Loitsulista & säännöt

Tämä sivu sisältää sääntöjä ja ohjeita taikuuden käyttöön sekä loitsulistan, jota voi hyödyntää.

Taikuuden käytön ja taikataistelun yleiset säännöt:

  • Kaikkien loitsujen tekemiseen tarvitsee taikasauvan. Ilman sauvaa ei voi loitsia.
  • Toisen sauvalla voi olla haasteellista taikoa, se voi olla jopa kokonaan toimimaton tai siitä voi saada takaiskun.
  • Sauvan herruus saattaa siirtyä ainoastaan siinä tapauksessa, jos vakavassa tositilanteessa tarkoituksella ja rehellisesti voittamalla vie toiselta sauvan aikomuksenaan ottaa sen itselleen.
  • Taiat ulottuvat helposti noin 5 metrin päähän. Tätä kauemmas on vaikea osua. Jotkin taiat (kuten tulejo) tekevät poikkeuksen.
  • Pidä taikojen välillä vähintään parin sekunnin tauko – taikoja ei voi heitellä nopeana ja jatkuvana litanjana! Mitä voimakkaampi taika, sitä kauemmin kestää kerätä voimia seuraavaan taikaan.
  • Jos kumpikin hahmo taikoo suurin piirtein samaan aikaan, niin lähtökohtaisesti kummatkin taiat osuvat.
  • Taikoja on mahdollista väistää, mutta ei kovin helposti – keskittyminen ja refleksit täytyy olla hyvät. Mitä lähempänä on, sitä vaikeampi väistää.
  • Jos haluat ilmaista, että hahmosi taika menee pieleen, niin sano ennen loitsua “dis”. Esimerkiksi “dis-kidutu!” tarkoittaa, että kidutuskirous epäonnistui ja ehkä aiheuttaa vain pienen pistoksen tms.

Taikoja saa keksiä itse lisää, jos tarvitsee jotain tietynlaista taikaa ja arvelee hahmonsa sellaisen taian osaavan. Hahmosi ei voi osata kaikkia listassa olevia taikoja, arvioi siis mahdollisimman realistisesti, mitä hahmosi osaa. Jos ei muista loitsusanoja, saa ne keksiä myös itse. Ideaalista olisi, jos jo loitsusanoista käy ilmi, mikä on loitsun vaikutus. Tämän vuoksi mieluusti käytetään suomenkielisiä loitsusanoja, mutta englanninkieliset ovat myös sallittuja. Tarpeen vaatiessa selitä tai kysy loitsun vaikutus pikaisesti off-game.

Jos haluat, että hahmollasi on mukana jotain liemiä tai taikaesineitä, kysy näihin ensin lupa pelinjohdolta – pelinjohto haluaa tietää, mitä kaikkea pelissä liikkuu.

Huomaathan, että jos hahmosi käyttää laittomia taikoja, niin kiinnijäämisestä voi olla seuraamuksia. Esim. sakot, ehdollinen vankeusrangaistus tai vankila. Tässä mennään kuitenkin vähän sen mukaan, mikä pelin kannalta paras.

Tämä lista noudattelee suurelta osin canonia, mutta loitsuja on muokattu larppikäyttöön sopivaksi. Canon-loitsujen lisäksi lista sisältää useita pelaajiemme keksimiä taikoja, ja listaan on luvan kanssa myös lisätty Kuunkehrä-sarjassa kehiteltyjä taikoja. Eli krediitit listan sisällöstä kuuluvat useille eri henkilöille :) Listaa tai osia siitä saa käyttää kaikissa muissakin Potter-larpeissa.

Loitsulistaa ei tarvitse opetella ulkoa! Silmäilethän sen kuitenkin läpi. On kuitenkin hyvä poimia ainakin muutama loitsu, jotka opettelee kunnolla ja joita hahmo tykkää käyttää.

Sanaton taikuus
Sanattoman loitsinnan teorian opettaminen aloitetaan Tylypahkassa 6. luokalla ja Beauxbatonsissa 8. luokalla, tätä nuoremmat eivät osaa. Kyky sanattomaan taikuuteen kehittyy kokemuksen ja jatkuvien toistojen myötä, eli hahmo voi osata sanattomasti sellaisia loitsuja, joita käyttää paljon. Mitä nuorempi hahmo, sen vähemmän hän osaa ja vanhemmat taas enemmän. Yksinkertaiset jokapäiväiset loitsut ovat helpompia sanattomasti, kun taas voimakkaampien loitsujen teho pienenee, kun ne tehdään sanattomasti. Monet aikuisetkin osaavat vain kourallisen sanattomia loitsuja. Pelaamisen helpottamiseksi on suositeltavaa lausua loitsusanat aina silloin, kun kohteena on toinen hahmo.

