Vampyyrit

Lue myös taikaolentojen pääsivusta ETASM-info.

Kukaan ei oikeastaan tiedä, mistä vampyyrit ovat peräisin, mutta heitä on ollut olemassa jo useita tuhansia vuosia – mainintoja on jo muinaisen Egyptin kirjoituksissa.

Vampyyrilait, ETASM ja hovi

Jos taikova muuttuu vampyyriksi, tämän pitää rekisteröityä oman maansa taikaministeriössä kuukauden sisään. Lain rikkominen aiheuttaa rangaistuksen. Euroopassa liikkuvien vampyyrien (niin taika- kuin ei-taikovaperäisten) pitää kaikkien rekisteröityä ETASM:iin.

Suuri osa vampyyreista elää jossain määrin erillään taikovista, ja heillä on ihan omat poliittiset kuvionsa. Euroopan vampyyrihovin ydin on Puolassa, ja sitä johti aikaisemmin vampyyriruhtinatar Judith Senlis, joka hallitsi Euroopan vampyyreja mm. asettamalla erilaisia lakeja vampyyreille ja rankaisemalla niitä, jotka eivät niitä noudattaneet. ETASM:illa ja vampyyrihovilla oli yhteistyösopimus, joskin näiden kahden välillä oli aina kitkaa, erimielisyyksiä ja neuvotteluja, joskus myös pieniä yhteenottoja.

Senlis kuitenkin menehtyi elokuussa 2000 ja vampyyrien keskuudessa alkoi melko väkivaltainen taistelu hallitsijan paikasta, ja myös taikovien keskuudessa nähtiin vampyyrien aiheuttamia levottomuuksia. Pian myös selvisi, että vampyyrit kuolevat antimaagisiin reikiin, sillä pari vampyyria vahingossa käveli sellaisiin. Tämä lietsoi pelkoa vampyyriyhteisössä ja lisääntyneitä hyökkäyksiä ei-taikovia kohtaan, mikä vaikeutti salaisuussäädöksen ylläpitoa. Hallitsijan puute aiheutti sen, että kukaan ei ollut kunnolla pitämässä vampyyreja kurissa. 2016 vampyyrien uusi ruhtinas viimein nimettiin, tämä on vanha vampyyri nimeltä Cassius Marcutio. Ruhtinas Marcutio katosi syksyllä 2017 muutamaksi kuukaudeksi, mutta Victoire ja Frances pelastivat tämän ei-taikovien kynsistä onnistuneesti.

Vampyyrit taikayhteiskunnassa

Vampyyrit jakavat ihmisten suhtautumista yhtä jyrkästi kuin ihmissudet. Vampyyreja pidetään yleisesti vaarallisena verenhimoisen luonteensa takia. Suurin osa vampyyreista elää erillään velhoyhteiskunnasta, mutta jotkut liikkuvat tai työskentelevät taikamaailmassa esim. opettajina. Ihmisten keskuudessa vampyyrit usein peittävät todellisen luontonsa, mutta on myös julkisesti taustansa paljastavia, mm. eräs kuuluisa laulaja.

Vampyyreja on paljon vähemmän kuin esim. ihmistaikovia. Ihmistaikovilla on paljon keinoja puolustautua vampyyreja vastaan, joten vampyyrit eivät mielellään päätyisi niin pahasti taikaväen väärälle puolelle, että siitä olisi suuria seurauksia. Jos ihmistaikovat alkaisivat tosissaan vainota vampyyreja, kävisi vampyyreille aika huonosti. Pieniltä välikohtauksilta ei tietysti koskaan vältytä.

