva
Kaikilla pitää olla hahmolle sopiva taikasauva. Materiaali, väri yms vapaa, mutta käytä järkeä.

Naiset
Velhomainen mekko, hame tai kaapu. Helman pituus vähintään polviin asti. Voi olla esim. pitkä tai lyhyt iltapuku tai vanhojentanssimekko. Jos et osaa päättää pitkän tai lyhyen helman välillä, niin valitse mieluummin pitkä. Velhomaisuutta voi lisätä esim. asun vanhanaikaisuudella (korsetti, viktoriaaniset vaikutteet jne), isoilla hihoilla, viitalla, capeletilla tai vastaavalla, noitahatulla, fantasiamaisuudella jne. Naiset voivat laittaa myös housut, mutta tämä on perinteisen juhlaetiketin vastaista ja aiheuttaa varmasti kulmien kohottelua.

Miehet
Puku tai juhlava kaapu. Jos ei omista tai halua väkertää juhlakaapua, voi sen sijaan tulla jästimallisessa puvussa tai frakissa. Jos tulee puvussa, niin kannattaa sen velhomaisuutta yrittää lisätä esim. liivillä, vanhanaikaisilla kauluksilla tai muilla koristeilla (hanskat, kävelykeppi, hattu, taskukello jne), viitalla tai erikoisemmilla väreillä (mm. violetti on hyvin velhomainen). Kaavun alla voi olla housut tai ei – umpinaisten täyspitkien kaapujen alla ei perinteisesti ole käytetty housuja (paitsi sukkahousuja :D). Velhomaailmassa miesten juhlapukeutuminen on yleensä koristeellisempaa ja värikkäämpää kuin nykyajan jästeillä.

Mistä hankkia

Tässä joitain vinkkejä, mistä asun osia kannattaa lähteä etsimään, jos ei halua itse ommella. Kannattaa edetä tässä järjestyksessä: käy ensin läpi omat kaappisi. Onko kaapissa jo valmiina jokin juhlapuku, kuten ylioppilasjuhla-asu, rippiasu, vanhojentanssi-asu, jokin cosplay/historiallinen asu tms? Jos on, niin saako siitä vaikka lisäasusteilla sopivan larppiin? Onko sisaruksilla, vanhemmillasi tai kavereillasi sopivia pukuja, joita ovat valmiita lainaamaan?

Kirpputorit
Kirpputorit ovat oikeita aarreaittoja. Jos omasta vaatekaapista ei jo valmiiksi löydy, niin tänne kannattaa suunnata ensimmäisenä. Kauluspaitoja löytyy kirppareilta yleensä vaikka millä mitalla, samaten pikkutakkeja, puvun housuja ja kenkiä. Hyvällä tuurilla voi löytää myös kivoja naisten juhlavaatteita. Jos vaatteet ovat vähän liian suuria, niin niiden pienentäminen ei ole kovinkaan vaikeaa.

Suomalaiset harrastajat

Custom-taikasauvat
Henniina valmistaa tilauksesta hienoja taikasauvoja. Hinta on 9 e + 2-7 euroa materiaalikuluja, eli hinta on yleisimmin n. 13 e. Sauvat toimitetaan pääsääntöisesti suoraan larppiin. Yhteydenotossa on lähetettävä lähdekuva, itse piirretty kuva tai kuvailu sauvasta, jota on tarkoitus jäljitellä, eli esimerkiksi: x tuumaa/x senttimetriä, väri/puu (jota imitoidaan, esim. jalava, eben, tms.). Tämän lisäksi vielä muut kuvailut/halutut yksityiskohdat. Mitä yksinkertaisempi sauva, sitä halvemmaksi tulee. Otathan huomioon, että useimmat sauvat saattavat murtua, jos niiden päälle kaatuu esimerkiksi vettä. Yhteydenotot osoitteeseen: henniinaisoaho (ät) hotmail.fi .

Nettikaupat
Edullisia juhla-asuja voi metsästää esimerkiksi Ebaysta. Huom. varaudu 1-2 kuukauden odotukseen, jos tavara tulee Kiinasta!

Peruukit
Kyllästyttääkö suomalaisten naamiaskauppojen halvan ja muovisen näköiset peruukit? Ei hätää, ulkomailta voi tilata hyviä peruukkeja kohtuulliseen hintaan. Tässä linkkilistaa eri kaupoista. Huom. en ole itse tilannut monista näistä, joten en osaa sanoa, kuinka luotettava mikäkin myyjä on. Kannattaa tutkia asiaa.

