Tässä tietoa kampanjan käytännöistä, kaikkien on suositeltavaa vilkaista läpi. Tärkeintä on pitää koko ajan mukana terve maalaisjärki, noudattaa Suomen lakia ja kunnioittaa muita pelaajia ja heidän peliään!
Suuremman draaman sääntö, Play to Lose & Play to Lift
Pelin ensisijainen tavoite ei ole voittaa tai onnistua hahmon tavoitteissa, vaan luoda mielenkiintoinen tarina ja elämys kaikille. Tämän saavuttamiseksi on tarkoitus yrittää löytää hyvä tasapaino voittamisen ja häviämisen välillä sekä pelata tilanteita siten, että niistä koituu suurempaa draamaa kaikille osapuolille. Nämä kolme pelaamisen ohjenuoraa yhdistettynä tarkoittavat mm. seuraavaa:
– Luo enemmän draamaa, mielenkiintoista peliä ja mahdollisuuksia muille voittaa ohjaamalla hahmosi häviämään tilanne aina välillä ja mokailemalla hahmossasi. Tämä ei tarkoita, että koko aikaa tarvitsisi hävitä, eikä hahmoaan kannata ajaa niin syvään kuoppaan että pelaaminen ei ole enää mielekästä. Esim. konfliktitilanteessa häviäminen, salaisuuksien möläyttäminen tai puhuminen niin että muut voivat salakuunnella jne.
– Juoruile kuulemaasi eteenpäin, kailota kiinnostavat uutiset mahdollisimman monelle ja pelaa draamoja julkisesti, aina mahdollisuuksien mukaan.
– Tue muiden hahmojen peliä olemalla kiinnostunut näiden asioista: esim. reagoi muiden hahmojen ongelmiin sekä kysele ja keskustele näiden kanssa näiden jutuista.
– Pelaa muita hahmoja ylöspäin. Esim. jos hahmo on taitava puhuja mutta pelaaja ei, niin reagoi ikään kuin tämä olisi antanut hienon puheen.
– On täysin ok mennä mukaan muiden juoniin, mutta älä kuitenkaan “varasta” muiden juonia (eli pelaa toiselle hahmolle tarkoitettua juonta tämän puolesta, ellei hahmo toisin pyydä).
Nämä kolme ohjenuoraa eivät tarkoita:
– Että samoja draamoja tarvitsee vatvoa loputtomiin – anna asioiden myös ratkeja ja saapua päätökseen, VARSINKIN nyt kun kyseessä on kampanjan viimeinen osa.
– Että kaikki möläytettäisiin heti pelin alussa – pelaamista kannattaa venyttää koko pelin ajaksi. HUOM: koska nyt kyseessä on kampanjan viimeinen osa ja pelissä on paljon pelattavaa, niin kannattaa pelata asioita eteenpäin pelin alusta asti. Huomioi, että paljastuksista saattaa koitua vielä tuntikaupalla peliä muille, eli älä panttaa niitä pelin loppuun!
– Että pitäisi hävitä koko ajan. Saa myös voittaa välillä!
– Että kaikki kohtaukset ja draamat on pakko pelata julkisesti. Saa myös pelata yksityisesti sellaisia kohtauksia, jotka siitä hyötyvät.
In- ja off-game
Off-gamen merkki on nyrkki otsalla / pään vieressä. Vältä turhaa off-gamea, se häiritsee muiden eläytymistä. Tee offaaminen mahdollisimman huomaamattomasti, esim. kuiskaamalla, siirtymällä sivumpaan tai off-tiloihin. Tilanteet on hyvä yrittää selvittää in-game niin pitkälle kuin mahdollista. Off-gamen voi monissa tilanteissa korvata myös peliohjeella, esim. “peliohje: suojelius näyttää tiikeriltä.” Älä iff-gameta eli offaa ilman off-merkkiä. Jos jonkun offi häiritsee sinua, niin älä epäröi huomauttaa asiasta, niin offaajat ymmärtävät siirtyä sivumpaan. Pelissä on off-game tila, jossa voi ottaa taukoa pelistä. Jos keskeytät pelin kokonaan, ilmoitathan pelinjohdolle.
Taikaesineet ja -liemet
Kaikissa taikaesineissä ja -liemissä tulee olla off-lappu, jossa kerrotaan sen vaikutus. Jos esim. loitsit tuolin niin, että se puraisee siihen istuvaa, kirjoita näkyvä off-lappu tuoliin, tyyliin “Peliohje: tuoli puraisee kun istut siihen. Vaikutus lakkaa, kun joku purkaa kirouksen (melko helppo purkaa).”