Puhdasveristen seurapiirit katsovat vampyyreja samaan tapaan kuin ihmissusia, eli likaista eläimellistä pohjasakkaa puhtaisiin ihmistaikoviin verrattuna. Sivistyneet, taikaperäiset ja varsinkin vanhat ja paljon tietoa omaavat vampyyrit saavat kuitenkin kunnioitusta ja jotkut ovat heidän kanssaan valmiita jopa yhteistyöhön, jos siitä on hyötyä. Ideologian mukaan tällaiset vampyyrit ovat alempiarvoisia kuin puhdasveriset, mutta parempia kuin ei-taikovat tai ihmissudet.

Yksi syy siihen, miksi vampyyreilla on oma hovi ja omat politiikat on osittain juuri se, että puhdasveriset eivät ole halunneet veljeillä vampyyrien kanssa. Asenteet ovat kuitenkin murroksessa verenpuhtauden menettäessä merkitystään ja eri tahojen ajaessa erilaisten ihmisten ja olentojen välistä tasa-arvoa.

Vampyyrien keskuudessa kerrotaan, että muutama sata vuosi sitten Judith Senlis toimi joukkoineen Briteissä (eikä suinkaan yhteistyössä ihmistaikovien kanssa), ja puhdasveriset suvut eivät olleet tästä lainkaan ilahtuneita. Huhun mukaan he olisivat yrittäneet tuhota kaikki Englannin vampyyrit, siinä kuitenkin epäonnistuen, mutta onnistuivat joka tapauksessa ajamaan Judithin ja tämän joukot ulos maasta.

Ulkonäkö

Vampyyrien väritys on sama kuin heidän ollessaan ihmisiä, mutta iho on asteen kalpeampi. Vampyyrit jähmettyvät usein paikalleen ja saattavat näyttää patsasmaiselta. Liikkeet ovat sulavia. Kulmahampaat ovat terävät, joillain yksilöillä täysin huomaamattomat ja joillain näkyvämmät. Joka tapauksessa ne kasvavat hyvin näkyviksi vampyyrin juodessa verta. Vampyyrit näkevät itsensä peilistä.

Elintoiminnot

Vampyyrit luokitellaan epäkuolleiksi ja heillä ei normaalisti ole elintoimintoja. Sydän ei lyö, ei tarvitse hengittää, aineet eivät kierrä ruumiissa jne. Ainut mikä toimii normaalisti, on hermot ja aivot, ja tämäkin ihmisistä saadun veren voimalla. Verestä saamallaan energialla vampyyrit pystyvätkin käynnistämään joitain elintoimintoja. Tämä mahdollistaa seuraavat asiat:

-Seksin harrastamisen
-Syömisen ja juomisen
-Ihmisten hetkellisen huijaamisen siitä, että vampyyri olisi elossa (sydän lyö)

Elintoimintojen käynnistäminen ei kuitenkaan esim. vanhenna vampyyria. Vampyyrit eivät kykene myöskään saamaan lapsia. Jotkut hankkivat itselleen “lapsia” muuttamalla valitsemiaan ihmisiä vampyyreiksi. Vampyyrit usein nukkuvat päivällä kun aurinko on korkeimmalla, koska uni säästää energiaa ja pitää aivot vireänä. Mielellinen väsymys ja sekavuus voivat vallata vampyyrin jos hän nukkuu liian vähän. Unentarve on kuitenkin vähäisempi kuin ihmisillä. Pitkään eläneet vampyyrit tosin saattavat ottaa parin kuukauden tai jopa usean vuoden pituisia tirsoja silloin tällöin, sen sanotaan virkistävän.

Ravinto

Vampyyrit voivat syödä ja juoda normaalia ruokaa ja monet tykkäävät nauttia siitä ja sen mauista, erityisesti erilaisista juomista. Ruualla ei ole kuitenkaan mitään ravinnollista vaikutusta, vaan se menee suoraan läpi. Jotkut eivät syö siksi, että kokevat vessassa käynnin (tai syömisen) turhana ja rasittavana.