Sivun sisältö
Yleishyödylliset loitsut ja taiat
Kiroukset, herjat ja hyökkäysloitsut
Puolustustaiat
Parantaminen
Muut taiat

Yleishyödylliset loitsut ja taiat

Alohomora (vl. umpiovius)
Avaa lukon esim. ovesta, ikkunasta, laatikosta. Taika ei toimi, jos lukossa on alohomoran käytön estävä taika.

Umpiovius
Estää kohteen avaamisen ja alohomoran käytön.

Aquatulio
Sauvan kärjestä suihkuaa vettä.

Sytyjo
Aiheuttaa tulta.

Valois (vl. pimi)
Sytyttää sauvan kärkeen valon.

Haihtuus
Saa kohteen katoamaan (esine tai asia siis lakkaa olemasta olemassa).

Sever
Katkaisee langan, aiheuttaa pienen paperihaavan jne.

Hajotus
Hajottaa esineen tai poistaa osan siitä. Repii tai leikkaa kohteen.

Entistus
Korjaa rikkoutuneen esineen. Kaikkien esineen palasten täytyy olla kuitenkin jossain lähistöllä tallella. Ei korjaa siis esimerkiksi ajan aiheuttamaa kulumista. HUOM. taikanegatointi pyyhkii esineestä maagisen tiedon siitä, millainen se oli ehjänä, eikä negatoidulla alueella ollutta voi korjata tällä loitsulla.

Kuuraannu
Puhdistaa halutun asian. Ei kannata käyttää ihoon, sillä voi saada ihon vereslihalle.

Tergeo
Pyyhkii kohteen pinnan liasta. Paljon hellävaraisempi kuin kuuraannu. Tergeolla voi puhdistaa ihon esim. liasta. Parantajat käyttävät tätä haava-alueiden puhdistukseen.

Liikutisruumis
Loitsun avulla voi siirtää ruumiin (esim. tajuttoman ihmisen) paikasta toiseen.

Menejo / Liikkumitor [esine]
Saa esineen lentämään pois / siirtymään haluttuun paikkaan.

Tulejo / Tulejo [esine]
Saa halutun esineen lentämään loitsijan luokse.

Siipiirdium lentiusa
Leijuttaa esineen / esineitä.

Kotinum paljastus
Kertoo loitsijalle, jos lähellä on ihmisiä, vaikka he olisivatkin esim. näkymättömiä tai kameleonttimuodonmuutoksen alaisia. Ei paljasta eläimiä/animaageja. Vaativamman tason loitsu.

Spesiaalit paljastuis
Esine näyttää piilotetut salaisuutensa ja taikakykynsä. Ei kuitenkaan toimi, jos esine hyvin suojattu.

Näkymättömyys (vl. näkyvillium)
Vaativa loitsu. Muuttaa esineen tai tekstin näkymättömäksi, mutta ei eläviä olentoja tai mitään huonekaluja suurempaa. Mitä suurempi esine, sen haastavampi taikoa. Vaikutus haihtuu päivissä. Pysyvän näkymättömyyden luomiseen tarvitsee muutakin kuin loitsuja, niissä pitää esim. valita oikeat materiaalit.

Vaihtaos
Kaksi esinettä vaihtavat paikkaa.

Kaksostus
Tekee esineestä jäljennöksen. Kopiot kuitenkin katoavat tunneissa tai päivissä, ja ovat täten arvottomia. Kopioitu raha/arvometallit/-kivet on helppo tunnistaa. Myös esim. taikuudella monistettu ruoka on ravintoarvoiltaan ja maultaan sitä huonompaa mitä useammin se on monistettu.

Portus (Varmista pelinjohdolta voiko hahmosi osata)
Erittäin vaativaa muodonmuutostaikuutta – hahmosi voi osata tämän vain jos olet saanut luvan pelinjohdolta. Muuttaa kohteena olevan esineen porttiavaimeksi. Porttiavaimen teko vaatii luvan porttiavainvirastolta.

Liimaos (vl. irtaos)
Liimaa kaksi asiaa toisiinsa. Toimii myös eläviin olentoihin.

Varhenna loitsus
Näyttää, mikä taikasauvalla on tehty viimeksi.

Poistuus
Tyhjentää sauvan muistista, mikä taika on tehty viimeksi – toimii siis varhenna loitsuis vastaloitsuna.

Varuito viholium (vl. finite)
Varoittaa / hälyttää tunkelijoista. Voidaan laittaa esimerkiksi ovensuuhun.

Prostafiki omichli
Luo suojaavan sumuverhon.

Hilpeytys (vl. lopeti loitsuimes)
Aiheuttaa kohteelle iloisuutta ja naurukohtauksia joksikin aikaa.

