Larpissa täytyy ehdottomasti noudattaa Suomen lakia. Muita pelaajia pitää kunnioittaa. Säännöt selitetään tässä hieman syvemmin ensikertalaisten vuoksi, mutta konkareidenkin on hyvä silmäillä läpi larpin käytännöt. Säännöt kerrataan pikaisesti myös alkubriiffissä ennen larppia.
Yleisesti ottaen sääntötekniset jutut pyritään pitämään minimissä pelin aikana ja selviämään tilanteista esittämällä ja ilman turhaa off-gamea.
In-game ja off-game
In-game tarkoittaa sitä, että ollaan pelissä sisällä, eli esitetään omaa hahmoa. Off-game taas tarkoittaa sitä, että ei ole pelissä mukana, eikä esitä omaa hahmoaan. Off-gamen merkki on käsi nostettuna nyrkkiin otsalle. Pelaaja, jolla on käsi nyrkissä otsalla, on off-game, etkä kiinnitä häneen mitään huomiota, jos olet itse in-game. Muutenkaan in-game ei kiinnitetä mitään huomiota off-asioihin.
Pelin aikana off-gamea ei pidä harrastaa turhaan, ja turhaa off-gamea katsotaan pahalla silmällä. Eli kaikki mitä teet, teet hahmollasi in-game, myös vessassa käynti, koska pitäähän hahmonkin käydä vessassa. Kaikki tilanteet pyritään selvittämään in-game niin pitkälle kuin mahdollista. Off-gameen voi mennä silloin, jos on jotain kysyttävää, tärkeää off-game sanottavaa tai jokin asia on esim. sääntöihin liittyen epäselvä. Jos vastaat off-game kysymykseen, muista nostaa myös vastauksen ajaksi kätesi nyrkissä otsalle. Off-gameen voi myös mennä, jos on huono olo tai muusta syystä ei halua enää pelata. Tällöin tulisi siirtyä off-game huoneeseen. Sen sijainti näytetään pelaajille ennen peliä. Jos haluat keskeyttää pelaamisen kokonaan, tule ilmoittamaan pelinjohtajalle.
Joissain in-game esineissä saattaa olla off-game lappuja, joissa neuvotaan miten esine toimii tai mitä tapahtuu jos käytät sitä. Samalla tavalla voit liimata off-game lappuja omiin esineisiisi selittämään, mitä ne tekevät. Merkkaa tällöin lappuun ”off-game huom. +selitys”. Lisäksi jos kannat pelin aikana mukana esineitä, jotka eivät ole mukana pelissä, merkkaa ne lapulla, jossa lukee ”tämä esine on off-game”. Tällöin muut pelaajat tietävät olla koskematta niihin, jos päätyvät vaikkapa tutkimaan laukkusi sisältöä. Muiden omaisuutta ei saa missään tapauksessa hajottaa! (Eli esimerkiksi toisen taikasauvaa ei saa oikeasti katkaista, jos hahmosi tekee näin, niin se pitää vain feikata ja sanoa off-gamessa, että “katkaisin taikasauvasi”.)
Älkää ruvetko puhumaan larppiin liittymättömiä juttuja kesken larpin, edes off-gamena. Tämän voi tehdä larpin jälkeen. Off-game keskustelu saattaa pilata muiden pelin, eläytymisen tai tunnelman. Eli jos sinun on ihan välttämättä oltava off-game, niin pyri häiritsemään in-game pelaajia niin vähän kuin mahdollista esimerkiksi siirtymällä sivumpaan.
Kaikista tärkeintä on, että kaikille on koko ajan selvää, oletko sillä hetkellä in- vai off-game. Näiden välimuoto iff-game on pelin ja muiden pelaajien kannalta kaikista pahin.
Pelin keskeyttäminen
Pelissä on turvasana. Jos haluat keskeyttää jonkun epämukavan tilanteen, sano ääneen “TURVASANA”. Silloin vastakkaisen pelaajan pitää välittömästi lopettaa se, mitä ikinä olikaan tekemässä sinulle, tai voit itse lopettaa sen, mitä et halua tehdä toiselle pelaajalle. Tämän jälkeen off-gamena pitää keskustella siitä, miten tilanteesta jatketaan. Esim. jos jokin intiimi kohtaus on sinulle itsellesi liian ahdistava, mutta hahmosi nauttii siitä, voit sanoa “Turvasana”, ja tämän jälkeen pikaisesti sovitaan off-game, että hahmonne harrastivat jotain kiihkeää, mutta itse voit pysyä metrin päässä toisesta pelaajasta. Tällä pyritään välttämään pelaajille ikäviä tilanteita pelin aikana. KÄYTÄ TURVASANAA ROHKEASTI! Joskus turvasanan käyttäminen voi olla vaikeaa, ja onkin tärkeä oppia tuntemaan omat rajansa ja käyttämään sitä aina kun vähänkin tuntuu siltä.
