Kulttuuri

Tällä sivulla esitellään taikakulttuuriin liittyviä asioita: rahan arvo, verisäädyt, uskonto taikamaailmassa, tatuoinnit, avioliitto, taikamaailman lehtiä.

Kaljuunan arvo

Tässä pelissä 1 kaljuunan arvo on 8 nykyistä euroa. 1 Kaljuuna on 17 sirppiä tai 493 sulmua, joten 1 sirpin arvo on noin 50 senttiä ja 1 sulmun arvo noin 2 senttiä.

Käsityksen saamiseksi hieman vertailuja:
100 € = 12,5 kaljuunaa
1000 € = 125 kaljuunaa
10 000 € = 1250 kaljuunaa

Iso-Britannian ei-taikovat ovat vaihtaneet punnasta jokin aika sitten euroon, ja myös taikaväki on parhaillaan (vuonna 2000) ei-taikovien vaatimuksesta vaihtamassa valuuttansa euroon.

Verisäädyt

Tällä hetkellä yleisesti hyväksytty mielipide on, että “verellä ei ole väliä”. Ei-taikovasyntyisten vastustajia katsotaan paheksuen, vaikka näitäkin on edelleen julkisuudessa.

Ei-taikovasyntyiset (ent. jästisyntyiset)
Kummatkin vanhemmat ovat ei-taikovia. Ennen 1600-lukua ei-taikovasyntyisiä pidettiin jopa erityisen lahjakkaana, sillä heidän taikataitonsa ilmestyivät ikään kuin tyhjästä. Tämä kuitenkin muuttui salaisuussäädöksen tultua voimaan 1692. Tätä ennen ei-taikovasyntyisiä vastustavat olivat harvassa ja vähän outoina pidettyjä. Toisen sodan jälkeen ei-taikovasyntyisiä vastustavia katsotaan myös pahalla silmällä. Ranskassa ei-taikovasyntyisiä ei ole koskaan vastustettu yhtä rankasti kuin Englannissa, vaan suhtautuminen on aina ollut vähän myönteisempää.

Puoliveriset
Toinen tai kummatkin vanhemmat ovat olleet taikojia, mutta esim. yksi vanhemmista tai isovanhemmista on ollut ei-taikova tai ei-taikovasyntyinen.

Vanhat puhdasveriset
Useampia satoja vuosia vanhat suvut. Näihin lasketaan mukaan ne, jotka ovat sukupolvesta toiseen saaneet lapsia muiden puhdasveristen kanssa. Tosin jossain määrin poikkeukset ovat “sallittuja” vähän suvusta riippuen; ei ole ennennäkemätöntä, että joskus on menty naimisiin esim. puoliverisen kanssa. Toisaalta monet suvuista eivät ole läheskään niin puhdasverisiä kuin väittävät; ennen 1600-lukua oli normaalia mennä naimisiin myös ei-taikovien kanssa. Lisäinfoa puhdasveristen seurapiireistä

Puhdasveriset
Perheet, joissa on ollut useampi sukupolvi noitia ja velhoja, mutta ei luokitella syystä tai toisesta yllä mainittuihin vanhoihin sukuihin.

Tatuoinnit

Tatuointeihin taikamaailmassa suhtaudutaan hieman epäilevämmin kuin ei-taikovien nykymaailmassa. Tatuointi nähdään usein jonkinlaisena kapinointina, ja jotkut yhdistävät mielikuvan mm. rikollisiin. Yläluokan ihmisillä saattaa olla tatuointeja, mutta usein ne ovat paikassa, jonka voi peittää helposti. Mielikuvat ovat kuitenkin jatkuvasti kehittyneen suvaitsevampaan suuntaan. Erikoislaatuisia taikatatuoinneista tekee se, että ne voivat olla liikkuvia.

