Loitsulista & säännöt

Tämä sivu sisältää sääntöjä ja ohjeita taikuuden käyttöön sekä loitsulistan, jota voi hyödyntää.

Taikuuden käytön ja taikataistelun yleiset säännöt:

  • Kaikkien loitsujen tekemiseen tarvitsee taikasauvan. Ilman sauvaa ei voi loitsia.
  • Jonkun toisen sauvalla voi olla haasteellista taikoa, eli jos varastat sauvan, voit repiä lisää draamaa vaikkapa sauvan toimimattomuudesta tai takaiskuista.
  • Sauvan herruus saattaa siirtyä ainoastaan siinä tapauksessa, jos vakavassa tositilanteessa tarkoituksella ja rehellisesti voittamalla vie toiselta sauvan aikomuksenaan ottaa sen itselleen.
  • Taiat ulottuvat helposti noin 5 metrin päähän. Tätä kauemmas on vaikea osua. Jotkin taiat (kuten tulejo) tekevät poikkeuksen.
  • Pidä taikojen välillä vähintään parin sekunnin tauko – taikoja ei voi heitellä nopeana ja jatkuvana litanjana! Mitä voimakkaampi taika, sitä kauemmin kestää kerätä voimia seuraavaan taikaan.
  • Jos kumpikin hahmo taikoo suurin piirtein samaan aikaan, niin lähtökohtaisesti kummatkin taiat osuvat.
  • Taikoja on mahdollista väistää, mutta ei kovin helposti – keskittyminen ja refleksit täytyy olla hyvät. Mitä lähempänä on, sitä vaikeampi väistää.
  • Jos haluat ilmaista, että hahmosi taika menee pieleen, niin sano ennen loitsua “dis”. Esimerkiksi “dis-kidutu!” tarkoittaa, että kidutuskirous epäonnistui ja ehkä aiheuttaa vain pienen pistoksen tms.

Taikoja saa keksiä itse lisää, jos tarvitsee jotain tietynlaista taikaa pelin aikana ja arvelee hahmonsa sellaisen taian osaavan. Hahmosi ei voi osata kaikkia tässä listassa olevia taikoja, arvioi siis mahdollisimman realistisesti, mitä hahmosi osaa. Jos ei muista loitsusanoja, saa ne keksiä myös itse. Ideaalista olisi, jos jo loitsusanoista käy ilmi, mikä on loitsun vaikutus. Tämän vuoksi mieluusti käytetään suomenkielisiä loitsusanoja, mutta englanninkieliset ovat myös sallittuja. Tarpeen vaatiessa selitä tai kysy loitsun vaikutus pikaisesti off-game.

Jos haluat, että hahmollasi on mukana jotain liemiä tai taikaesineitä, kysy näihin ensin lupa pelinjohdolta – pelinjohto haluaa tietää, mitä kaikkea pelissä liikkuu. Kaikenlaisia ideoita näistä otetaan mieluusti vastaan.

Huomaathan, että jos hahmosi käyttää laittomia taikoja, voi siitä oikeastikin olla seuraamuksia hahmolle, jos hän jää kiinni. Esim. sakot, ehdollinen vankeusrangaistus tai pahimmassa tapauksessa vankila. Tässä mennään kuitenkin vähän sen mukaan, mikä pelin kannalta paras.

Tämä lista noudattelee suurelta osin canonia, mutta loitsulistaa on yksinkertaistettu ja muokattu larppikäyttöön sopivaksi. Epäkuvaavia, päällekkäisiä tai tarpeettomia canon-loitsuja on muuteltu, jätetty pois tai yhdistelty.

Canon-loitsujen lisäksi lista sisältää useita pelaajiemme keksimiä taikoja, ja listaan on luvan kanssa myös lisätty Kuunkehrä-sarjassa kehiteltyjä taikoja. Eli krediitit listan sisällöstä kuuluvat useille eri henkilöille :) Listaa tai osia siitä saa käyttää kaikissa muissakin Potter-larpeissa.

Loitsulistaa ei tarvitse millään tapaa opetella ulkoa! Silmäilethän sen kuitenkin läpi. On kuitenkin hyvä poimia ainakin muutama loitsu, jotka opettelee kunnolla ja joita hahmo tykkää käyttää.