Irtijo
Pakottaa kohteen irrottamaan otteensa.

Vaikenuos / Hiljennys / Vaimennous (vl. finite)
Kohde ei pysty muodostamaan mitään ääntä tai kohteen aiheuttamat äänet eivät kuulu. / Suojaa alueen siten, että sen ulkopuolella olevat eivät kuule alueen sisälle.

Hämärrys
Kohteen silmien ympärille ilmestyy side, jottei hän näkisi mitään.

Vangitsous
Sitoo kohteen köysillä.

Unhoituta (laiton) (vl. muistaos)
Saa kohteen unohtamaan loitsijan haluamat asiat. Loitsu on laiton, ja sitä saavat käyttää ainoastaan koulutetut ammattilaiset. Loitsu on erittäin vaativa, ja menee helposti pieleen, eli kokemattoman käyttäjän käsissä kohde voi unohtaa ihan väärät asiat. Vaikeaa on myös saada aukkojen kohdalle toisia muistoja niin, että kohde ei epäile hänen muistiaan peukaloitaneen. Koulutettu mielenparantaja voi palauttaa unohdetut asiat muistaos-loitsulla, kuitenkin vain tiettyyn rajaan asti.

Lukilitis (vl. okklumeus)
Loitsija näkee uhrin muistoja, ajatuksia tai tunteita. Vaatii katsekontaktin. HUOM. saat käyttää tätä loitsua ainoastaan, jos olet sopinut erikseen pelinjohdon kanssa, että hahmosi osaa lukilitista. Käyttöön liittyy rajoituksia riippuen hahmon osaamisen tasosta.

Mallinnus:
Loitsun käyttö tapahtuu offissa. Ensin täytyy luoda katsekontakti ja sen jälkeen loitsija antaa uhrille sanoja, aiheita tai tuntemuksia, joista loitsun kohteena oleva sanoo ajatuksia, tapahtumia tai muita hahmoja, jotka uhrille tulee ensimmäisenä mieleen. Esimerkiksi jos loitsija sanoisi “rakkaus, viime vuonna”, niin loitsun kohde voisi alkaa kertoa kuinka hänen exänsä jätti hänet viime vuonna. Loitsija voi sen jälkeen esittää sanoja tai kysymyksiä, jotka voisivat viedä hänet lähemmäs vastausta, jota hän etsii tai vaihtaa aihetta kokonaan. Tämä voi jatkua, kunnes lukilitiksen käyttäjä väsyy loitsimiseen.

Okklumeusta osaava henkilö voi vastauksissaan ohjata lukilitiksen käyttäjää muihin aiheisiin tai pinnallisiin ajatuksiin, ja tämän kautta työntää lukilitiksen käyttäjän pois mielestään. Esimerkiksi jos lukilitiksen käyttäjä sanoo “rakkaus”, voi okklumeuksen käyttäjä vastata “rakastan hyvää ruokaa”, eikä sitä henkilöä, ketä rakastaa.

Kiroukset, herjat ja hyökkäysloitsut

Todennäköisesti hahmollasi on lempikiroukset, joita hän tykkää käyttää useimmiten ja joissa hän on hyvä. Kaikki eivät välttämättä myöskään tiedä vastaloitsua kaikkiin kirouksiin.

Useimpien kirouksien vaikutus loppuu itsestään. Eli siis pelissä jos kukaan ei tee sinuun vastaloitsua, esitä loitsun vaikutusta sopivan tuntuisen ajan, vaikkapa 2-10 minuuttia vähän tilanteen ja loitsun mukaan. Kuitenkaan esim. haavoittavat loitsut eivät lakkaa ajan kuluessa, vaan ne täytyy tavalla tai toisella parantaa.

Herjojen vastaloitsun tekeminen itseensä on haastavaa, eivätkä nuoret taikojat yleensä pysty siihen. Kokenut loitsija yleensä osaa poistaa helpompia herjoja ja kirouksia itsestään, jos herja ei estä taikomista esim. estämällä vastaloitsuun keskittymisen. Pahempien kirousten vastaloitsuja ei pysty itse tekemään, kirous estää sen, eli jonkun muun täytyy purkaa se.

Halkinaurus (vl. lopeti loitsuimes)
Saa kohteen nauramaan hillittömästi. Loitsiminen on halkinauruksen alaisena haastavaa.

Likaus (vl. kuuraannu)
Likaa kohteen, esim. vaatteet.

Rispaannutus (vl. entistus)
Saa kohteen rispaantumaan, esim. vaatteet.

Sekaannu hiukset
Saa kohteen hiukset sotkuun.

Tuuhennus [kohde, esim. hiukset] (vl. harvennus)
Aiheuttaa kohteen karvojen tuuhentumista (hiukset, nenäkarvat, kulmakarvat jne).