Tappeluun liittyvät lait

Kaksintaistelut

  • Toisen saa haastaa kaksintaisteluun, ja jos vastapuoli hyväksyy sen, ei kumpikaan voi joutua edesvastuuseen aiheuttamistaan vammoista, jos on kaksintaisteltu sääntöjen mukaan / sovituissa rajoissa. Sen sijaan edesvastuuseen kyllä joutuu: laittomista, kuolemaan johtavista, suurta tuskaa aiheuttavista ja vakavia tai pitkäaikaisia vammoja aiheuttavista taioista.
  • Poikkeus edelliseen: kahdella aikuisella velholla/noidalla on oikeus taistella jopa kuolemaan johtava kaksintaistelu, jos asiaan on painavat syyt, esim. kunniasyyt, ja kummatkin ovat vapaaehtoisesti mukana (kieltäytyä voi!). Potentiaalisesti kuolemaan johtava kaksintaistelu pitää hyväksyttää taikaministeriöllä, eikä lupia heltiä helposti. Kaksintaistelua on vahtimassa ministeriön virkamies.

Tappelut & hyökkäykset

  • Harmittomien loitsujen käytöstä muihin (=jäljet helposti parannettavissa ja tuottaa korkeintaan pientä kipua/epämukavuutta) ei yleensä joudu mihinkään edesvastuuseen, ellei asiaan liity selkeää rikosta (kuten varkautta, toisen koskemattomuuden rikkomista ym). Taikuus kuuluu velhojen elämään.
  • Tavallisesta molemminpuolisesta nyrkkitappelusta harvoin seuraa myöskään mitään, ellei asiaan liity suurempaa henkistä/fyysistä tuskaa. Mustelmia kun osaa parantaa puolet velhoista ja se käy kädenkääntessä.

Uskonto taikamaailmassa

Nykypäivinä Iso-Britanniassa uskonto ei ole kovin vahvasti läsnä monien taikovien elämässä. Kaikki ei-taikovauskonnot ovat olemassa myös taikamaailmassa, mutta pienimuotoisena. Kuitenkin ei-taikovamaailmassa pitkään vallallaan olleet tavat ja ajatukset ovat vaikuttaneet myös taikakulttuuriin. Tämä sisältää esimerkiksi jouluperinteet, vaikka useimmat taikaperheet eivät tapoja yhdistäkään kristinuskoon. Vaikka jotkut taikovat saattavatkin uskoa Jumalaan, taikuuden käytön takia hyvin harva harjoittaa ei-taikovamaailman valtauskontoja ihan samalla tavalla kuin ei-taikovamaailmassa. Euroopassa eniten taikovien uskomuksiin on kuitenkin vaikuttanut pantomagismi.

Pantomagismi
Pantomagismi on muinainen Euroopassa melko laajalle levinnyt luonnonuskonto/elämänkatsomus, joka juontaa juurensa ainakin yli 7000 vuoden taa. Pantomagismin perusajatukset ovat, että taikuutta ja luontoa tulee ihailla ja kunnioittaa, ja taikuuden Virta yhdistää kaiken elollisen toisiinsa. Taikovat olennot ovat saaneet arvokkaan taikuuden lahjan, joka monilta puuttuu, ja sitä tulee käyttää oikein.

Pantomagismissa on aina ollut monenlaisia koulukuntia, mutta perusajatukset ovat samanlaisia. Varsinkin Länsi-Euroopassa taikovan väen uskomukset kietoutuivat yhteen kelttien uskomusten kanssa. Nykyään pantomagismi ei ole enää vahvasti mukana taikayhteiskunnan toimissa, mutta se näkyy edelleenkin esimerkiksi monenlaisissa juhlien kaavoissa. Myös monet vanhojen puhdasveristen sukujen tavat ja perinteet saattavat perustua jollain tapaa pantomagismin ajatuksiin, mutta on nähtävissä ns. tapauskovaisuutta, eli vanhoja riittejä noudatetaan tietämättä, mikä niissä on alkuperäinen tausta-ajatus.