Jos huomaat tai koet jonkin vaaratilanteen, esim. loukkaantumisen, tulipalon tai muuta vastaavaa, huuda “HOLD!”. Kaikki tämän kuulevat toistavat myös “HOLD”, jotta tieto kulkeutuu varmasti kaikille. Tällöin kaikkien täytyy heti lopettaa peli. Tilanne täytyy selvittää ja pelinjohtaja kutsua paikalle. Peliä saa jatkaa vasta kun pelinjohto on antanut luvan.
Jos pelinjohtaja huutaa “PELI SEIS!” kaikki lopettavat pelaamisen. Tämä saatetaan huutaa, jos sattuu esim. jokin onnettomuus. Pelin alkaessa huudetaan “PELI ALKAA!” ja loppuessa “PELI LOPPUU!”.
Konfliktitilanteet
Toista ei saa satuttaa oikeasti! Esimerkiksi tappelussa näyttelette vain mukamas hakkaavanne toisianne, mutta teette sen varovasti ja hellävaraisesti. Tappelun jälkeen et saa unohtaa vahinkoja, jotka sinulle on sattunut: näyttelet vaikka että sinua sattuu leukaan tms.
Jos on epäselvyyksiä siitä, mitä tappelussa tapahtui tai kuka “voitti”, niin tämä voidaan pikaisesti setviä off-game. Luonnollisesti isommalla ja vahvemmalla on fyysisessä tappelussa paremmat mahdollisuudet. Kannattaa kuitenkin soveltaa suuremman draaman sääntöä, eli valita se lopputulos, josta kaikki saavat eniten pelattavaa. Asian voi ratkaista myös helposti ja nopeasti kivi-paperi-sakset -pelillä. Ideaalista olisi toki, jos off-gamea ei tarvita ollenkaan ja asia ratkeaa in-game pelaajien omalla eläytymisellä. Näitä samoja sääntöjä sovelletaan myös taikataistelussa.
Taikataistelun säännöt tarkemmin taikuus-sivulla.
Hahmo ei voi kuolla pelissä, ellei pelaaja toisin halua. On siis pelaajan itsensä päätettävissä, haluaako hahmonsa kuolevan vai ei. Jos hahmosi joutuu tilanteeseen, jossa hän voisi kuolla, selviytyy hän siitä juuri ja juuri, esim. tappoloitsu meneekin vähän ohitse. Muistakaa, että vaikka kyseessä onkin peli, niin hahmon kuolema tai tappoloitsu ei ole mikään kevyt juttu, vaan oikeasti todella vakava asia.
Loitsut
Säännöt ja ohjeet taikuuden käyttöön tällä sivulla: http://hp.epellarp.net/maailma/taikuus/
Intiimit tilanteet
Suudelmaa suulle voidaan kuvata usealla eri tavalla, voit valita itsellesi mieluisimman. Ensimmäinen tapa on asettaa vastapuolen kanssa kämmenet yhteen ja suudella omaa kämmenselkää – tällöin voi helposti kuvata suudelman laatua. Toinen keino on hieroa nenänpäitä yhteen, tämä on taas helpompi tehdä nopeasti tai jos kädessä on vaikka tavaraa. Jos näet jonkun tekemässä jompaa kumpaa näistä, tarkoittaa se, että he suutelevat, eli reagoi sen mukaisesti.
Kolmas mallinnustapa on koskettaa kevyesti toisen huulia omilla huulilla, mutta näin saa tehdä ainoastaan vastapelaajan sanallisella suostumuksella (sopikaa ennen peliä). Pelaajat voivat suudella myös oikeasti ihan täydellä antaumuksella, jos he ovat näin keskenään sopineet. Jos et ole sopinut vastapelaajan kanssa mitään, käytä oletuksena kämmenselkää tai nenänpäätä!
Seksiä voidaan kuvata kahdella tapaa. Ensimmäinen on hieroa toisen hartioita kasvokkain – tällä tapaa voidaan sopia, että hahmot harrastivat seksiä ilman että siitä tarvitsee välttämättä mainita ääneen. Jos koette tarpeelliseksi, niin voitte myös pikaisesti off-gamena sopia, mitä tapahtui. Toisen hierominen takaapäin on ihan tavallista hierontaa, ei siis seksiä. Voitte lisäksi myös kolistella seiniä tai sänkyä asiaan kuuluvan melun aiheuttamiseksi, ja sotkea vähän ulkonäköä.
Toinen menetelmä seksin kuvaamiseen on Ars amandi. Sitä kannattaa käyttää varsinkin jos haluaa tilanteesta tunteellisemman ja herkemmän. Ars amandissa kummatkin koskettelevat toistensa käsiä kyynärpäiden alapuolelta (kämmeniä, sormia, rannetta jne), ja kosketuksen laatu kuvaa hetken laatua, esim. hellä/kovemmat otteet, missä määrin osapuolet osallistuvat jne. Tällä tapaa voidaan välittää paremmin tilanteen tunteita, ja silmiä voi pitää vaikka kiinni keskittyäkseen. Suosittelemme lämpimästi Ars amandin käyttöä, sillä se tuntuu usein luonnollisemmalta kuin hartiahieronta!