Kaljuutus (vl. tuuhennus hiukset)
Aiheuttaa kohteella kovaa hiustenlähtöä.

Finniös (vl. poistuus finnit)
Aiheuttaa useiden finnien puhkeamisen kohteen naamaan.

Pattiajos (vl. poistuus patit)
Aiheuttaa kohteelle paiseita.

Hammasiso (vl. pienennöys hampaat)
Kohteen hampaat alkavat kasvaa kovaa vauhtia.

Valuos räkä (vl. lopeti loitsuimes)
Saa rään valumaan kohteen nenästä.

Höpötys (vl. lopeti loitsuimes)
Aina kun kohde yrittää puhua, hän alkaa pölöttää jotain aivan muuta.

Hyytelösormius (vl. lopeti loitsuimes)
Kohteen sormet muuttuvat hyytelömäisiksi, eikä hän pysty tarttumaan tavaroihin.

Syö etanoita / Etanaos
Saa kohteen oksentamaan joksikin aikaa etanoita. Loppuu itsestään.

Etanatulios (vl. etanamenoks)
Isoja etanoita alkaa vipeltää kohteen kasvoilla / ylävartalolla.

Kärmestulios (vl. kyysmenoks)
Sauvan kärjestä tulee käärme.

Löllösääriys (vl. lopeti loitsuimes)
Saa kohteen jalat tutisemaan ja tekee niistä väliaikaisesti käyttökelvottomat.

Tarantallegro (vl. lopeti loitsuimes)
Saa uhrin jalat tanssimaan holtittomasti.

Kampitus
Kamppaa kohteen.

Liikkumatis / jähmetys (vl. lopeti loitsuimes)
Jähmettää kohteen liikkumattomaksi. Toimii myös elottomiin liikkuviin asioihin (esim. laitteet yms).

Liikkumitor kuolitus (vl. lopeti loitsuimes)
Liimaa kohteen jalat yhteen ja estää liikuttamasta niitä.

Kangistumis tyystilys (vl. lopeti loitsuimes) (/ Petrifikus totalus)
Uhri kaatuu maahan eikä pysty liikkumaan. Ei estä hengittämistä, näkemistä tai kuulemista.

Keholeijus (vl. kehovapauts)
Riiputtaa uhria ylösalaisin toisesta jalasta niin kauan kuin loitsija osoittaa sauvallaan.

Hyytelöaivous (vl. lopeti loitsuimes)
Kohteesta tulee joksikin aikaa hyvin tyhjäpäinen; alentaa kohteen ÄO:n hyvin matalaksi.

Lepakonräkäös (vl. lopeti loitsuimes)
Kohteen räkä muuttuu lepakoiden näköiseksi, ja hyökkää kohteen kimppuun.

Kielensitous [asia, jota ei saa paljastaa] (vl. kielivapautus)
Kirous, joka estää tietyn tiedon paljastamisen. Jos yrittää kertoa tiedon, kieli rullautuu väliaikaisesti.

Hämäyty (vl. reparifors)
Tekee uhrin hämäytyneeksi, pöllämystyneeksi ja helposti ohjattavaksi. Tällä voi esimerkiksi harhauttaa hetkellisesti. Hämäytyksen uhri ei yleensä muista, mitä hämäytyksen aikana tapahtui.

Hyökkäös / Oppugno (vl. finite)
Aiheuttaa osoitettujen esineiden hyökkäyksen kohteen kimppuun.

Sokaistus (vl. näköis)
Tekee uhrista joksikin aikaa sokean.

Kuristaos (vl. hölläös)
Aiheuttaa kuristumisen tunteen. Liian pitkään vaikuttanut kuristusloitsu voi aiheuttaa tajuttomuutta.

Polttaos
Aiheuttaa uhrissa polttelevan tunteen, ja syntyy ikäviä punaisia rakkuloita. Rakkulat katoavat jonkin ajan kuluttua itsestään tai ne pitää parantaa parannusloitsulla.

Paiskaos
Paiskaa tai lennättää kohteen nurin tai esimerkiksi seinää päin.

Poistujo / Ruhjoo / Pommitus
Räjäyttää asioita.

Tainnutu (vl. herpaannu)
Tainnuttaa uhrin. Herätessään tainnutuksesta uhri voi olla hetken aikaa vähän sekava. Jos uhri on liian monta kertaa tämän kirouksen kohteena peräkkäin, voi se vaurioittaa aivoja. Melko voimakas taika, jonka loitsimista pidetään pahempana kuin monien ikävien pikkukirousten.

Satutu
Aiheuttaa hetkellistä kivun tunnetta.

Viiltäös
Aiheuttaa viiltohaavan.

Pistous
Aiheuttaa pistohaavan.

