Yleistä taustatietoa

Kaikki Potter-kirjojen (1-7) tapahtumat ovat tapahtuneet, lukuun ottamatta epilogia. Tällä sivulla kerrotaan kaikki kampanjan tärkeimmät kaikkien tiedossa olevat tapahtumat, alkaen heti kirjojen jälkeisestä ajasta.

Tällä sivulla:
>Toisen sodan jälkimainingit 1998-2000
>Vuosien 1999-2000 tapahtumia
>Varjosaastekatastrofi
>Varjosaasteen jälkimainingit
>Taikanegatointi
>Tarulintujen ilmestyminen

Toisen sodan jälkimainingit 1998-2000

ISO-BRITANNIA
Tiedät-kai-kuka tuhottiin 2.5.1998 Tylypahkassa. Tämän jälkeen Kingsley Kahlesalpa astui taikaministeriksi, ja alkoi yhteiskunnan uudelleenjärjestely. Kahlesalpa hoiti asioita hyvin demokraattisella otteella. Käytiin useita sotaan liittyviä oikeudenkäyntejä, lakeja kirjoitettiin uudelleen, vanhoja oikeustapauksia käytiin läpi, valtion virkamiesten paikkoja arvioitiin ja uudelleenpalkattiin ja vapautuneita vakansseja täytettiin tiukoin kriteerein. Ministeriön työskentelytapoja uusittiin pikaisella vauhdilla. Pimeään magiaan liittyviä lakeja tiukennettiin roimasti.

Riitoja syntyi kehityksen suunnasta ja vanhojen tapojen vaalimisesta, vaikka yleinen asenne oli selvästi Feeniksin killan aatteiden suuntainen. Muutosvastaisia oli kuitenkin yllättävän paljon, sillä harvempi halusi opetella uusia byrokraattisia kiemuroita.

Rikkaiden puhdasveristen sukujen valta romahti. Monia sukujen jäseniä kuoli sodissa ja monet joutuivat Azkabaniin kuolonsyöjätaustan takia. Aluksi sukujen keskuudessa vallitsi epätietoisuus ja hämmennys, sillä suurin osa heistä ei tiennyt millä asenteella heidän tulisi liittyä uuteen yhteiskuntaan ja monilta heidän perusaatteiltaan oli viety pohja alta. Toiset päättivät elää uudessa maailmassa uuden maailman säännöillä, toiset taas jatkoivat tuttua ja turvallista seurapiirielämää keskenään piittaamatta ympärillä myllertävästä muutoksesta.

Muutokseen tottuneet jästisyntyiset lähinnä kohauttivat olkiaan puhdasveristen ongelmille.
Puoliveriset olivat vahvasti jakautuneita mielipiteissään, sillä monet heistä tiedostivat molempien puolien ongelmat.

Britanniassa oli hyvin pitkään aristokratia/oligarkia, mutta sekä ensimmäisen että toisen sodan myötä keskiluokka on noussut. Vuonna 2000 oli luvassa ensimmäiset demokraattiset taikaministerivaalit, mutta varjosaastekatastrofin takia niitä lykättiin vuoteen 2001. Yhteiskunta vaikuttaa liikkuvan vähitellen yhä demokraattisempaan suuntaan, ja asiasta ollaan montaa mieltä.

RANSKA
Toisen sodan aikana Ranska pyrki pysymään puolueettomana. Kuitenkin sen aikainen Taikaministeri vaikutti kuolonsyöjämyönteiseltä, eikä suostunut avustamaan Britannian vastarintaliikettä (Feeniksin Kiltaa). Ranskaan muodostui osittain tämän takia solidaarisuusliike, joka antoi tukea Britannian vastarintaliikkeelle. Tiedät-kai-kenen kukistumisen jälkeen ilmapiiri Taikaministeriössä muuttui, eikä ketään kehdattu tuomita vastarinnan tukemisesta. Sodan aikainen kuolonsyöjämyönteinen Taikaedustajisto erotettiin ja heidän tilalleen valittiin uudet edustajat. Tämä paransi Britannian ja Ranskan välejä.