Jumallinnut
Alkulintujen ilmestymisen jälkeen jotkut ovat ottaneet nämä uskonnokseen ja alkaneet kohdella heitä jumalina.

Lumeologia & Karmankehä
Eivät oleellisia FL8:n kannalta. Varjosaastekatastrofin aikaan eläneitä uskomuksia. Eivät ole enää vallalla, sillä varjosaaste loppui ja sen todelliset syyt ovat selvinneet.

Lumeologit uskoivat, että ihmiset järkyttivät luonnon ja taikuuden tasapainoa ja aiheuttivat siten varjosaasteen. Jotta katastrofi ei toistuisi uudelleen, ei saisi olla piittaamaton kuten aikaisemmin oltiin, vaan pitäisi pitää huolta ympäristöstä ja herkästä tasapainosta. Tasapainoa voisi pitää yllä tekemällä luontoa ja taikuutta kohtaan hyviä tekoja, ja palaamalla yhteyteen luonnon kanssa, joka onnistuisi puhdistamalla mielensä esimerkiksi meditoimalla luonnonhelmassa. Valkoisen ja mustan taikuuden tulee olla oikeassa tasapainossa. Ideologiaa ajoi eteenpäin mm. Ksenofilius Lovekiva.

Karmankehäläiset uskoivat, että taikuuden tasapaino on järkkynyt, koska pimeä magia kiellettiin sodan jälkeen niin radikaalisti. He olivat sitä mieltä, että kielto aiheutti pimeän magian tyhjiön, jonka seurauksena maan alla sijaitseva pimeän magian lähde, varjovirta, on noussut maan pinnalle. Se laskeutuu vasta, kun oikea tasapaino on palautettu vastaamalla pimeällä pimeään. Täytyisi ottaa huomioon luonnon haluama järjestys eikä tuhota sitä huonolla lainsäädännöllä, mitä pimeän magian jyrkkä kieltäminen on. Kuten kävi ilmi, niin Karmakehä oli oikeassa. Sabia Deirdre oli liikkeen uskonnollinen johtaja. “Minä uskon karmankehään, pyhään ja ikuiseen, periksiantamattomaan maailmanjärjestykseen.”

Avioliitto

Taikamaailman avioliitto noudattaa karkeasti samaa kaavaa kuin ei-taikovamaailman vastaava. Avioliitto taikamaailmassa on kahden myötämielisen aikuisen lupaus viettää loppuelämä toisistaan huolta pitäen. Aviotumisessa on kaksi osaa: liiton laillinen rekisteröiminen sekä avioutumisrituaali, joita on olemassa useita erilaisia. Avioitumisrituaali tehdään useimmiten häiden yhteydessä, mutta ei välttämättä aina.

Avioliittolaki taikamaailmassa

Taikamaailman lain mukaan seuraavat pariskunnat voivat avioitua, mikäli ovat suostuvia ja täysi-ikäisiä virallistamisen aikaan:

  • velho ja noita
  • velho ja velho
  • noita ja noita
  • noita ja korkean älyn omaava taikaolento, kuten ihmissusi, vampyyri, veela, maahinen, kääpiö tai jättiläinen
  • velho ja korkean älyn omaava taikaolento, kuten ihmissusi, vampyyri, veela, maahinen, kääpiö tai jättiläinen
  • korkean älyn omaava taikaolento ja korkean älyn omaava taikaolento

Se, että nämä liitot ovat hyväksyttäviä lain silmissä, ei välttämättä tarkoita sitä, että ne olisivat sosiaalisesti hyväksyttyjä. Liitto käydään rekisteröimässä taikaministeriössä. Liitosta seuraa samanlaisia laillisia seurauksia kuin ei-taikovamaailmassakin. Lakia on kritisoitu siitä, että se ei huomioi muunsukupuolisia, joten uudistaminen voi tulla kyseeseen jossain vaiheessa, etenkin nyt kun ensimmäinen muunsukupuolinen on saanut sukupuolestaan virallisen merkinnän.