Hahmojen omistamiin erikoisempiin, voimakkaampiin tai suuremmin peliin vaikuttaviin taikaesineisiin ja -liemiin tulee kysyä lupa pelinjohdolta. Tuttuja ja yksinkertaisia juttuja, jotka eivät vaikuta juurikaan pelin kulkuun, saa olla mukana ilman erillistä lupaa, jos ne sopivat hahmolle ja ovat helposti perusteltavissa. Esim. hahmoilla ei saa olla totuusseerumia tai näkymättömyysviittaa ilman lupaa, mutta tavallista särkylientä saa olla.
Tavarat ja in-game varastaminen
Toisten off-tavaroita ei saa varastaa eikä penkoa. Omat off-tavarat laitetaan sängyn alle tai merkataan muuten. Muiden omaisuutta, myös pelinjohdon antamia proppeja, tulee käsitellä huolella. Mitään ei saa hajottaa ilman, että on saanut omistajalta luvan että se on ok.
In-tavaroissa perussääntö on, että älä varasta tai takavarikoi mitään ilman, että toinen pelaaja tietää, kenellä se on. Jos jonkin esineen puuttuminen torppaa juonen edistymisen, tiedät keneltä mennä offissa pyytämään sitä takaisin. Poikkeuksena on pelinjohdon ohjeistama tai juoniin kirjoitettu varastaminen, jolloin saa varastaa huomaamatta. Esimerkiksi jos hahmosi löytää salaisen huumekätkön, joka selkeästi liittyy jonkun juoniin, tästä voi laittaa vaikka ison ilmoituksen ”huumekätkö löytynyt ja takavarikoitu opettajien toimesta”. Muista palauttaa kaikki toisille kuuluvat tavarat pelin jälkeen.
Konfliktitilanteet
Fyysinen tappelu: oletuksena hidastettu ja hellävarainen tappelemisen näyttely, toista ei saa satuttaa oikeasti. Monilla saattaa olla polvivammoja ym, eli jos haluat jonkun kanssa vähän rajumpaa ravistelua/tönimistä/tms, niin sovi tästä etukäteen tai offissa. Ole erityisen varovainen pelaajien kanssa, joita et tunne hyvin, siltä varalta että tällä on jokin terveydellinen tila! Jos meno tuntuu liian rajulta niin käytä turvasanaa/huomauta offissa.
Taikataistelun säännöt tarkemmin taikuus-sivulla.
Aseet: suurimmalla osalla hahmoista ei ole muuta asetta kuin taikasauva, koska taikovat harvoin muuta käyttävät. Jos se sopii hahmollesi, voi hänellä olla terä-ase. Kaikkien terä-aseiden tulee olla lateksiaseita, myös pienet teatteri/muoviveitset hyväksytään, mutta niitä pitää käyttää hellävaraisesti. Oikeita veitsiä ei saa missään tapauksessa käyttää edes uhkailuun missään henkilöiden välisessä konfliktissa! Korkeintaan sellainen voi roikkua proppina vyöllä suojakotelossaan.
Ampuma-aseisiin tulee kysyä lupa pelinjohdolta. Aseiden tulee aina olla tyhjennettyjä jäljitelmiä, ei oikeita. Asetta käyttävä huutaa ampuessaan “laukaus” ja kohde, mihin tähtää, esim. “laukaus Johnin jalka”. Kohde päättää itse, osuuko vai ei: mitä kauempana on ja mitä enemmän liikkuu, sen vaikeampi osua. FL8:ssa esim. auroriosastolla tai taistelumaageilla voi olla varmuudeksi käytössä joitain ampuma-aseita (taikanega-alueita varten), muilla ei laillisesti saa aseita olla, mutta taikaväki katsoo nyt sodan jälkeen asiaa aika sormien läpi, ja osalla hahmoista voi olla sodan jäljiltä vielä piilossa ase. Ilmoita aseesta pää-pj:lle (eli Ellille), niin että olemme tietoisia aseiden määrästä pelissä.
Jos on tarvetta päättää jossain konfliktitilanteessa voittaja, niin kannattaa hyödyntää suuremman draaman sääntöä tai ratkaista asia pikaisella KPS-pelillä (kivi-paperi-sakset) ja pelata sitten sen mukaisesti. Lähtökohtaisesti kuitenkin pyritään pelaamaan tilanteet improten ilman offia.