Vuoden 1999 lopulla Ranskassa astui valtaan vaaleilla valittu uusi taikaministeri Jaques Sansoucy, joka on ollut kansan keskuudessa hyvin pidetty jämäkän, moraalisen ja asiantuntevan asenteensa ansiosta.

Vuosien 1999-2000 tapahtumia

1999 politiikassa otettiin uudeksi tavoitteeksi kansainvälistyminen, mikä johti erilaisiin kansainvälisiin projekteihin ja suurempaan yhteistyöhön Britannian ja Ranskan välillä. Näistä esimerkkinä taikakoulujen väliset yhteistyöleirit. Perustettiin Euroopan taikaopetuksen liitto, jonka tavoitteisiin sisältyy opetuksen tason parantaminen ja mm. vaihto-ohjelmien perustaminen.

Joulukuun 1999 lopulla taikaministeriössä ja jossain määrin sen ulkopuolellakin riehui erittäin helposti tarttuva äkämärokko, joka aiheuttaa kuumetta ja vihreitä paiseita. Uudenvuoden aikaan ministeriöstä yli kolmasosa oli sairaana, mikä aiheutti suuren turvallisuusriskin. Äkämärokko tuli suuren yleisön tietoon tammikuun 2000 puolivälissä. Karanteenien ja eristyksien avulla tauti saatiin pysäytettyä ja tammikuun 2000 loppuun mennessä lähes kaikki olivat parantuneet ja tauti saatu hävitettyä. Äkämärokko on ennennäkemätön sairaus, joten on syntynyt salaliittoteorioita siitä, että joku olisi pistänyt sen tahallaan liikkeelle. Syytä tai syyllistä ei ole kuitenkaan löytynyt.

Kenties juuri äkämärokon aiheuttaman henkilöstövajeen takia vuoden 1999 viimeisenä päivänä taikaministeriön arkistoissa onnistuttiin tekemään tuhopoltto, joka tuhosi avioliittorekisterit, rikosrekisterit ja tiedot menneistä oikeudenkäynneistä ja tuomioista. Asia aiheutti suurta päänvaivaa, ja esimerkiksi kaikki avioparit joutuivat rekisteröimään liittonsa uudelleen. Syyllistä ei ole saatu vielä kiinni, ja aurorit selvittävät asiaa edelleen.

Tammikuussa 2000 Ranskan taikaministeriö teki Englannin joukot apunaan suuren pyyhkäisyoperaation, jolla taisteltiin Ranskassa vallalla ollutta järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan.

Varjosaastekatastrofi

Varjosaaste oli ennennäkemätön luonnonkatastrofi, jota kukaan ei osannut odottaa. Se ravisteli juuri sodasta jaloilleen päässyttä Britanniaa, mutta toisin kuin sisällissodat, varjosaaste toi velhot ja noidat yhteen. Katastrofi verotti Iso-Britannian velhoyhteiskunnan väkimäärää yli prosentilla.

Ensimmäiset näkyvät merkit saasteesta ilmaantuivat syksyllä 1999, mutta pimeän magian määrän on arveltu huomaamattomasti kasvaneen jo toisen sodan aikana. Vanhoilla rituaalipaikoilla nähtiin outoja valoilmiöitä öisin ja niissä mitattiin korkeampia pimeän taian pitoisuuksia. Jotkut taikaeläimet alkoivat käyttäytyä hermostuneesti, taikakasvit saivat omituisia sairauksia ja pimeät esineet ja taiat muuttuivat vähitellen voimakkaammiksi.

