HP7: Tanssiohjeet

Perjantai-iltana opetettavat tanssit: valssi, foksi, tango, charleston, rock’n’roll ja jazz. Lähes kaikki tanssiaisten musiikit ovat tanssittavissa näillä askelilla. Juhlissa musiikin välissä on lyhyttä juontoa, jossa aina kerrotaan minkä tyylin tansseja on vuorossa, jotta tiedät, millä askelilla voit tanssia. Lyhyet tanssiohjeet teipataan myös muistin virkistämiseksi salin seinälle.

Valssilla ja foksilla voi jo tanssia lähes kaikki tanssiaisten musiikit. Tulemme soittamaan kerran myös cicapon ja kehruuvalssin, mutta niitä ei opeteta, ne saa mennä halukkaat ja ne osaavat tanssimaan. Opetustahti on melko kova, eli voi olla hyödyllistä vilkaista tansseja vähän etukäteen, mutta ei hätää, ne kyllä opetetaan ihan alusta asti myös paikan päällä :)

Valssi

Valssia voi tanssia monella eri tavalla, ja me opetamme yhden perustyylin. Tässä erittäin hyvä suomenkielinen opetusvideosarja: http://www.youtube.com/playlist?list=PL57963B3207EA3DA8

Ote: miehen oikea käsi naisen lavalla, vasemmalla kädellä naisen oikeasta kädestä kiinni (nainen ottaa miehen peukalosta kiinni). Naisen vasen käsi miehen olalla.

Mies: aloittaa oikealla eteenpäin, ja sitten vasemmalla taaksepäin. Vaihtoaskeleessa ensin oikealla eteen, sitten vasemmalla eteen.
Nainen: aloittaa vasemmalla taaksepäin, ja sitten oikealla eteenpäin. Vaihtoaskeleessa ensin vasemmalla taakse ja sitten oikealla taakse.

Foksi

Foksia voi tanssia moneen tasajakoiseen musiikkiin, esim. iskelmään, tangoon ja swingiin. Ohjeet: http://tanssi.net/fi/lajit/foksi/

Ote: Sama kuin valssissa.

Mies:
1. Askel vasemmalla jalalla eteenpäin (hidas)
2. Askel oikealla jalalla eteenpäin (hidas)
3. Askel vasemmalla jalalla eteenpäin (nopee)
4. Askel oikealla jalalla vasemman viereen (nopee)

Nainen:
1. Askel oikealla jalalla taaksepäin (hidas)
2. Askel vasemmalla jalalla taaksepäin (hidas)
3. Askel oikealla jalalla taaksepäin (nopee)
4. Askel vasemmalla jalalla vasemman viereen (nopee)

Charleston

Charlestonin perusaskelta voi tanssia Charlestoniin ja moniin swing-kappaleisiin. Voi tanssia yksin tai parin kanssa.

1. Aloitusasento: jalat vierekkäin, hieman erillään toisistaan
2. Askel vasemmalla eteen
3. Oikealla jalalla eteen napaus ja takaisin alkuperäiselle paikalleen (napauksen kohdalla voi esim lyödä kädet yhteen, potkaista tms)
4. Vasemmalla taakse napaus ja takaisin alkuperäiselle paikalleen (eli vasen eteen)
5. Oikealla eteen napaus ja jatkuu kohdasta 3. loputtomasti…

Tässä näkyy charlestonin perusaskel, mutta me opetellaan tämä ilman korukuvioita, eli tehdään vähän helpompi versio kuin videolla: http://youtu.be/fQSY-2VtBvg

Kun tanssitaan parin kanssa, tanssitaan vierekkäin, nainen oikealla ja mies vasemmalla. Mies pitää oikeaa kättään naisen lavalla, nainen vasenta kättä miehen hauiksella. Miehen vasen ja naisen oikea pitävät toisistaan kiinni. Ote näkyy tällä videolla: http://youtu.be/BCBG2W8OM1E Tehdään kuitenkin helpompi versio tanssista.

Rock’n’roll

Rock’n’roll-perusaskelta voi tanssia rock’n’rolliin ja muuhun samanrytmiseen (esim. moniin pop-biiseihin). Tässä opetusvideo, joka antaa vähän ideaa: http://youtu.be/XTqIr5Fd8VQ. HUOM. opetamme tästä yksinkertaistetun version, eli videon tyyliä ei tarvi opetella.

Ote: mies pitää vasemmalla kädellä naisen oikeaa kättä, pari seisoo vastakkain, ei liian lähellä toisiaan

Nainen:
1. Jalat vierekkäin, hivenen harallaan. Nosta oikea jalka varpaille (vasen edelleen maassa) ja iske kantapää alas (voi myös potkaista, mutta astuminen helpompaa)
2. Nosta vasen jalka varpailleen ja iske kantapää alas (voi myös potkaista astumisen sijaan)
3. Astu oikealla jalalla vasemman taakse, vasen voi hitusen nousta samalla, siirrä oikea takaisin vasemman viereen varpailleen ja alusta

Mies:
1. Jalat vierekkäin, hivenen harallaan. Nosta vasen jalka varpaille (oikea edelleen maassa) ja iske kantapää alas (voi myös potkaista, mutta astuminen helpompaa)
2. Nosta oikea jalka varpailleen ja iske kantapää alas (voi myös potkaista astumisen sijaan)
3. Astu vasemmalla jalalla oikean taakse, oikea voi hitusen nousta samalla, siirrä vasen takaisin oikean viereen varpailleen ja alusta

Kuviota: nainen pyörähtää miehen käden alta kahdella askelsarjalla; mies vetää/kieräyttää naisen syliin; pari päästää käsistä irti ja kiertää toisensa ympäri kahdella askelsarjalla selät vastakkain.

Jazz

Hyvä opetusvideo: https://www.youtube.com/watch?v=SazDrqagpDc
Voi tanssia jazz-musiikkiin.

Ote: miehen oikea käsi naisen lantiolla, naisen vasen käsi miehen hartialla; miehen vasen käsi ja naisen oikea käsi pitävät toisistaan kiinni alhaalla (ei siis koholla)

Mies:
1. Astu vasemmalla eteen
2. Astu oikealla eteen
3. Vasemmalla eteen napaus
4. Vasemmalla taakse napaus ja alusta

Nainen:
1. Astu oikealla taakse
2. Astu vasemmalla taakse
3. Oikealla taakse napaus
4. Oikealla eteen napaus ja alusta

Tango

Jos aika menee tiukalle, tangon opetus jätetään pois, sillä sitä voi tanssia myös foksin askelin. Tangoa voi tanssia monella eri tavalla, tämän tavan opin itse aikoinaan Tanskassa (en löytänyt sopivaa opetusvideoita, saa vinkata).

Ote kuten valssissa.

Tässä erilaisia tango-liikkeitä, joita voi tanssia haluamassaan järjestyksessä:
Kuvio A: kolme askelta eteen tai taakse (nainen aloittaa vasemmalla, mies oikealla)
Kuvio B: Jalalla askel sivulle, toinen jalka raahataan viereen
Kuvio C: Mies kääntää naisen sivulle (nainen menee taaksepäin), tavallisia askelia
Kuvio D: Toinen jalka edessä, toinen takana, keinuminen jalalta toiselle
Kuvio E: Jalat vähän harallaan, paino jalalta toiselle (“idle”)

Kaikkien näiden aikana voi myös pyöriä ympäri.