Oman hahmon kuoleman pelaaminen on KOKONAAN KIELLETTY. Kaikki potentiaalisesti kuolemaan johtavat tilanteet pelataan siten, että hahmo pelastuu tavalla tai toisella, esim. luodin jättämä haava onnistutaan parantamaan jne. Jos haluat pelata pelissä oman hahmosi kuoleman, niin tähän täytyy kysyä lupa pää-pj:ltä ENNEN PELIÄ. Hyvin todennäköisesti lupaa ei saa, sillä pelaajissa on paljon ihmisiä, jotka eivät halua pelata läheisen kuolemaa ja kuolemat saattavat myös pilata juonia. Harvinaisissa poikkeustapauksissa luvan voi saada vielä pelin aikana, tule neuvottelemaan tästä pää-pj:n kanssa jos koet että hahmosi kuolema olisi kaikkien pelin kannalta hienoin vaihtoehto. Pelinjohto ei tapata pelaajahahmoja ilman hyväksyntää kyseisen hahmon pelaajalta, mutta kampanjasta poistuneiden pelaajien hahmoja saatetaan tapattaa.
Intiimit tilanteet
Suudelma: suudelmaa mallinnetaan muutamalla eri tapaa, ja voit valita itsellesi mieluisimman: nenänpäiden hierominen yhteen, kämmenet vastakkain ja oman kämmenselän suuteleminen, tai vähintään kaksi omaa sormea toisen suulle ja niiden pussaus. Ketään ei suudella oikeasti, elleivät pelaajat ole sopineet keskenään toisin ennen peliä tai offissa.
Seksi: seksiä voi mallintaa siten kuin kokee mieluisimmaksi, sovi vastapelaajan kanssa mitä käytetään. Jos etukäteen ei ole sovittu mitään, aloitteentekijä voi valita mallinnuksen ja vastapuoli voi halutessaan pyytää toista mallinnustapaa.
– Offissa puhuminen: tilanteen voi käydä läpi kuvailemalla offissa esimerkiksi hahmojen tunnetiloja ja tilanteen tunnelmaa (esim. ”hahmoni vaikuttaa ujolta mutta selvästi nauttii”). Hyväksikäyttötilanteet oletuksena hoidetaan puhumalla, mutta niistä kannattaa kysyä ensin vastapuolelta sillä ne ovat monille triggeröiviä peliaiheita.
– Ars amandi: kummatkin koskettelevat toistensa käsiä kyynärpäiden alapuolelta (kämmeniä, sormia, rannetta jne), ja kosketuksen laatu kuvaa hetken laatua, esim. hellä/kovemmat otteet, missä määrin osapuolet osallistuvat jne. Tekniikalla voi saada tunnepeliä ilman offia.
– Hartiahieronta edestäpäin. Takaa hieronta on normaalia hierontaa, ei seksiä.
Käytä turvasanaa, jos sinulle tulee läheisyydestä liian epämukava olo! Kunnioita kaikkien fyysisiä rajoja, älä esim. koskettele toisen intiimimpiä alueita (takapuoli, rinnat) tai yllättäen halaa ketään. Tämä pätee myös offin puolella!
Kielet
Pelin hahmot osaavat useita eri kieliä. Oletuksena suomi mallintaa englantia. Jos hahmosi puhuu tai sanoo jotain jollain muulla kielellä, nosta tämän ajaksi käsi sormet ristissä kasvojen viereen, ja sano lauseen/keskustelun alussa kieli, esim. “ranska: mitä sulle kuuluu?”. Jos oikeasti suomenkielinen teksti (esim. kirje) on in-gamena muuta kieltä kuin englantia, pitää tästä olla off-game huomio tekstin ylälaidassa.
Turvallisuus
Pelissä on turvasana. Jos haluat keskeyttää jonkun epämukavan tilanteen, sano ääneen ”TURVASANA”. Silloin vastakkaisen pelaajan pitää välittömästi lopettaa se, mitä ikinä olikaan tekemässä sinulle, tai voit itse lopettaa sen, mitä et halua tehdä toiselle pelaajalle. Tämän jälkeen off-gamena voi keskustella siitä, miten tilanteesta jatketaan, mutta turvasanan käyttäjän ei tarvitse selittää miksi käytti turvasanaa, ellei halua. Turvasanan sijaan voit käyttää myös off-gamea, jos se tuntuu luonnollisemmalta, esim. “off, älä vedä noin kovaa”.
Pelissä voi käyttää myös liikennevaloja. “Vihreä” tarkoittaa, että haluat eskaloida tilannetta pidemmälle; “keltainen” tarkoittaa että nyt on hyvä mutta et halua pidemmälle; “punainen” tarkoittaa että haluat lievempää toimintaa mutta et lopettaa kokonaan. Jos haluat toiminnan kokonaan loppuvan, käytä turvasanaa. Värin voi sanoa vastapelaajalle, jos haluaa liikuttaa esim. konfliktia erityisesti johonkin suuntaan, kuten “off, vihreä”. Tähän vastapelaaja voi vastata vaikka “keltainen”, jos ei itse halua eskaloida. Jos haluat tarkistaa vastapelaajalta, mihin suuntaan tämä haluaa tilannetta viedä, kysy “off, väri?”
