FL5: Proppaus

Ohjeita, miten Sielunsiipeen tulisi pukeutua ja mitä pakata mukaan.

-Kaikilla tulee olla taikasauva! Sellaisen voi veistää itse, etsiä sopivan oksan metsästä, valmistaa kukkakepistä tai pensselistä, ja syömäpuikkokin on todettu toimivaksi. Netistä löytyy kaikenlaisia ohjeita. Tärkeintä on, että sauva ei hajoa heitettäessä. Viralliset replikat hajoavat helposti, joten kannattaa harkita, haluaako sellaisen todella ottaa mukaan.

-Pukeudu hahmolle sopiviin velhomaisiin vaatteisiin. Useimmilla on päällään jonkinlaiset työvaatteet, oli se sitten siistimpi edustuskaapu, virka-asu, labrakaapu tai likaisempiin kaiveluhommiin sopiva asu. Jonkinlainen kaapu tai viitta on suositeltava, muttei pakollinen. Velhot pukeutuvat keskimäärin vanhanaikaisemmin ja värikkäämmin kuin jästit, toki myös musta on aina muodissa. Pukeutumisessa voi tuoda esille esimerkiksi hahmon varallisuutta, puhdasverisyyttä/jästisyntyisyyttä ja persoonallisuutta. Velhomaisuutta voi lisätä myös asusteilla (esim. hatut, taskukellot, sauvapussi) ja taianomaisilla kuvioinneilla/materiaaleilla/leveillä hihoilla jne.

-Pinterest-taulu pukeutumisinspiraatioksi: https://fi.pinterest.com/purplieh/magical-garments/

-Koska peli kestää yön yli, on toivottavaa, että sinulla on mukana hahmolle sopiva yöasu & petivaatteet, mutta tämä ei pakollista.

-Huomioi sää, sillä pelissä ollaan paljon ulkona. Kerrospukeutuminen on toimivaa, sillä toukokuussa voi olla mitä vaan 0 ja 30 asteen väliltä. Sateenvarjo on suositeltava.

-Kengät tulee ottaa pois sisätiloihin saapuessa, ja todennäköisesti ravaamista sisään ja ulos on kohtuullisen paljon, eli kannattaa valita kengät, joiden pois ottamisessa ja jalkaan laittamisessa ei mene ikuisuus. Sisällä saa käyttää sisäkenkiä.

Muut propit
-Pelissä olevat rakennukset ovat taikaministeriön liikuteltavia ja pakattavia väliaikaistaloja. Niitä on käytetty jo useita kymmeniä vuosia erilaisilla taikaministeriön tehtävillä. Salaperäisyyksien osasto on käyttänyt niitä kenttätöissä majoitukseen, ne ovat olleet huispauksen maailmanmestaruuskisoissa työntekijämajoituksena, ne on otettu mukaan ministeriön metsävirkistäytymisviikonloppuun jne. Pelinjohdon puolesta majoitusmökkejä ei propata mitenkään, eli pelaajien toivotaan tuovan omiin mökkeihinsä kaikenlaista tavaraa ja lavastetta, jotka heijastavat niiden aikaisempaa käyttöä!

-Mukaan voi pakata myös kaikenlaista tavaraa, jota hahmo on pakannut mukaan lähtiessään muinaisen kylän raunioille. Muistiinpanovälineitä, välipalaa, työvälineitä, tapoja viettää vapaa-aikaa, kuten pelejä ja kirjoja jne.

*****

Seuraavaksi vinkkejä ja neuvoja FTM crossaajille, ja sen jälkeen peruukkien hankinnasta ja käytöstä.

FTM Crossaajat

Tässä on vinkkejä miehiä esittäville naisille, kuinka muuntautua, jos se ei ole vielä kovin tuttua.

Bindaus

Bindaaminen tarkoittaa rintojen litistämistä, ja se on erittäin suositeltavaa, koska tuo huomattavasti lisää uskottavuutta. Bindaamiseen on erilaisia keinoja, joista kaksi esitellään tässä. Jos ei jostain syystä pysty bindaamaan, niin edes vähän litistävät urheiluliivit tai löyhä ideaaliside auttavat.