Murtaos [ruumiinosa]
Murtaa mainitun kohteen, esim. käden.

Kaivertaos
Loitsulla voi kaivertaa haluamiaan kuvioita mihin tahansa pintaan. Loitsu on pimeä silloin, kun sillä satutetaan.

Näkeös painajainen (pimeä)
Aiheuttaa painajaisen nukkuvalle ja lyhyen painajaismaisen näyn hereillä olevalle.

Viscere perde (pimeä)
Vaurioittaa kohteen sisäelimiä.

Pirunpalo (pimeä)
Aiheuttaa erittäin voimakasta, vaarallista ja kontrolloimatonta maagista tulta, joka leviää holtittomasti. Haastava kirous.

Estäös hengitys (pimeä)
Estää uhria hengittämästä niin kauan kuin loitsua pidetään yllä.

Kääntyös veri (pimeä)
Kääntää veren suunnan. Tästä aiheutuu ikävä ja melko nopea kuolema. Kuoleman aiheuttaa hapenpuute aivoissa ja sydämessä, sisäelinvauriot sekä sisäinen verenvuoto laskimosuonien hajoamisen vuoksi.

ANTEEKSIANTAMATTOMAT
Anteeksiantamattomien kirousten käyttäminen on todella vakava asia, eli käytäthän suurta harkintaa ennen kuin käytät niitä pelissä. Niiden käytöstä saa elinkautisen tuomion ja käytöstä jää herkästi kiinni. Harva asia on niin tärkeä, että hahmo on valmis ottamaan riskiä, etenkin kun asioita voi toteuttaa monella muullakin tapaa. Anteeksiantamattomia pidetään anteeksiantamattomina sen takia, että niitä ei voi estää. Toisin sanoen uhri ei voi suojautua loitsulta kuin väistämällä.

Avada kedavra (pimeä)
Kohde kuolee. Loitsijan tulee todella kovasti haluta kohteen kuolemaa, jotta loitsu tepsii.

Kidutu (pimeä)
Saa kohteen tuntemaan äärimmäistä kipua. Liiallinen käyttö voi aiheuttaa sen, että uhri menettää järkensä. Loitsijan tulee todella haluta satuttaa uhria, jotta loitsu toimii.

Komennu (pimeä)
Kohde tottelee loitsijan käskyjä, ja se tuntuu ihanalta ja vapauttavalta. Mitä vahvatahtoisempi loitsija, sen vaikeampi loitsua on vastustaa, ja mitä vahvatahtoisempi uhri, sen vaikeampi tämä on saada tekemään haluttu – taidolla tehtyä kirousta on kuitenkin haastava vastustaa. Loitsun vaikutuksen alaisena uhri on normaali oma itsensä, ja suhtautuu asiaan, joka hänen on käsketty tehdä, kuin se olisi luonnollinen asia hänelle tehdä. Uhri muistaa tapahtumat ja loitsijan, muttei kykene tiedostamaan, että hänet on loitsittu, joten ei pysty kertomaan siitä eteenpäin. Komennukirouksen avulla voi käskeä jonkun unohtamaan asioita, jolloin henkilö ei muista niitä, mutta muistot eivät ole oikeasti hävinneet tämän päästä, joten ne voi nähdä lukilitiksella.

Kun kaikki käsketyt asiat on suoritettu, loitsu lakkaa ja uhri voi tiedostaa, että oli loitsittu. Jos loitsuun liittyy pitkäaikaisia käskyjä, kuten “unohda” tai “älä kerro”, niin kirous on teoriassa ikuinen. Kuitenkin käytännössä jos kirousta ei uusita niin sen vaikutus kuluu vuosien saatossa pois kunnes lopulta se on niin heikko että uhri voi kumota sen. Kun uhri on kumonnut loitsun, hän pystyy tiedostomaan, että oli loitsittu. Loitsu purkautuu myös jos loitsija kuolee tai purkaa loitsun.

Komennukirousta on äärimmäisen vaikea havaita analyysitaioilla, käytännössä vain spesifisti komennukirousta etsivä mielenparantaja kykenee siihen. Tästä syystä sen purkaminen ulkopuolisen toimesta on myös todella haastavaa, mutta mahdollista. Totuusseerumi kuitenkin toimii komennu-kirouksen ylitse, ja sen vaikutuksen alla uhri kertoo kysyttäessä, mm. loitsijan, mitä hänen on käsketty tehdä, mitä hänen on käsketty unohtaa jne. Samalla uhri saa itsekin nämä asiat tietoon, kun kuulee äänensä puhuvan ne, mikä voi auttaa komennusta vastaan taistelussa. Tästä syystä kirousta käyttävät rikolliset lähes aina unhoittavat komennustilanteen uhrin mielestä, jolloin lukilitiksella tai totuusseerumilla ei voi selvittää uhrin olevan komennutettu, joskin mielenparantaja voi palauttaa muistoja.