Vampyyrit tarvitsevat ravinnokseen ihmisverta. Eläinten veri ei kelpaa, se on käytännössä sama asia kuin söisi tavallista ruokaa. Ihmisveren voi juoda suoraan ihmisestä tai se voi olla säilöttyä, kunhan se on säilötty oikein (esim. veripankki). Vampyyrien verentarve vaihtelee. Siihen vaikuttaa lähinnä kaksi asiaa: kuinka paljon käyttää yliluonnollisia voimiaan ja luonnollinen yksilöllinen vaihtelu. Yleensä vampyyrit ruokailevat 3-4 kertaa viikossa, yksi ruokailukerta on noin veripussillisen verran (4,5dl). Vampyyrin ei siis tarvitse aiheuttaa uhrilleen mitään suurempia terveydellisiä haittoja, jos osaa kontrolloida voimiaan.

Velhoperäisillä vampyyreillä on vaihtoehtona myös Kuujuoma, joka taannuttaa verenhimon niin, että vampyyri tarvitsee ihmisverta vain 2-4 kertaa kuussa. Kuujuomaa tarvitsee juoda kerran päivässä. Kuujuomalla elävän vampyyrin yliluonnolliset voimat ovat heikompia kuin ihmisverellä elävän.

Viikon paasto ei vielä vaikuta vampyyriin mitenkään, eli isompien annoksien juominen harvemmin on myös mahdollista. Kahden viikon paasto tarkoittaa jo selvää kunnon heikentymistä. Mitä pidempi viime juomiskerrasta on, sitä verenhimoisempi vampyyrista tulee. Jos vampyyri ei juo verta lainkaan, hän vähitellen kuihtuu ja vaipuu uneen. Kuihtuneen vampyyrin voi herättää juottamalla tälle tarpeeksi paljon verta. Jos vampyyri haluaa tarkoituksella kuihtua, voi hän tietoisesti nukahtaa syvään uneen, josta ei herää kuin vasta vereen.

Vampyyreilla on erilaisia mieltymyksiä siitä, millaisesta verestä pitävät eniten. Veren juonti suoraan uhrista tuntuu erittäin euforiselta ja vampyyri on tällöin hetken melko suojaamaton. Veri myös kutsuu vampyyria, eli hän voi jäädä tuijottamaan kaulavaltimoa tai ihmisen saamaa haavaa.

Vampyyrit eivät himoitse juoda toistensa verta. Kaksi hyvin läheistä vampyyria saattavat joskus vaihtaa verta, eli juoda toistensa verta, ja silloinki se on useimmiten eroottissävytteistä. Jotkut kokevat, että tämä veren vaihtaminen vahvistaa yhteyttä heidän välillään. Toisen vampyyrin verellä ei ole juurikaan mitään ravinnollista arvoa, ellei toinen ole juuri juonut ihmisverta.

Yliluonnolliset voimat

Vampyyrit jaetaan kahteen eri luokkaan: 1) jästiperäiset vampyyrit ja 2) velhotaustaiset vampyyrit. Molemmilla on samat perusominaisuudet, mutta velhoperäiset vampyyrit säilyttävät kykynsä taikomiseen. Yliluonnollisten taitojen voimakkuus on yksilöllistä. Voimakkuuteen vaikuttaa myös vampyyrin ikä (mitä vanhempi, sen voimakkaampi) ja hänet kääntäneen vampyyrin voimakkuus.