Bindiliivi, “binder”
Bindiliivi on vaatekappale, jota käytetään rintaliivien sijaan. Se litistää rintoja, ja on useimmiten paras väline bindaukseen. Etuja muihin bindaustekniikoihin nähden: terveellisin vaihtoehto keholle, rajoittaa vähemmän liikkuvuutta, mukavin (esim. hyvän bindiliivin alla hikoilu on vähäistä, toisin kuin muissa bindauskeinoissa), nopea laittaa päälle ja ottaa pois, helppo pestä ja helpommin naamioitavissa (ei haittaa vaikka liivi pilkistää paidan alta). Bindiliivin litistysteho ei kuitenkaan välttämättä yletä ideaalisiteen tasolle, tämä on tosin kiinni liivistä. Lisäksi liiveillä on jonkin verran hintaa. Paikkoja, joista voi tilata (saapumisessa voi kestää 1-2kk):
http://www.lesloveboat.com/
http://www.t-kingdom.com/
http://www.f2mbinders.com/
Sivuilla on neuvoja, kuinka liivi kannattaa valita.

Ideaaliside
(Huom. päivittäiseen bindaukseen tulee ehdottomasti käyttää bindiliiviä, tämä sopii ainoastaan silloin tällöin/harvoin tapahtuvaan bindaukseen)

Tarvittavat materiaalit:
-Apteekeista saa leveää ideaalisidettä, joka sopii tarkoitukseen parhaiten. Yksi rulla maksaa yleensä 3-5 euroa. Mikään tavallinen harsoside ei käy! Nimenomaan ideaalisidettä, joka on hyvin venyvää ja napakkaa. Pienirintaisille yksi rulla riittää, isommat voivat tarvita kaksi.
-2 hakasta (tulevat siteen mukana)
-Toppi tai yksikertaiset urheilurintaliivit
-Hakaneuloja, n. 4 kpl. Keskikokoiset ja tarpeeksi vahvat on parhaita.

Laita päälle urheilurintsikat / toppi. Sitten kiinnitä ideaalisiteen toinen pää hakaneulalla rintaliiveihin/toppiin. Sitten aloita kiertämään ideaalisidettä rintojen ympärille sopivalla kireydellä, niin että rinnat litistyy. Älä laita liian kireälle, koska muuten et pysty hengittämään, tai se voi muuten vahingoittaa sinua. Itsellesi sopivan kireyden löydät vain kokeilemalla. Aloita kiertäminen ihan ylhäältä, kainaloiden yläreunasta asti. Jatka siitä tasaisesti alaspäin. Älä laitetta sidettä ihan alas asti, vaan jätä alareunaan hiukan ilmaa siten, että rinnat pääsevät sitä kautta vähän ”ulos” ja että side ei paina palleaan. Tällöin pystyt hengittämään paremmin, ja bindi ei tunnu ikävältä. Sitten kiinnitä siteen reuna kiinni mukana tulleilla hakasilla, ja lisäksi vielä hakaneuloilla kiinni rintaliiveihin/toppiin, niin se pysyy paikallaan. Erityisesti kannattaa laittaa siihen kohtaan, josta lähtee rintaliivin olkaimet, niin että side ei valu alaspäin.

Tämä bindaus joustaa ja hengittää jossain määrin, sekä bindaa erittäin tehokkaasti – toimii todistetusti isoihinkin rintoihin! (Toki ei yhtä hyvin kuin pieniin.) Ideaalisidettä voi käyttää useita kertoja uudestaan, mutta muutaman käyttökerran jälkeen se alkaa olla vähän löysää, jolloin kannattaa ostaa uusi.

Ideaalisidettä ei kannata laittaa paljaalle iholle.
Silloin se valuu taatusti alaspäin, ja joudut korjailemaan ja nostelemaan pitkin päivää.