Vapaana vaeltavista ankeuttajista tuli tavallista enemmän ilmoituksia. Taikaministeriö poisti ankeuttajat Azkabanista sodan jälkeen ja kuljetti ne pois ihmisten ilmoilta. Syksyllä ilmestyneiden ankeuttajien ei uskota olevan samoja. Jotkut uskoivat, että nämä olivat merkkejä vuodenvaihteessa 2000 tapahtuvasta maailmanlopusta.

Tammi-huhtikuussa 2000 herkemmät ihmiset alkoivat saada oireita, kuten outoa ihottumaa, jäsenien kolottamista ja huonovointisuutta. Pyhän Mungon kävijämäärä lisääntyi koko kevään ajan. Pimeän magian määrän todettiin kasvaneen enemmän kuin oli normaalia ja taikaministeriö ryhtyi toimiin muutoksen pysäyttämiseksi kieltämällä hyvin jyrkästi pimeän ja harmaan magian käytön. Lisääntyvistä ankeuttajista alkoi muodostua jo ongelma.

Touko-kesäkuussa taikaväen oireet pahenivat ja lisääntyivät ja ihmiset alkoivat muuttaa pois pilaantuneilta alueilta. Taikaeläimet alkoivat liikehtiä ja siirtyä massoina alueilta toisille aiheuttaen vaaratilanteita ja uhan salaisuussäädökselle. Alueita yritettiin puhdistaa huonoin tuloksin.

Tylypahkan loppukokeita jouduttiin aikaistamaan ja koulu loppui jo kesäkuun ensimmäisellä viikolla, jolloin koulu suljettiin ja Voro jäi hoitamaan paikkaa. Pimeä saaste levisi Tylypahkaan kesä-heinäkuussa.

Heinäkuussa saastuneille alueille alkoi ilmestyä outoja varjohirviöitä. Taikaministerin vaalit peruttiin ja Velhojen neuvosto julisti poikkeustilan lain voimaan. Tuomari Ira Marshall astui maan johtoon poikkeustilan ajaksi. Monet alueet olivat jo kelvottomia asuttavaksi, sillä niissä sai hyvin vakavia oireita, ja evakuoinnit turvapaikkoihin pahimmilta alueilta aloitettiin. Taikaministeriö ja Viistokuja jouduttiin sulkemaan kuun lopulla suojauksista huolimatta, koska Lontoon pimeä pilvi niin sakea.

Heinäkuun lopulla Azkabanin väki jouduttiin evakuoimaan erilliseen vankilaturvapaikkaan. Elokuun puolivälissä vankilaturvapaikasta onnistui pakenemaan kymmenen vankia, joiden joukossa oli useita kuolonsyöjiä. Nuo kuolonsyöjät ovat edelleen vapaalla jalalla vuonna 2003, eikä heistä ole kuulunut mitään.

Elokuun alkupuolella varjohirviöiden ja muiden pimeiden olentojen määrä kasvoi huomattavasti, ankeuttajat olivat entistä nälkäisempiä ja aggressiivisempia. Lähes koko Iso-Britannia oli jo saasteen peitossa, ja oli vain kourallinen puhtaita alueita, joissa turvapaikat sijaitsivat. Elokuun 10. päivään mennessä vahvasti suojattuja turvapaikkoja oli perustettu eri puolille maata yhteensä noin 100, ja lähes kaikki Iso-Britannian taikaväki oli siihen mennessä evakuoitu.

Elokuussa saaste oli levinnyt jo koko Eurooppaan, mutta Iso-Britannian tilanne oli pahin. Venäjä ja Afrikka alkoivat saada jo osuuttaan. Amerikka, Australia ja Kiina sulkivat rajansa kokonaan.

11.8.2000 oli suuri surun päivä, sillä turvapaikan 90 suojat romahtivat, ja suuri joukko varjohirviöitä pääsi sisään. Tämä aiheutti paniikkia muissa turvapaikoissa siitä, kuinka kauan muidenkaan suojat enää pysyisivät pystyssä. Yli 100 velhoa ja noitaa menehtyi tuona traagisena päivänä. 11.8 julistettiin myöhemmin yleiseksi muistopäiväksi, jolloin muisteltaisiin katastrofin uhreja.