Puolustustaiat

Karkotaseet
Riisuu kohteen aseista, eli uhrin kädessä olevat asiat lentävät ulottumattomiin. Lentosuunta on satunnainen.

Estous
Estää kohdetta lähestymästä loitsijaa. Voimakas käyttö voi myös heittää kohteen taaksepäin.

Varjelum / Kilpeys (/ Protego)
Kilpiloitsu, joka luo pari sekuntia kestävän kilven sauvan osoittamaan suuntaan ja torjuu useimmat kiroukset ja taiat. Ei estä anteeksiantamattomia kirouksia. Täytyy loitsia suurin piirtein samaan aikaan torjuttavan loitsun kanssa. Vahva loitsija voi torjua useampia samanaikaisia samasta suunnasta tulevia loitsuja, heikomman loitsijan kilpi voi hajota useaan samanaikaiseen loitsuun.

Alueiden suojaus
Iso ryhmä erilaisia loitsuja, joilla voidaan luoda erilaisia suojakuplia asioiden ja alueiden, kuten rakennusten tai huoneiden ympärille. Isojen alueiden suojaaminen on hidasta hommaa ja vaatii yleensä useamman loitsijan. Tässä esimerkkejä:

Varjelum tyystilys: luo joitain sekunteja kestävän isomman suojakuplan palasen, josta taikuus tai hyönteistä isommat olennot eivät pääse läpi.
Fianto duri: pitää suojaloitsua yllä pitkäaikaisesti.
Repello inimicum: ystävät voivat kulkea läpi, mutta viholliset eivät.
Repello non magus: ei-maagiset eivät voi kulkea läpi.

Suojiin voi mm. rekisteröidä yksittäisten henkilöiden taikajälkiä niin, että vain kys. henkilö pääsee suojista läpi.

Naurretavus
Pakottaa mörön ottamaan loitsijan toivoman hassun olomuodon. Mörkö voidaan täten hämmentää ja pakottaa takaisin laatikkoon, kaappiin tai vastaavaan.

Odotum suojelius
Suojelius on korkean tason taikuutta, jonka opettelu vaatii vahvaa taitoa suojataikuudessa, ja monet aikuisetkaan eivät osaa sitä. Loitsimiseen tarvitaan onnellisia muistoja ja ajatuksia. Ankeuttajan läsnäolo imee positiivisuuden ihmisestä, joten vaatii mielenlujuutta pystyä löytämään todellista onnellisuutta, jonka avulla ankeuttajaa vastaan pystyy taistelemaan. Heikompi suojelius on savumainen ja vahva suojelius ottaa eläimen muodon, joka vastaa loitsijan sisintä maailmaa, ja on usein sama kuin henkilö animaagimuoto (muttei aina). Suojelius voi muuttua, jos loitsija kokee suuria mullistuksia elämässään, mutta tämä on suhteellisen harvinaista. Suojelius tottelee loitsijan käskyjä ja suojelee tätä esimerkiksi ankeuttajia vastaan. Tarpeeksi vahvalla suojeliuksella voi myös lähettää viestejä.

Ohjenuorana: suojeliuksen pystyy luomaan ihminen, joka pystyy luottamaan oman henkensä toisen olennon käsiin ja uskoo tekevänsä hyvää maailmassa. Vaikka ihminen pystyisikin uskomaan itsensä toisen käsiin, mutta hän ei luota omaan kykyynsä tehdä hyvää, hän ei pysty luomaan suojeliusta. Samoin taas, vaikka ihminen kuinka uskoisi itseensä ja omiin motiiveihinsa, mutta ei pysty todella luottamaan toiseen ihmiseen, hän ei voi luoda suojeliusta.

Okklumeus
Taito, joka estää vastustajan tunkeutumisen loitsijan mieleen. Okklumeuksen osaaminen vaatii runsasta harjoittelua, ja hahmosi voi osata sitä vain, jos joku lukilitiksen osaaja on sitä hänelle opettanut. Okklumeuksen osaaminen vaatii sitä, että osaa erotella asiat mielessään ja hillitä sekä piilottaa tunteitaan, eli jos hahmo on hyvin helposti ja avoimesti tunteidensa vietävissä, voi okklumeuksen oppiminen olla hänelle mahdotonta. Mallinnus, kts. lukilitis.