Muista myös aina käyttää turvasanaa, jos sinulle tulee läheisyydestä liian epämukava olo! Siinä ei ole mitään noloa tai paheksuttavaa käyttää sitä.
Kielet
Pelissä esiintyy ainakin neljää eri kieltä: englanti, ranska, norja ja venäjä, näiden lisäksi myös muutamia muita. Pelaaminen tapahtuu kuitenkin suomeksi. Yleisesti suomi on pelissä = englanti. Jos hahmosi osaa englantia huonosti, voi halutessaan puhua suomea jonkinlaisella aksentilla (ei kuitenkaan pakko).
Yleisesti voi olettaa, että kaikki puhuvat englantia. Jos jossain tilanteessa haluaa varta vasten sanoa toiselle henkilölle vieraalla kielellä jotain, pitää nostaa lauseen ajaksi käsi sormet ristissä kasvojen viereen. Tämä siis tarkoittaa, että kyseinen asia sanottiin jollain muulla kielellä. On erittäin suositeltavaa tarkentaa, että mitä kieltä käytti, esimerkiksi sanomalla ennen lausetta “off- ranska”.
Jos oikeasti suomenkielinen teksti on in-gamena muuta kieltä kuin englantia, pitää tästä olla off-game huomio tekstin ylälaidassa. Jos et osaa kyseistä kieltä, et voi lukea kirjoitusta, vaikka kirjoitukset ovat oikeasti suomeksi.
Metapelaus
Metapelaus tarkoittaa sitä, että pelaaja käyttää pelissä hyödyksi tietoa, jota hänen hahmonsa ei tiedä, mutta pelaaja itse tietää. Tämä on ehdottoman kiellettyä. Tähän on erityinen vaaraa tässä pelissä, sillä suurin osa pelaajista tietää osasta hahmoista paljon enemmän kuin heidän hahmonsa tietävät. Eli pitäkää siis huoli, että toimitte vaan niiden tietojen mukaan, joita hahmollanne on. Esim. vaikka sinä tiedät, että Harrylla on kelmien kartta, hahmosi ei tätä välttämättä tiedä, joten et voi käyttää tietoa millään tavalla. Joskus metapelaamista tapahtuu vahingossa, mutta sitä pitää tietoisesti yrittää välttää – tämän vuoksi älkää esim. kertoko omien hahmojenne juonia ja salaisuuksia larppiin tulevalle kaverillenne.
Hahmon esittäminen
Harjoittele hahmosi kunnolla ulkoa. Kaikkia pikku yksityiskohtia ei tarvitse muistaa, jos niitä tarvitsee, niin ne voi keksiä itse larpin aikana. Eläydy hahmoosi ja harjoittele vaikka kotona eleitä ja puhetyyliä. Larpin idea on hahmoon eläytyminen ja hänen päämääriensä mukaan toimiminen. Kaikilla on hauskempaa jos osaat eläytyä hahmoosi.
Yksi hahmolomakkeesi tärkeimmistä asioista on kontaktit. Opettele kontaktien nimet, sillä olisi aika noloa, jos hahmosi yhtäkkiä unohtaisikin pitkäaikaisen työtoverinsa tai parhaimman ystävänsä nimen. Tämän helpottamiseksi kaikille jaetaan larpin alussa nimilaput, jotta nimen voi luntata.
Mitä paremmin muistat ulkoa säännöt ja hahmon, sitä sujuvampaa ja helpompaa pelaaminen on kaikkien kannalta. Jos satutkin unohtamaan jotain, ei se ole niin vaarallista. Loppujen lopuksi määränpää on hauskuudenpito. Sinun ei kaikissa tilanteissa tarvitse välttämättä toimia juuri niin kuin hahmosi toimisi, jos sinulla on sille jokin selitys, esim. hetken hairahdus :D. Jos saat tällä tavalla pelistäsi mielenkiintoisempaa, niin siitä vaan. Hahmosi mielipiteet ja tavoitteet voivat muuttua larpin aikana; hahmokirjoitelma on vain lähtötilanne eikä sitä tarvitse seurata orjallisesti.
Lopuksi
Muista, että tämä on vain larppausta. Suomen lain noudattaminen ja maalaisjärjen käyttö on pakollista! Toisia pelaajia tai heidän omaisuuttaan ei saa vahingoittaa. Kaikilla on tarkoitus olla hauskaa. Tämä ei ole kilpailu, kenenkään ei ole tarkoitus voittaa. Hahmojen tavoitteetkin ovat vain sitä varten, että larpissa olisi tekemistä. Ei haittaa, vaikket koskaan saavuttaisi hahmosi tavoitteitta! Jos on tylsää pelissä, kannattaa vaikka möhliä hahmonsa kanssa: se voi tuoda paljonkin hauskuutta lisää peliin. Larpin loputtua asioista voi ja kannattaakin sitten keskustella. Erityisesti jos jokin pelissä tapahtunut asia jäi hiertämään, niin tästä kannattaa ehdottomasti puhua asianomaisten kanssa.
Turvallista ja hauskaa larppausta!