Samana päivänä myös Tylypahkan suojat romahtivat ja jästienkarkotusloitsut saatiin pystytettyä takaisin heti sunnuntaina 13.8, ja paikan nähneet jästit yritettiin etsiä ja unhoituttaa. Ei olla kuitenkaan varmoja, onnistuttiinko kaikki löytämään.

RATKAISUN LÖYTYMINEN
Turvapaikan 91 tutkimusryhmä sai selville, että normaalin magiakentän eli Virran lisäksi maan alla on toinen magiakenttä, varjovirta. Maan pinnalla käytetyn pimeän taikuuden residuaali on painunut maan alle, ruokkien näin varjovirtaa vuosituhansien saatossa. Varjovirta kuitenkin nousi maan pinnalle aiheuttaen näin varjosaasteen, ja tutkijat arvelevat sen laskeutuvan takaisin maan alle joidenkin vuosien kuluessa.

Saatiin myös selville, että rakkaudesta ja suojelunhalusta tehty pimeä magia neutraloi varjovirran tuhoavia ominaisuuksia ja tekee siitä oireetonta, kun taas vihasta tehty pahensi asiaa. Tämä ratkaisu ei vähennä pimeän magian määrää vaan pikemminkin lisää sitä, mikä taas saattaa kasvattaa varjovirtaa ja täten varjovirta saattaa koitua ongelmaksi taas tulevaisuudessa. Varjovirran neutraloiminen pimeällä magialla on siis vain väliaikaisratkaisu, kunnes keksitään, miten varjovirtaa voi oikeasti pienentää ja sitä voi estää nousemasta maan pinnalle enää koskaan uudestaan.

Samoihin aikoihin turvapaikassa 18 saatiin kiinni ryhmä jästien tiedemiehiä, joilta takavarikoitiin laite, jolla pystyi tuhoamaan magiakenttää pieni alue kerrallaan. Niissä kohdissa, joissa magiakenttä oli tuhottu, ei pysty taikomaan lainkaan ja esimerkiksi maagiset esineet ja kasvit menettävät kaiken magiansa. Laitteella pystyi täten tuhoamaan myös varjosaasteen, mutta turvapaikassa 91 tehtiin lopulta äänestyksellä yhteinen päätös käyttää varjosaasteeseen mieluummin pimeää magiaa kuin tuhota koko taikuus.

Lisätietoa:
>Pimeät pilvet, varjosaasteen aiheuttamat oireet, turvapaikkojen toiminta
>Varjohirviöt
>Teoriaa varjovirrasta

Varjosaasteen jälkimainingit

Turvapaikasta 91 tiedotettiin heti ratkaisun löydyttyä eteenpäin muille turvapaikoille. Ne, joilla oli taitoa tehdä “hyvää” pimeää magiaa, opettivat muille, miten pimeää taikuutta voisi tehdä rakkaudesta. Asiasta järjestettiin myöhemmin virallisia koulutuksiakin. Parin viikon kuluessa kaikki turvapaikat oltiin saatu puhdistettua, joten välitön kuoleman uhka oltiin selätetty. Varjosaasteen neutralointia alettiin kutsua Pimeäksi puhdistukseksi.

Turvapaikkojen puhdistuksen jälkeen taikaministeriö kokosi työryhmiä, joita lähetettiin puhdistamaan velhomaailman tärkeimpiä kohteita, eli Taikaministeriötä, Viistokujaa sekä Tylypahkaa. Nämä kohteet oltiin saatu puhdistettua syyskuun loppuun mennessä. Viistokujan jälleenrakennukseen meni aikaa, sillä se oli joutunut pahan ryöstelyn ja räjäyttelyn kohteeksi, ja se aukesi vasta joulukuussa juuri parahiksi jouluostoksille. Heti taikaministeriön puhdistuksen jälkeen Velhojen neuvosto päätti ensimmäisessä istunnossaan virallisesti laillistaa pimeän magian käytön rakkaudesta varjosaasteen neutralointiin. Kuitenkin ihmisiin kohdistettu pimeä magia oli edelleen laitonta ja siitä rangaistaisiin ankarasti.