 • Yliluonnollinen nopeus ja lihasvoimat.
 • Tarkemmat aistit (hajuaisti, näköaisti, kuuloaisti). Nuori vampyyri voi kokea aistitulvan melko musertavana ja häiritsevänä. Vanhemmiten vampyyrit oppivat sulkemaan pois yliluonnollisia aistejaan ja pystyvät keskittymään asioihin paremmin. Tuntoaisti on normaali.
 • Vampyyrit ovat immuuneja ihmisten sairauksille ja monille myrkyille. Jotkut aivoihin ja hermostoon vaikuttavat myrkyt saattavat aiheuttaa lieviä oireita myös vampyyreille. Esimerkiksi vampyyrit joutuvat juomaan merkittävän määrän alkoholia, ennen kuin voivat huomata mitään vaikutuksia.
 • Vampyyrit paranevat sekunneissa tai minuuteissa kaikesta fyysisestä vahingosta. Parantuminen kuitenkin kuluttaa paljon energiaa ja vampyyrin verentarve kasvaa sen mukaan, kuinka paljon hän joutuu parantumaan.
 • Vampyyrin tekemät puremajäljet paranevat lähes kokonaan, kun hän nuolaisee niitä. Tämä auttaa vampyyria peittelemään jälkensä. Kuitenkin jos vampyyri tekee isomman haavan kuin siistin pureman, ei tämä parane mihinkään.
 • Ihmisen silmään vampyyrit vaikuttavat yleensä viehättäviltä.
 • Vampyyrit voivat muuttaa ihmisiä kaltaisikseen. Se tapahtuu seuraavasti: ihminen pitää ensin juoda lähes kuiviin. Sitten pitää antaa tämän juoda omaa vertaan tarpeeksi. Muodonmuutos kestää 1-2 päivää, ja on usein hyvin kivulias. Vain osa selviää muodonmuutoksesta, noin 50%. Muodonmuutoksessa uhri ensin kuolee, ja herää sitten vampyyriksi (jos herää). Pieni osa ihmisistä menettää järkensä muodonmuutoksen yhteydessä, mikä aiheuttaa eläimellisiä peto-vampyyreja. Nämä tapaukset ovat osasyy vampyyrien huonoon maineeseen velhojen keskuudessa.

Heikkoudet

Ainoastaan auringonvalo ja sydämen lävistäminen tarpeeksi paksulla puisella esineellä voivat tappaa vampyyrin. Kaikesta muusta vampyyri kykenee parantumaan, vaikka ruumiista ei olisi paljon mitään jäljellä. Sydämen lävistävän puuesineen tulee olla vähintään sentin paksuinen. Kuollessaan vampyyri muuttuu tuhkaksi.

Auringossa palaminen alkaa hyvin nopeasti etenevänä palovammana, kunnes vampyyri syttyy liekkeihin ja muuttuu tuhkaksi. Suorassa auringonpaisteessa vampyyri kuolee parissa minuutissa, varjossa ja pilvisellä säällä paljon hitaammin. On olemassa loitsuja, joilla vampyyrit voivat suojautua auringonvalolta, vaikka monet vampyyrit tästä huolimatta pysyvät mieluummin varjossa kuin auringonpaisteessa – etenkin kun nämä loitsut on jonkun ulkopuolisen helppo purkaa. Varakkaimmat vampyyrit saattavat hankkia loitsittuja esineitä, jotka suojaavat auringonvalolta – vaikka joku rikkoisikin vampyyrin auringonsuojaloitsut, niin esine palauttaa ne nopeasti takaisin.

Loitsut ja taikuus toimivat suurimmaksi osaksi vampyyreihin normaalisti, joskin epäkuolleisuus saattaa muuttaa joidenkin loitsujen ja liemien vaikutuksia.

Vampyyrit pystyvät kävelemään sisään julkisiin tiloihin (ravintolat, kaupat, ostoskeskukset, kirkot ym) ongelmitta, mutta yksityisiin koteihin he tarvitsevat kutsun kodissa asuvalta, muuten he eivät pääse sisään. Huhujen mukaan kuitenkin velhoperäiset vampyyrit ovat kehitelleet loitsuja, joilla se olisi mahdollista. Kutsu voi olla myös kirjallinen ja etukäteen annettu, mutta sen pitää olla kohdistettu juuri kyseiselle vampyyrille/ryhmälle.