Avioero

Avioero on taikamaailmassa harvinainen. Jos suhde ei jostain syystä toimikaan, on paljon yleisempää alkaa elää kulissiliitossa ja pitää rakastajia kuin erota. Useimpien taikovien silmissä avioliitto on elinikäinen sopimus, ja jos jotkut eroavat, silloin on jotain pahasti pielessä tai ”he eivät vain yrittäneet tarpeeksi”. Eroasioita voi siis pelissä kauhistella, ja ero on eroaville itselleen usein häpeän aihe.

Avioliitto ja perinteet

Vaikka taikamaailmassa ei ole samansukupuolisten avioliittojen syrjintää lain silmissä, on sen status edelleen hieman kyseenalainen kansalaisten keskuudessa ja sosiaalisissa piireissä. Jotkut eivät tunnusta näitä liittoja ollenkaan. Erityisesti tätä esiintyy puhdasverisiä arvoja kannattavien joukoissa, joissa perillisen hankinta kuuluu yhtenä velvollisuutena perheen pään aseman perivälle lapselle. Tilanne on kuitenkin parantunut viimeisen 20 vuoden aikana, kiitos vaikutusvaltaisten samansukupuolisten julkkisparien. Lapsien hankinta on arvostettua taikamaailmassa myös taikaväen vähyyden vuoksi, ja jotkut paheksuvat samansukupuolisia avioliittoja sen vuoksi, että he eivät voi omia lapsia hankkia (ainakaan keskenään). Tämän vuoksi myös abortti on hyvin paheksuttua. Aiemmin monet puhdasveriset suvut kielsivät jäseniään menemästä naimisiin muun kuin puhdasverisen kanssa, mutta tilanne on sittemmin muuttunut hieman paremmaksi.

Puhdasveristen keskuudessa järjestetyt avioliitot ovat vielä yleisiä, vaikka 90-luvulta alkaen ovatkin jonkin verran vähentyneet. Tällöin osapuolet eivät ole välttämättä rakastuneita, vaan naivat poliittisista ja taloudellisista syistä sekä ylläpitääkseen perheensä veren puhtautta ja hyvää sukulinjaa. Paine asettuu useimmiten juuri vanhimman tai etenkin ainoan lapsen harteille, sillä tämän odotetaan olevan suvun jatkaja, joka aikaa myöten ottaa harteilleen perheenpäänä toimimisen. Puhdasverisiä ei kuitenkaan ole kovin paljon, minkä vuoksi ei ole harvinaista mennä sukulaisten kanssa naimisiin. Monet suvut yrittävät kuitenkin välttää tätä mahdollisuuksien mukaan perinnöllisten sairauksien takia.

Taikamaailmassa nainen yleensä ottaa miehen sukunimen ja liittyy näin osaksi miehen sukua. Yhdistelmäsukunimet sekä se, että nainen pitää oman nimensä on kuitenkin alkanut yleistyä. Se, että mies ottaa naisen sukunimen, on harvinaista, mutta ei ennennäkemätöntä. Puhdasverisissä piireissä on käytäntönä, että yleensä nainen ottaa miehen sukunimen, mutta jos naisella on selvästi korkeampi status kuin tämän miehellä (esim. nainen suvun pää) niin nainen usein pitää oman sukunimensä ja mies saattaa jopa ottaa vaimonsa sukunimen.

Avioliittoseremonia

Briteissä avioliittoseremonia noudattaa hyvin pitkälle kelteiltä periytynyttä handfasting-seremoniaa, vaikkakin perinteiset narut ja nauhat on korvannut taikuus. Avioliittoseremonia on yksi harvoista sallituista rituaalitaikuuden muodoista. Seremoniassa luvataan toiselle joko vuosi, elämä, ikuisuus tai niin kauan kuin rakkaus kestää.