Syyskuun lopulla alkoi kotien ja asuinalueiden puhdistus. Kaikki asuivat turvapaikoissa siihen asti, kunnes koteja oli saatu suojattua ja puhdistettua, ja suurin osa oli päässyt muuttamaan joko koteihinsa tai ystäviensä nurkkiin vuoden loppuun mennessä.

Tietoa ja taitoa välitettiin myös ulkomaille, jossa aloitettiin saman tyyppinen puhdistus. Puhdistus ei kuitenkaan sujunut ongelmitta, sillä jotkut loitsivat pimeää taikuutta väärällä tavalla (vihaisina, katkerina) ja täten vain pahensivat joidenkin alueiden tilannetta. Tämä aiheutti jonkin verran takapakkia. Lisäksi varjohirviöiden hyökkäykset aiheuttivat ongelmia.

Monet velhot ja noidat ostivat (tai jopa varastivat jästeiltä) autoja omaan käyttöönsä, koska taikamatkustuskeinot olivat vielä pitkään vaarallisia. Vasta kesällä 2001 taikamatkustuskeinot alkoivat taas yleistyä, mutta olivat edelleen riskialttiita, varsinkin pidemmillä matkoilla.

Vuoden 2000 lopulla yhteiskunta alkoi pikkuhiljaa päästä taas jaloilleen ja monet alkoivat palata tavallisiin töihinsä. Kuitenkin ministeriöllä oli edelleen useita puhdistusryhmiä, jotka jatkoivat saasteen neutralointia, ensin velhojen asuinalueiden ympäriltä ja yleisiltä kulkureiteltä ilmiintymisen ja jästimatkustamisen helpottamiseksi, siirtyen pikkuhiljaa syrjäisempiin kolkkiin. Kesällä 2001 varjosaastetta oli siis vielä yli 2/3 maan pinta-alasta. Keväällä 2003 sitä on vielä jäljellä syrjäisemmissä kolkissa, ja Pimeän puhdistuksen arvellaan valmistuvan vuonna 2006. Varjohirviöiden määrä väheni tasaisesti saasteen neutraloinnin myötä, mutta edelleen niitä ilmestyy jostain pimeimmistä kolkista.

Pimeän taian määrä magiakentässä on edelleen erittäin korkea, mutta tutkijat ilmoittivat kaikkien helpotukseksi toukokuun 2003 alussa, että varjovirta on ilmeisesti vihdoin alkanut laskeutua. Hyvin hitaasti tosin, eikä kukaan osaa arvioida, koska se häviää maan pinnalta.

Pimeä puhdistus on aiheuttanut moraaliristiriitoja useille, ja toisaalta on lisännyt myös pimeän magian ymmärrystä. Jotkut kritisoivat koko touhua siitä, että pimeän magian käyttö vain kasvattaa varjovirran kokoa, muuttaa ihmisten luonnetta ja asia palaa takaisin ongelmaksi tulevaisuudessa. Salaperäisyyksien osasto tutkii kiivaasti varjovirran mysteeriä estääkseen toista tällaista katastrofia enää tapahtumasta.

Kesällä 2001 alettiin valmistella uudestaan taikaministerin vaaleja, ja ne pidettiin syksyllä 2001. Augusta Longbottom valittiin taikaministeriksi.