Jos joku esittää vakuuttavasti esim. pyörtymisen, sairas- tai ahdistuskohtauksen, etkä ole varma onko hätä oikea vai esitystä, voit kysyä “off, oletko ok?” Jos myöntävä vastaus tulee, jatkakaa, jos ei, auta tai kutsu apua. Jos vastapuoli tuntuu epäröivän, voit pyytää tätä kuvailemaan miltä tuntuu, jolloin saa paremman käsityksen onko tämä oikeasti ok vai ei.
Jos huomaat tai koet jonkin vaaratilanteen, esim. loukkaantumisen, tulipalon tai muuta vastaavaa, huuda ”HOLD!”. Kaikki tämän kuulevat toistavat myös ”HOLD”, jotta tieto kulkeutuu varmasti kaikille. Tällöin kaikkien täytyy heti lopettaa peli. Tilanne täytyy selvittää ja pelinjohtaja kutsua paikalle. Peliä saa jatkaa vasta kun pelinjohto on antanut luvan. Myös “peli seis” -huutoa saa käyttää, jos “hold”-sana ei tule mieleen tilanteessa.
Jos pelinjohtaja huutaa ”PELI SEIS!” kaikki lopettavat pelaamisen. Tämä saatetaan huutaa, jos sattuu esim. jokin onnettomuus. Pelin alkaessa huudetaan ”PELI ALKAA!” ja loppuessa ”PELI LOPPUU!”.
Älä käytä ”apua” huutoa in-game, vaan muotoile asia toisin, esim. ”auttakaa, maaginen tulipalo”.
Jos joku pelaaja käyttäytyy huonosti, sääntöjen tai hyvän tavan vastaisesti, etkä halua itse huomauttaa (tai hän ei kuuntele huomautustasi), voit tulla sanomaan asiasta pelinjohdolle, joka ottaa sen hoitaakseen.
Tässä pelissä ei hyväksytä ahdistelua ja häirintää (paitsi hahmojen toimintana pelissä, kaikkien osapuolten rajoja kunnioittaen). Tavoitteena on luoda yhdessä turvallinen peliympäristö jokaiselle peliin osallistujalle. Tässä pelissä sovelletaan häirinnän vastaista materiaalipakettia. Peliin osallistuvan tulee tutustua materiaaliin huolellisesti ja sitoutua omalla toiminnallaan edistämään turvallista peliympäristöä ja torjumaan häirintää.
Pelaajien oma aktiivisuus
Tämä pelisarja on pelaajavetoisempi kuin keskivertolarpit. Se tarkoittaa, että vaikka pelinjohdolla onkin visio ja viimeinen sana, niin pelaajilla on lupa keksiä paljon myös itse. Pelin aikana jos keksit jotain omaa, toimi näin:
– Jos juttu on suuri ja vaikuttaa useisiin hahmoihin, on hyvä tarkistaa pelinjohdolta, voiko sen toteuttaa. Vaikka tällainen juttu parhaimmillaan tuo peliä kaikille (minkä vuoksi kannustammekin pelaajia omaan aktiivisuuteen), niin pahimmillaan se saattaa myös viedä useilta juonilta pohjan, minkä vuoksi asia on hyvä tarkistaa.
– Jos juttu vaikuttaa vain omaan hahmoosi, go ahead. Esimerkiksi: et voi päättää, että paikalla kummittelee (koska tämä menee ristiin sen kanssa, mitä pelinjohto on määritellyt), mutta voit päättää, että hahmosi lyö päänsä ja alkaa nähdä kuvitteellisia aaveita.
– Ongelmatilanteissa luotamme siihen, että pelaajat osaavat tehdä itsekin päätöksiä. Kaikesta ei siis tarvitse tulla kysymään pelinjohdolta, vaan pelaajat voivat myös keskenään sopia. Joskus tämä aiheuttaa sen, että asiat menevät vähän ristiin sen kanssa mitä pelinjohto oli ajatellut, mutta hyväksymme sen vain osana peliä :) Pelinjohdolta toki saa aina tulla kysymään jos mietityttää.
Taikuus
Säännöt ja ohjeet taikuuden käyttöön tällä sivulla: https://hp.epellarp.net/maailma/taikuus/loitsulista-saannot/