Parantaminen

Parantamista ei opeteta Tylypahkassa, mutta useimmat velhot ja noidat osaavat esim. anapneo, episkius, fenkoli ja herpaannu -loitsut. Vakavien vammojen parantamiseen tarvitsee parannustaioissa harjaantuneen henkilön. Parantaminen on korkean tason taikuutta, joten parantamista kykenevän velhon tai noidan on hallittava loitsut erinomaisesti. Tämän lisäksi useimmissa tapauksissa parantaminen vaatii syvää anatomian ymmärrystä ja tottumusta diagnoosiloitsujen lukemiseen. Parannusloitsut pohjaavat kreikankieliseen loitsimiseen.

Pdf-muotoinen parantajan käsikirja, jossa laajemmin parantamisesta: Parantajan käsikirja
Kirjasen ovat kirjoittaneet Elli, Henri ja Mira. Kirjasta saa käyttää muissa Potter-peleissä, kunhan linkittää Feenikslaulun sivuille ja kertoo tekijöiden etunimet.

Anapneo
Avaa hengitystiet, jos joku on esimerkiksi tukehtumassa.

Episkius (/ Episkey)
Parantaa pieniä vammoja. Esim. naarmuja, haavoja, mustelmia.

Fenkoli (/ Ferula)
Luo siteen ja lastan.

Herpaannu
Herättää kohteen tajuttomuudesta.

Tergeo
Lääkinnällinen puhdistusloitsu. Poistaa veren ja muun orgaanisen lian kohteesta.

Diagnosi fysikalis
(Diagnoosiloitsut vaikeusjärjestyksessä)
Vaativampaa taikuutta, mutta diagnoosiloitsuista helpoin. Vaatii keskittymistä joksikin aikaa ja kohteen paikalla oloa. Loitsulla voi havaita poikkeamat fyysisessä terveydessä. Loitsu antaa vastauksena oireet, ei varsinaista sairautta. Tällä ei voi kuitenkaan havaita mitään, mikä ei vaikuta fyysisesti, tai jonka fyysiset vaikutukset ovat huomaamattomia (ellei ole täysin koulutettu parantaja). Loitsulla EI voi havaita esimerkiksi mieleen vaikuttavia kirouksia, monijuomalientä (koska fyysisessä terveydessä ei vikaa), monia piileviä sairauksia eikä hyvin piilotettuja kirouksia. Vaatii anatomiantuntemusta tulkitsemiseen. Loitsu kertoo nimenomaan poikkeamat lajin omasta terveydestä, eli esim. se ei hälytä mitään vampyyrin tai ihmissuden kohdalla, mutta kesken vampyyrimuodonmuutoksen hälyttäisi.

Elenchos dilitriasi
Kertoo löytyykö elimistöstä myrkkyjä. Muista diagnoosiloitsuista poiketen kertoo elimistössä olevan myrkyn. Parantajan tehtävä on kuitenkin tietää miten mikin myrkky poistetaan elimistöstä.

Elenchos kakos
Kirouksiin erikoistunut diagnoosiloitsu. Diagnoosi ei kerro mikä kirous on kyseessä vaan antaa sen vaikutukset – tähän tarvitsee jo olla täysin kouluttautunut parantaja.

Elenchos myalo
Mieleen erikoistunut diagnoosiloitsu, vaatii käyttäjältään taitoa ja ymmärrystä myös lukitiliksessa ja okklumeuksessa. Tämä loitsu vaatii parantajiltakin erikoistumista.

Minuo
Vuodattaa verta. Täsmentämällä tällä voidaan poistaa ylimääräistä verta tai jopa myrkkyjä ja epäpuhtauksia verestä.

Vulnera sanentur
Parantava loitsu, jota käytetään pienistä viilloista syviin haavoihin ja kudosvaurioihin.

Brackium emendo
Luidenparannusloitsu. Erityisen pahat luuvauriot pitää kuitenkin parantaa Luurankoko-liemellä.

Palaudu muotoosi
Haastava muodonmuutostaika. Saa muotoa muuttaneen esineen tai ihmisen (esim. animaagi) palaamaan takaisin alkuperäiseen muotoonsa. Jos kohde vastustaa palauttamista, tarvitaan kaksi loitsijaa. Ei toimi liemellä aiheutettuun muodonmuutokseen, esim. monijuomaliemeen. Ei toimi myöskään ihmissuteuteen tai vastaavaan. Mitä voimakkaampi muodonmuutos, sen vaikeampi palauttaa.

Muut taiat

Kaikkien näiden tekemiseen tarvitsee taikasauvan.

Suojariimu
Vaativa taikuudenlaji. Johonkin mukana kannettavaan esineeseen loitsittava riimu; toimii parhaiten metallissa ja kivessä. Suojaa kantajaansa ilkeämielisiltä taioilta, mutta vain yhden kerran. Kun kantaja kirotaan, ei taika tehoa häneen, mutta riimu katoaa. Riimu täytyy tehdä esineeseen uudestaan, jos halutaan suojan jatkuvan. Suoja ei kuitenkaan tehoa voimakkaisiin taikoihin, kuten anteeksiantamattomiin kirouksiin.