Taikanegatointi

Turvapaikka 18 lähetti löydetyn taikanegatointilaitteen turvapaikkaan 91. Huhun mukaan se olisi lopulta päätynyt Malfoyn tai Roderickin suvun käsiin, jotka sanovat tuhonneensa sen. Jotkut olivat asiasta helpottuneita, mutta toiset vihaisia, sillä nyt ei ollut mitään, mitä tutkia ja täten kenties kehittää vastalaite. Kukaan ei tuntunut tietävän, mitä jästitiedemiesryhmälle oli tapahtunut.

Vuonna 2002 Ranskasta raportoitiin, että sieltä oli löydetty pari muutaman metrin kokoista reikää magiakentästä syrjäseuduilta. Reikiä alettiin etsiä, ja kenties osaa niistä ei oltu aikaisemmin huomattu, mutta toukokuuhun 2003 mennessä reikiä on löydetty yhteensä melkein sata eripuolilta Eurooppaa, lähinnä syrjäisiltä alueilta. Niitä on myös alkanut ilmestyä lisää paikkoihin, joissa niitä ei ennen ollut, ja uudet reiät ovat olleet isompia kuin vanhat. Iso-Britanniasta reikiä on löytynyt eniten, 26 kpl.

Kukaan ei ole vielä onnistunut löytämään keinoa, miten taikuuden voisi palauttaa antimaagisiin reikiin, joten Euroopan taikaväki alkaa olla todella huolissaan siitä, mihin tämä tilanne on johtamassa. Näitä laitteita kehittävät jästit täytyisi heti löytää ja pysäyttää heidän toimensa.

Tarulintujen ilmestyminen

Bennu
Huhun mukaan lauantaina 12.8.2000 feenikslintujen kantaäiti Bennu olisi syntynyt uudelleen turvapaikassa 91.

Impundulu
Sunnuntaina 13.8.2000 keskipäivällä turvapaikassa 91 nousi äkillisesti ukkosmyrsky. Salamoiden saattelemana merestä nousi valtava mustavalkoinen lintu, jonka siipien kärkivälin arvioitiin olevan 15 metriä. Ukkoslintu katosi taivaisiin, eikä sitä ole sen koomin Briteissä nähty. Havaintoja on sittemmin tehty mm. Espanjassa, Nigerissä ja viimeisimpänä maaliskuussa 2003 Etelä-Afrikassa.

Legenda tarulinnuista
Tarulintujen kuviteltiin aikaisemmin olevan vain mytologiaa, mutta koska Impundulusta on niin paljon todisteita ja silminnäköijöitä, on kaikkien täytynyt hyväksyä, että se tosiaan on olemassa. Tämä on herättänyt kaikenlaisia teorioita tarulinnuista ja siitä, että niitä olisi enemmänkin.

Toukokuussa 2003 Walesin rannikolla rikkoutui varjosaasteen vaikutuksesta ikivanhoja suojataikoja, jotka paljastivat muinaisen Enaid-nimisen kylän rauniot, jossa on asunut tarulintuja palvonut heimo. Alustavalla tutkinnalla on selvinnyt, että kylän pääjumala oli ilmeisesti Sarimanuk eli Sielunsiipi -niminen tarulintu, ja tutkijat arvelet kyseisen linnun nukkuvan jossain kylän lähistöllä.

Taikaväen mytologian mukaan tarulinnut ovat taikavoimiltaan erittäin voimakkaita älyllisiä olentoja, jotka suojelevat taikuutta ja tasapainoa. Legenda kertoo, että yhdeksän jumallintua pelastaisivat taikuuden tuhon partaalta. Velhojen neuvosto teki viime viikolla päätöksen, että tarulinnut – ainakin Briteistä löytyvät – herätettäisiin, jotta niiltä voitaisiin pyytää apua magiakentän palauttamiseen. Asiasta ei ole toistaiseksi sovittu muiden maiden kanssa, mutta kukaan ei ole onnistunut löytämään mitään muuta johtolankaa magiakentän korjaukseen.

HP-larp kampanja