Laadukkaita valmistusmateriaaleja ovat ainakin Kanekalon, Tokyokalon tai Eleora -kuidut, eli kannattaa lukea peruukin kuvaus. Riippuen siitä, millaisen kampauksen haluat peruukkiin tehdä, on plussaa, jos siinä on “skin top”. Se tarkoittaa, että peruukin päälaen kohdassa on läntti ihon näköistä kumia, jolloin hiukset lähtevät siitä aidon näköisesti ja jakauksen kohtaa on helppo muuttaa. “Lace front” taasen tarkoittaa, että edessä on punos, josta hiukset lähtevät luonnollisen näköisesti, eli siis hiusraja on aidomman näköinen. Nämä ovat useimmiten aidoimman näköisiä peruukkeja, usein myös kalliimpia. On myös olemassa “full lace” -peruukkeja.

Ebaysta löytyy haualla vaikka mitä peruukkeja, kannattaa selata. Tässä ainakin yksi luotettava/laadukas myyjä:
Vogue Wigs (olen joskus itse tilannut täältä)

Ebaysta löytyy paljon muitakin myyjiä, kannattaa tutkia. Jos löydät kuitenkin jonkun aivan uskomattoman halvan (siis tyyliin 4 dollaria) peruukin, kyseessä voi olla huijari. Kannattaa selata läpi sekä Englannin (www.ebay.co.uk) että Amerikan (www.ebay.com) Ebayta.

Muut:
Arda Wigs
Cosplay.com (olen joskus itse tilannut täältä)
Cosplay Anime Wigs
Cosplaymagic (olen joskus itse tilannut täältä)
Hello Cosplay (olen joskus itse tilannut täältä)
Cosplay House
FanPlusFriend
Amphigory
Wilshire Wigs
Cosplay Fu (olen joskus itse tilannut täältä)

Huom. monet näistä kaupoista lähettävät peruukkinsa kiinapostilla, jonka luvattu toimitusaika on 20-30 arkipäivää. Käytännössä voi pahimmassa tapauksessa kuitenkin mennä jopa yli kaksi kuukautta, eli tilaa peruukkisi ajoissa, varsinkin jos se tulee kiinasta!

Bindaus

Suosittelen kaikkia miehiä esittäviä naisia (crossaajia) bindaamaan, jos vain mitenkään mahdollista. Se tuo huomattavasti lisää uskottavuutta ja miehiä esittävät erottaa helpommin. Tässä siihen joitain yksinkertaisia vinkkejä.

Halpa tapa

Tarvittavat materiaalit:
-Yksikertaiset urheilurintaliivit tai toppi, jos ei rintsikoihin ole varaa
-Ideaalisidettä (pienirintaisille 1 rulla, suurempirintaiset saattaa tarvita 2 rullaa). Tätä saa kaikista apteekeista, maksaa pari euroa. Osta sitä leveää sorttia, ja säästä ne mukana tulevat hakaset!
-Hakaneuloja, n. 4 kpl. Keskikokoiset ja tarpeeksi vahvat on parhaita.

Laita päälle urheilurintsikat / toppi. Sitten kiinnitä ideaalisiteen toinen pää hakaneulalla rintaliiveihin/toppiin. Sitten aloita kiertämään ideaalisidettä rintojen ympärille sopivalla kireydellä, niin että rinnat litistyy. Älä laita liian kireälle, koska muuten et pysty hengittämään. Itsellesi sopivan kireyden löydät vain kokeilemalla. Aloita kiertäminen ihan ylhäältä, kainaloiden yläreunasta asti. Jatka siitä tasaisesti alaspäin. Älä laitetta sidettä ihan alas asti, vaan jätä alreunaan hiukan ilmaa siten, että rinnat pääsevät sitä kautta vähän “ulos” ja että side ei paina palleaan. Tällöin pystyt hengittämään paremmin, ja bindi ei tunnu ikävältä. Sitten kiinnitä siteen reuna kiinni mukana tulleilla hakasilla, ja lisäksi vielä hakaneuloilla kiinni rintaliiveihin/toppiin, niin se pysyy paikallaan. Erityisesti kannattaa laittaa siihen kohtaan, josta lähtee rintaliivin olkaimet, niin että side ei valu alaspäin.

Tämä bindaus joustaa ja hengittää, sekä bindaa erittäin tehokkaasti – sillä on saatu litistettyä isojakin rintoja ;) Ideaalisidettä voi käyttää useita kertoja uudestaan, muuta muutaman käyttökerran jälkeen se alkaa olla vähän löysää, jolloin kannattaa ostaa uusi.

Kalliimpi & parempi tapa

Bindaukseen on olemassa ihan valmiiksi tehtyjä bindausliivejä/toppeja, joita voi ostaa esim. netistä. Ne voivat kuitenkin olla vähän hintavia, toisaalta ovat nopeampia laittaa päälle ja juuri siihen tarkoitukseen tarkoitettuja = mukavamman tuntuisia ja terveellisempiä keholle. Jos aikoo crossata paljon, voi olla järkevää investoida sellaiseen.