Muut keinot
Muita keinoja on mm. bindauskorsetti (joka täytyy osata tehdä oikein), mutta joka ei ole läheskään yhtä mukava kuin yllä mainitut keinot. Se saattaa silti toimia parhaiten esim. isommille naisille. En suosittele kenellekään ilmastointiteippiä tai mitään muutakaan teippiä (ei edes ihoteippiä!), kelmua tai mitään muuta joustamatonta ja hengittämätöntä materiaalia. Se on epämukavaa ja vahingollista keholle.

Maskeeraus

Youtube on pullollaan maskeerausvideoita, kannattaa käyttää vaikkapa hakusanaa “female to male makeup”. http://www.youtube.com/results?search_query=female+to+male+makeup+tutorial

Tässä myös yksi tutoriaali: http://vilya0.deviantart.com/art/Female-to-Male-Crossplay-Makeup-Tutorial-409457154

Peruukki

Suurin valikoima ja halvimmat hinnat ovat Ebayssa http://www.ebay.com tai UK:n versio http://www.ebay.co.uk. Kannattaa vähän katsoa, miltä myyjältä tilaa (millaisia arvosteluja saanut ja kuinka monta tuotetta myynyt), koska Ebayssa liikkuu myös joitain huijareita. Itse olen tilannut sieltä tusinan peruukkeja ongelmitta.

Huom. monet näistä kaupoista lähettävät peruukkinsa kiinapostilla, jonka luvattu toimitusaika on 20-30 arkipäivää. Käytännössä voi pahimmassa tapauksessa kuitenkin mennä jopa yli kaksi kuukautta, eli tilaa peruukkisi ajoissa, varsinkin jos se tulee Kiinasta!

Synthetic vs real hair – Synteettisiä materiaaleja on monenlaisia, toiset halvan ja toiset aidomman näköisiä. Synteettiset peruukit ovat useimmiten paljon halvempia kuin aidoista hiuksista valmistetut. Aitohiuksisen peruukin kuidut kestävät yleensä paljon paremmin rasitusta ja käyttöä.

Kanekalon, Tokyokalon, Eleora – Nämä ovat laadukkaita synteettisiä materiaaleja, eli näistä valmistetun peruukin pitäisi olla hyvälaatuinen.

Skin top – Peruukki, jossa on päälaen kohdassa on läntti ihon näköistä kumia, jolloin hiukset lähtevät siitä aidon näköisesti ja jakauksen kohtaa on helppo muuttaa.

Lace front – Peruukin otsarajassa on punos, josta hiukset lähtevät luonnollisen näköisesti, eli siis hiusraja on aidomman näköinen. Tällaiseen peruukkiin voi tehdä myös suuremmalla vapaudella kampauksia. Lace-front peruukki saattaa pysyä pelkillä pinneillä, mutta useimmiten joutuu käyttämään liimaa tai teippiä peruukin pysymiseen. Niitä voi tilata mm. täältä http://www.ihanathiukset.fi/fi/shop/peruukit/kiinnitystarvikkeet (muista tilata myös liiman irrotusainetta). Liimaa ei kannata tilata EU:n ulkopuolelta, feikeistä Kiina-tuotteista voi saada myrkytyksen. Liimalla peruukki saattaa pysyä päässä jopa useamman viikon, aineella sen saa irti vaikka heti. Liimalla peruukki pysyy niin hyvin, että hiuksia voi vetää ja repiäkin ilman, että peruukki lähtee.

Full lace – Peruukki, joka on kokonaan punosta, myös mm. takaraivosta ja sivuilta. Tällaiseen peruukkiin voi helposti tehdä esim. nostettuja kireitä nutturoita, jotka ovat vaikeita tavallisiin peruukkeihin. Full lacen liimaus päähän voi kuitenkin olla haastavaa jos itsellä on paljon hiuksia, ja tällainen peruukki toiminee parhaiten kaljulla, siilillä tai ihan lyhyillä.