Kaava
1. Avaussanat. Toivotetaan vieraat tervetulleeksi, puhutaan esim. avioliiton/rakkauden merkityksestä jne.
2. Kiistäminen, tahdon ilmaisu ja vihkivalan antaminen
5. Siunaus. Siunausta voidaan pyytää esim. elementeiltä. Tavanomaista on käyttää elementteinä tulta, vettä, ilmaa ja maata. Perinteisessä puhdasveristen rituaalissa on käytössä tuli, vesi ja veri, mutta ei ilmaa eikä maata.
6. Symboleiden vaihto. Symbolina toimii useimmiten sormus, mutta se voi yhtä hyvin olla jotain muuta, joka muodostaa ringin, kuten nauha tai kaula- tai rannekoru. Lisäksi voidaan antaa pienet symboliset lahjat, jos näin halutaan.
7. Sitominen. Tapahtuu loitsulla; loitsu riippuu siitä millainen vala ollaan tekemässä.
8. Jumalten siunaus liitolle (jos halutaan).
9. Lopetus ja esittely, syömingit

Erilaisia merkityksiä liitolle voidaan ilmaista erilaisilla sitomisloitsuilla. Seremoniaan saattaa sisältyä myös ympyrän/piirin sisällä seisominen, kiviympyrässä seisominen tai kivien jakaminen vieraille.

Mukana täytyy olla vähintään kaksi todistajaa. Rituaalia voi johtaa periaatteessa kuka tahansa osaava henkilö, myös aviopari itse. Aviopari hyvin harvoin kuitenkaan johtaa itse, vaan sen tekee esimerkiksi ministeriön virkamies (“seremoniavirkailija”), papitar/pappi, sukulainen, ystävä tai kuka tahansa muu parin valitsema henkilö. Rituaalin seurauksena parin välille syntyy heikko maaginen side. Sen vaikutukset vaihtelevat parin mukaan, mutta normaalisti sillä ei ole mitään sen huomattavampia vaikutuksia. Siteen voimakkuus vaihtelee käytetyn rituaalin, loitsun ja parin mielentilan mukaan rituaalin tekohetkellä. Voimakkaammin sitovat rituaalit ovat laittomia ja harmaan tai jopa pimeän taikuuden alueella.

Taikaväen silmissä avioliitto ei ole todellinen liitto ilman rituaalia. Pelkkä laillinen liitto ei siis vielä ole “oikea” avioliitto, sillä eihän pari ole silloin vielä todella sitoutunut toisiinsa.

Taikamaailman lehtiä

Iso-Britanniassa julkaistavia taikamaailman lehtiä. Samantyyppisiä lehtiä julkaistaan myös Ranskassa, ja osa näistä lehdistä ilmestyy myös Ranskassa samalla nimellä, mutta ranskaksi (mm. VelhoVogue, Charmi ja Playwizard).

Päivän Profeetta (Daily Prophet)
Joka päivä ilmestyvä sanomalehti, jossa julkaistaan ajankohtaisia uutisia, artikkeleita ja mielipidekirjoituksia. Britannian luetuin ja arvostetuin lehti.

Iltaprofeetta (Daily Express)
Päivän profeetan sisarus, joka ilmestyy pari kertaa viikossa. Sen jutut ovat kevyempiä ja eivät yhtä asiapitoisia kuin Päivän Profeetan. Sisältää jonkin verran juoruja, mutta ei kuitenkaan pahimpien juorulehtien tasoa.

Hiiviskelijä! (Rumours!)
Sisältää kuumimmat huhut ja juorut taikamaailmasta. Ilmestyy kerran viikossa. Monet rakastavat lukea tätä lehteä, mutta eivät kehtaa myöntää sitä.

Saivartelija (The Quibbler)
Monien mielestä täyttä hömppää, mm. kaikenlaisia tehtäviä, tietoa ruttusarvisista niistaisikeista sun muista jännittävistä asioista sekä juoruja. Sodan aikan oli kuitenkin niitä harvoja lehtiä, jotka sisälsivät totuuden. Ilmestyy kerran kuussa.