Rikkumaton vala
Vala, joka on pakko täyttää. Jos sen rikkoo, kuolee. Valan vannojat kättelevät, ja valan todistaja tekee loitsun, jolloin käsien ympärille kietoutuu valonauha. On olemassa lievempiäkin valoja, joissa kuolemisen sijaan aiheutuu jotain muuta.

Kameleonttimuodonmuutos
Haastavaa muodonmuutostaikuutta, opetetaan 7. luokalla, mutta vain taitavimmat oppivat tekemään tämän itsenäisesti. Loitsija sulautuu ympäristöönsä muuttamalla ulkonäköään joksikin ympäristöön sopivaksi esim. tuoliksi, puuksi jne. Mitä enemmän olomuoto eroaa omasta itsestä, sen vaikeampi. Loitsun vaikutuksen alaisena ei voi liikkua, puhua tai nähdä (ellei jätä esineelle silmiä), mutta kuulla voi. Merkkinä käytetään pelissä kämmenet nostettuna “sarviksi” pään kummallekin puolen. Huonompi loitsija saattaa jäädä jumiin olomuotoon.

Lume, “Glamour”
Edistyneempää loitsutaikuutta. Saa kohteen näyttämään erilaiselta kuin miltä se näyttää oikeasti. Ei muuta kohteen ominaisuuksia tai olomuotoa, ainoastaan sitä, miltä se näyttää silmään. Lumetta voidaan käyttää esimerkiksi naamioitumiseen. Sillä voi saada silmät näyttämään eri värisiltä, nenän eri muotoiselta, piilottaa mustelmia ja näppylöitä jne. Mitä suurempia muutoksia lume tekee, sitä vaikeampi sitä on ylläpitää ja tehdä siitä joka kerta saman näköinen. Lumeen ylläpitäminen useampia tunteja vie voimia ja lume voi rikkoutua esimerkiksi kovan stressin tai säikähdyksen johdosta. Lumetta ei voi ylläpitää nukkuessaan tai tajuttomana, vaan täytyy olla tietoinen koko ajan. Merkittävästi ulkonäköä muuttavan lumeen ylläpitäminen päivästä toiseen on käytännössä mahdotonta.

Ilmiintyminen/kaikkoontuminen
Loitsija siirtyy paikasta toiseen. Loitsijan on pitänyt käydä kohteessa aikaisemmin tai tietää paikan tarkat koordinaatit ilmiintyäkseen sinne. Koordinaattien mukaan ilmiintyminen vaatii kokemusta ja on riskialtista. Ilmiintyä saa vasta kun on suorittanut kurssin ja saanut lisenssin, minkä voi tehdä kun on täyttänyt 17. Suurin osa taikovien kodeista ja rakennuksista on suojattu siten, että sinne ei voi joko ilmiintyä ollenkaan tai vain valitut henkilöt voivat ilmiintyä. Esim. taikaministeriöön ei voi suoraan ilmiintyä sisälle.

Taitava loitsija pystyy selvittämään kaikkoontumispisteestä koordinaatit, joihin siitä on kaikkoonnuttu. Jäljet kuitenkin häviävät nopeasti ja ovat näkyvillä vain joitain kymmeniä sekunteja kaikkoontumisen jälkeen, eli selvitys pitää tehdä välittömästi. Tämän vuoksi esim. paetessa on tärkeää ilmiintyä useampia kertoja, ja liikkua jonkin verran ilmiintymiskertojen välillä.

Totuustaiat
Totuusloitsua ei ole olemassa. Totuusseerumi (veritaserum) ja totuusjuoma ovat ainoita keinoja saada toinen kertomaan totuus. Totuusseerumi pakottaa juojan kertomaan totuudenmukaisen ja täyden vastauksen kaikkeen suoraan kysyttyyn – hiljaa pysyminen tai kierteleminen ei onnistu. Seerumi on erittäin rajoitettu taikajuoma ja taikaministeriö valvoo sen käyttöä tarkasti. Esim. aurorit joutuvat lähettämään lupahakemuksia, ja luvan saamisessa voi kestää. Totuusseerumiin on olemassa vastakeinoja, eli seerumiinkaan ei voi täysin luottaa.

Totuusjuoma on lievä juoma, eikä sen käyttöä ole rajoitettu. Sen juonut ei pysty suoraan kertomaan valheita, mutta voi kierrellä totuutta tai pysyä hiljaa. Totuusjuomaa käytetään joskus velhojen peleissä, kuten pullonpyörityksessä tai “en ole koskaan…” juomapelissä.

HP-larp kampanja