Heat resistant – Oikeista hiuksista tehtyihin peruukkeihin voi käyttää fööniä, kiharrinta ja suoristusrautaa. Normaalit synteettiset peruukit kuitenkin sulavat lämmön vaikutuksesta, muovia kun ovat, eli niihin ei missään tapauksessa saa käyttää mitään lämpömuotoiluvälineitä. Paremmat peruukit ovat kuitenkin usein heat resistant -kuitua, jolloin niihin voi käyttää lämpövälineitä. Kuitenkin kannattaa tarkistaa, kuinka kuumaa peruukki kestää, koska esim. liian kuuma suoristusrauta saattaa silti sulattaa heat resistant -peruukin.

Peruukin kiinnitys

Tässä vinkkejä siihen, miten peruukin saa pysymään koko päivän tiukasti päässä ja omat hiukset nätistä alla piilossa.

Peruukkisukka – Tätä kannattaa ehdottomasti käyttää. Peruukkisukalla on kaksi tarkoitusta: pitää omat hiukset siististi piilossa sekä suojella peruukkia likaantumiselta. Jälkimmäisen syyn takia voi olla hyödyllistä käyttää peruukkisukkaa, vaikka ei olisi hiuksia ollenkaan. Ilman sukkaa peruukkiin vähitellen kerääntyy päänahasta likaa ja rasvaa (peruukkia voi toki pestä, mutta ei kovin tehokkaasti). Monista peruukkikaupoista saa verkkoja, jotka täyttävät ensimmäisen tarkoituksen, mutta ei jälkimmäistä. Tässäpä siis kotitekoinen peruukkisukka:

1. Osta tavalliset ihonväriset sukkahousut, tai käytä rikki menneitä sukkahousuja.
2. Laita hiuksesi kiinni – esim. ponnarille tai leteille ja asettele ne mahdollisimman tasaisesti päälakeasi pitkin (niin että mihinkään kohtaan ei jää isoa klumppua).
3. Vedä sukkahousut päähäsi. Katso, että sukkahousut ovat sopivassa kohtaa – reuna menee otsan rajaa pitkin, juuri korvien yläpuolelta ja niskasta niin, että omat hiukset mahtuvat kaikki alle.
4. Laita kuminauhalla sukkahousut tiukasti kiinni, niin että ne muodostavat pään myötäisen lakin, ja leikkaa ylimääräiset heiluvat sääri-osat pois. Voilá!

Pinnit – Peruukin kiinnitykseen tarvitsee tavallisia metallipinnejä, jotta peruukki pysyy paikallaan. Mitkään huterat halpis-pinnit eivät ole hyviä, vaan testaa pinnien kova pito ja jämäkkyys, ennen kuin ostat. Parhaiten toimii, kun on kahdenlaisia pinnejä: lyhyitä ja keskipitkiä/normaalipituisia.

Kun sinulla on peruukkisukka päässäsi, työnnä huolella kaikki haituvat otsalta, korvan edestä ja niskasta sukan alle. Sitten laita pinnejä neljään kohtaan: kummallekin puolelle korvan yläpuolelle, niin että kiinnität pinnillä tässä kohtaa olevat haituvat sukan alle. Muualla kannattaa käyttää keskipitkiä pinnejä, mutta niskassa toimivat parhaiten lyhyet, niskan kaarevuuden takia. Kiinnitä siis niskaan kaksi pinniä, niin että niskahaituvat pysyvät myös peruukkisukan alla. Korvan edessä/yläpuolella olevat hiukset sekä niskahiukset alkavat helpoiten hapsottaa peruukin alta, joten ne kannattaa kiinnittää kunnolla.

Haituvien pysymistä peruukin alla voi auttaa myös laittamalla hiusrajaan (sekä eteen että taakse) vähän hiuslakkaa tai geeliä, tämä tosin kannattaa tehdä ennen peruukkisukan laittamista.

Seuraavaksi voitkin vetää peruukin varovasti päähäsi. Kiinnitä peruukki vielä kiinni peruukkisukkaan otsalta kahdella pinnillä, ja tarpeen vaatiessa korvien takaa /niskasta. Tällöin peruukki pysyy paremmin paikallaan, eikä valu niin helposti. Valmista on!