Me Noidat (Witch Weekly)
Viikottain ilmestyvä aikakausilehti. Suunnattu erityisesti vähän vanhemmille aikuisille noidille, ja sisältää artikkeleita mm. kodinhoidosta, ruuanlaitosta, julkkiksista ja kuumimpia seurapiirijuoruja.

Teininoita
Erityisesti naisille suunnattu nuorten lehti, joka sisältää meikki- ja pukeutumisvinkkejä sekä julkkisten haastatteluita. Ilmestyy kerran kuussa.

VelhoVogue
Muotimaailman arvostetuimman lehden taikaversio. Sisältää muotia maailman huipulta, sekä naisten että miesten. Ilmestyy kerran kuussa, kansainvälinen.

Charmi
Naisille suunnattu naistenlehti, jossa esim. suhde ja seksineuvoja, kauneus ja shoppailuvinkkejä. Todellisuudessa myös monet miehet lukevat tätä lehteä. Taikamaailman Cosmopolitan. Ilmestyy kerran kuussa, kansainvälinen.

Noita Luudanvarsia (Which Broomstick?)
Tunnetuin ja arvostetuin huispauslehti, joka vertailee ja kertoo mm. uusimmista luutamalleista, niiden hoidosta ja sisältää toki myös joukkueiden haastatteluja. Lehden kupongeilla voi myös tilata luutia. Ilmestyy kerran kuussa.

Huispausmaailma
Kerran kuussa ilmestyvä huispauslehti, joka kertoo eri joukkueista, huispaustuloksista eri puolilla maailmaa, ja sisältää myös huispaajien erikoishaastatteluja. Sisältää mm. virallista huispausvedonlyöntiä.

PlayWizard
Taikamaailman kuuluisin ja luetuin pornolehti. Sisältää lähinnä naisten kuvia sekä eroottisia tarinoita. Ilmestyy kerran kuussa, kansainvälinen.

ZET
Juttuja miesten muodista, ulkonäöstä ja elämäntyylistä. Lehti suurimmaksi osaksi kuvia ja artikkeleita ei paljon. Lukijakuntaa lähinnä muotitietoiset miehet, homomiehet ja naiset, jotka haluavat katsella miesten kuvia. Sisältää melko paljon seksikkäitä miesten kuvia. Ilmestyy kerran kuussa.

Maaginen Matka (Witch Holiday? Magazine)
Taikaväen matkustuslehti, joka esittelee erilaisia matkustuskohteita, tyylejä, haastatteluja jne. Ilmestyy 6 kertaa vuodessa.

Taianomainen Terveys
Taianomainen Terveys – Ikuisesti Nuori. Terveyslehti, joka käsittelee mm. ruokavalioita, kuntoilua, hyvää elämäntapaa ja niin edelleen. Ilmestyy kerran kuussa.

Muutosten taikakauslehti (Transfiguration Today)
Akateeminen muodonmuutoksista kertova lehti, joka sisältää mm. viimeisimpiä keksintöjä ja saavutuksia. Ilmestyy 6 kertaa vuodessa.

Käytännön Keittelijä (The Practical Potioneer)
Liemiin keskittyvä tieteislehti. Ilmestyy 6 kertaa vuodessa.

Loitsinnan Laki (Challenges in Charming)
Loitsuihin keskittynyt tieteislehti. Ilmestyy 6 kertaa vuodessa.

Omituiset Otukset
Taikamaailman lemmikkilehti. Keskittyy erityisesti maagisten lemmikkien hoitoon. Ilmestyy kerran kuussa.

Ihanat Yrtit
Kasveihin keskittyvä asialehti. Kertoo taikayrttien kasvatuksesta, puutarhan hoidosta, kasvisairauksista, uusista lajikkeista jne. Ilmestyy kerran kuussa.

(Lehteä ei nimetty)
Kirouksenmurtajien ammattiyhdistyksen lehti, ilmestyy 4 kertaa vuodessa.

HP-larp kampanja