Vampyyri voi saada myrkytyksen huonosta verestä. Tämä aiheuttaa huonovointisuutta ja kyvyttömyyttä toimia joksikin aikaa, mutta siitä paranee yleensä viimeistään muutamassa yössä. Huonoa verta on:
-Kuolleesta otettu veri (myös vastakuolleesta), kuollut veri, pilaantunut (huonosti säilytetty) veri eli vampyyrien keskuudessa “kuolleen miehen veri”. Tämä on kaikista vaarallisinta.
-Jotkut sairaudet aiheuttavat veren huononemisen
-Jollain tapaa epäpuhdas veri voi aiheuttaa pientä huonovointisuutta tai olla pelkästään pahanmakuista. Veri voi olla epäpuhdasta esimerkiksi surkeiden elämäntapojen takia (huono ruokavalio, tupakan poltto, huumeiden käyttö, saasteet ja kemikaalijäämät jne).

Vampyyreita vastaan taistelu

 • Avada kedavra vie vampyyrilta tajun hetkeksi, muttei tapa tätä.
 • Kiroukset, herjat ja mieleen vaikuttava taikuus toimii vampyyreihin normaalisti, mutta fyysisiä vammoja aiheuttavista loitsuista ei ole suurta hyötyä, koska vampyyri paranee nopeasti. Tainnutu toimii normaalisti.
 • Jos vampyyri on suojautunut auringonvalolta loitsuilla, nämä loitsut voi purkaa tarpeeksi vahvalla lopeti loitsuimesilla.
 • Jos vampyyri on suojautunut auringolta loitsitulla esineellä, niin lopeti loitsuimes kyllä purkaa suojan, mutta esine palauttaa sen nopeasti takaisin. Esineestä loitsujen lopullinen purkaminen on paljon monimutkaisempaa ja vie aikaa.
 • Sokaistus ja voimakas valois ovat tehokkaampia vampyyreja kuin ihmisiä vastaan.
 • Päivänvalois on vähemmän tunnettu päivänvaloa tuottava loitsu, jolla voi altistaa vampyyrin päivänvalolle, mutta jos haluaa tappaa vampyyrin sillä, niin loitsua pitää pystyä ylläpitämään monta minuuttia, mikä on vaikeaa yksittäiseltä ihmiseltä ja vaatii paljon voimaa.
 • Pyhä vesi on eräänlainen taikaliemi, joka polttaa vampyyrien ihoa auringon tapaan. Jäljet kuitenkin paranevat kohtalaisen nopeasti.
 • Vampyyrin voi pysäyttää erilaisilla taikaympyröillä ja suojauksilla.
 • Vampyyrit eivät pidä valkosipulin hajusta, mutta pystyvät tarpeen vaatiessa sietämään sitä.
 • Risteillä ei ole minkäänlaista vaikutusta.

Sire

Vampyyrin sire on se vampyyri, joka on hänet vampyyriksi muuttanut. Vampyyrilla on mahdollista olla useampi kuin yksi sire, tosin se on harvinaista. Sirellä on usein jonkin verran valtaa muuttamaansa vampyyriin: siren suoraa käskyä voi olla vaikea vastustaa, mutta se on kuitenkin mahdollista. Mitä vanhemmaksi tulee, sen helpompaa vastustus on, ja jo muutaman sadan vuoden iässä siren käskyillä on harvoin enää todellista vaikutusta, vaikka toki ne aina herättävät tiettyä kunnioitusta. Se, kuinka paljon siren käskyt tehoavat, on paljolti kiinni yksilöistä, heidän luonteistaan ja tarkoitusperistään muutoshetkellä.

On olemassa aina tietty riski, että nuori vampyyri yrittää tappaa sirensä päästäkseen “vapaaksi”, minkä vuoksi vampyyrit harvoin muuttavat ihan ketä tahansa. Siren sirellä ei ole samanlaista valtaa, mutta mitä vanhempi “esi-isä”, sitä enemmän hän kunnioitusta usein vampyyrissa herättää.

HP-larp kampanja