Peruukin hoito

Peruukki menee nopeasti pilalle, jos sitä ei käsittele oikein.

Hiustuotteet
Jos mahdollista, kannattaa olla käyttämättä peruukkiin ollenkaan hiustuotteita. Tällöin peruukki pysyy parempana pitempään ja sen kampausta voi helposti vaihtaa. Hiustuotteita on mahdollista toki myös pestä peruukista pois shampoolla, mutta jos tuotetta on käytettä paljon, voi sekin olla vaikeaa. Jos tuotteen jättää peruukkiin pitkääksi aikaa, saattaa esim. hiuslakka hajotessaan alkaa muuttua valkoiseksi.

Jos haluaa peruukkiin pysyvän kampauksen, parhaat aineet siihen ovat: got2B glued hiusspray ja geeli. Spray on ensisijainen tuote, ja sitä tulee käyttää lyhyesti suihkuttelemalla, ja maltillisissa määrin (=mahdollisimman vähän). Liian paljon hiuslakkaa vaan lösäyttää koko kampauksen. Geeliä voi käyttää esim. piikkien kärkiin ja pyöritellä sormenpäillä geeli kärkiin, niin ne liimautuvat kiinni.

Harjaus/kampaus, takut
Harva kampa on peruukille parempi kuin harja. Harjalla hiuksia irtoaa peruukista helpommin ja enemmän, vaikka se voikin tuntua nopeammalta. Varsinkaan kiharaa peruukkia ei kannata harjata, sillä harjaus “tuuheuttaa” peruukkia, mikä ei yleensä ole haluttua, sillä näin peruukki menee helpommin uudestaan takkuun tai rikkoo peruukissa olevat kiharat.

Mitä huonompilaatuista kuitua, sen helpommin peruukki menee takkuun, ja sen lyhyempi sen käyttöikä on. Jos tietää liikkuvansa paljon, kannattaa pitkät hiukset laittaa jollain tapaa kiinni, sillä näin peruukki säilyy paljon paremmassa kunnossa.

Säilytys
Jokaisen käyttökerran jälkeen peruukki tulee ehdottomasti kammata ja laittaa siististi ponnarille tai löysälle letille ja kääräistä nätisti säilytykseen (kts. miten uusi peruukki oli pakattu, se on hyvä tapa myös säilyttää peruukkia). Jos pakkaat takkuisen peruukin kaappiin, voit olla varma, että sen kuntoon saaminen tulee olemaan työn takana, kun peruukin kuidut ovat jo painuneet takkuiseen muotoon. Pahimmillaan olen käyttänyt peruukin kampaukseen monta tuntia, eikä se silti ole ollut entisen veroinen.

Synteettisen peruukin pesu ja käsittely
Peruukin takkuuntumista voi estää suihkuttamalla siihen hieman silikonia. Kts. http://www.cosplay.com/showthread.php?t=185958

Takkuuntumista voi myös ennaltaehkäistä tai takkuista peruukkia hoitaa pesemällä sen vaatteiden pesussa käytettävässä huuhteluaineessa. Laita sankoon haaleaa vettä sekä huuhteluainetta, ja kasta peruukki sinne, huljuttele vähän. Huuhtele peruukki huolella, ja asettele kuivumaan siten, että peruukki kuivuu hyvään asentoon. Älä kampaa/harjaa peruukkia, ennen kuin se on täysin kuiva. Kun peruukki on kuivunut, selvitä se kampaamalla huolella osio kerrallaan, ennen kuin laitat takaisin säilöön.

Peruukkeja varten myydän omia puhdistusaineita, myös tavallisia hellävaraisia shampoita voi käyttää. Shampoolla voi pestä peruukista pois hiustuotteita sekä päänahasta tarttunutta likaa ym. Tässä hyvät pesuohjeet: https://shaunartcosplay.wordpress.com/2011/08/07/how-to-wash-a-cosplay-wig/