Sanaton taikuus
Sanattoman loitsinnan teorian opettaminen aloitetaan Tylypahkassa 6. luokalla ja Beauxbatonsissa 8. luokalla. Ainoastaan luokka-asteen edistyneimmät oppilaat saavat aluksi tuloksia aikaan. Kyky tähän nimenomaiseen taikuuden haaraan kehittyy vain kokemuksen ja jatkuvien toistojen kautta. Monet velhot kykenevät elämänsä aikana vain kouralliseen sanattomia loitsuja, sillä taidon kehittäminen vie mittavasti aikaa ja viitseliäisyyttä, puhumattakaan keskittymisestä. Sodan aikana kuitenkin monet nuoremmat sotaan osallistuneet velhot oppivat pakon edestä sanattomia taistelu- ja puolustautumisloitsuja taistellessaan. Yksinkertaiset jokapäiväiset loitsut ovat helpompia sanattomasti, kun taas voimakkaampien loitsujen teho usein pienenee, kun ne tehdään sanattomasti – sanojen kanssa loitsuun on helpompi saada voimaa.

Pelissä saa käyttää sanattomia loitsuja, mutta pohtikaa mitä hahmonne osaa. Vanhemmat aikuiset osaavat enemmän, koska ovat harjaantuneempia, nuoret vähiten, koska ovat aloittaneet opiskelun vasta vähän aikaa sitten. Sanattomasti voi osata loitsuja, joita hahmo on käyttänyt elämässään paljon.

Sivun sisältö
Yleishyödylliset loitsut ja taiat
Kiroukset, herjat ja hyökkäysloitsut
Puolustustaiat
Parantaminen
Muut taiat

Yleishyödylliset loitsut ja taiat

Alohomora (vl. umpiovius)
Avaa lukon esim. ovesta, ikkunasta, laatikosta. Taika ei toimi, jos lukossa on alohomoran käytön estävä taika.

Umpiovius
Estää kohteen avaamisen ja alohomoran käytön.

Aquatulio
Sauvan kärjestä suihkuaa vettä.

Sytyjo
Aiheuttaa tulta.

Valois (vl. pimi)
Sytyttää sauvan kärkeen valon.

Haihtuus
Saa kohteen katoamaan (esine tai asia siis lakkaa olemasta olemassa).

Sever
Katkaisee langan, aiheuttaa pienen paperihaavan jne.

Hajotus (/ Diffindo)
Hajottaa esineen tai poistaa osan siitä. Repii tai leikkaa kohteen.

Entistus (/ Reparo)
Korjaa rikkoutuneen esineen. Kaikkien esineen palasien täytyy olla kuitenkin jossain lähistöllä “tallella”. Ei korjaa siis esimerkiksi ajan aiheuttamaa kulumista.

Kuuraannu (/ Scourgify)
Puhdistaa halutun asian. Ei kannata käyttää ihoon, sillä voi saada ihon vereslihalle.

Tergeo
Pyyhkii kohteen pinnan liasta. Paljon hellävaraisempi kuin kuuraannu. Tergeolla voi puhdistaa ihon esim. liasta. Parantajat käyttävät tätä haava-alueiden puhdistukseen.

Liikutisruumis (/ Levicorpus)
Loitsun avulla voi siirtää ruumiin (esim. tajuttoman ihmisen) paikasta toiseen.

Menejo / Liikkumitor [esine]
Saa esineen lentämään pois / siirtymään haluttuun paikkaan.

Tulejo
Saa halutun esineen lentämään loitsijan luokse.

Siipiirdium lentiusa (/ Wingardium leviousa)
Leijuttaa esineitä.

Kotinum paljastus
Kertoo loitsijalle, jos lähellä on ihmisiä, vaikka he olisivatkin esim. näkymättömiä tai kameleonttimuodonmuutoksen alaisia. Ei paljasta eläimiä/animaageja. Vaativamman tason loitsu.

Spesiaalit paljastuis
Esine näyttää piilotetut salaisuutensa ja taikakykynsä. Ei kuitenkaan toimi, jos esine hyvin suojattu (ei toiminut esim. kelmien karttaan).

Näkymättömyys (vl. näkyvillium)
Vaativa loitsu. Muuttaa esineen tai tekstin näkymättömäksi, mutta ei eläviä olentoja tai mitään huonekaluja suurempaa. Mitä suurempi esine, sen haastavampi taikoa. Vaikutus haihtuu tunneissa. Pysyvän näkymättömyyden luomiseen tarvitsee muutakin kuin loitsuja, niissä pitää esim. valita oikeat materiaalit.

Vaihtaos
Kaksi esinettä vaihtavat paikkaa.

Kaksostus
Tekee esineestä jäljennöksen. Kopiot kuitenkin katoavat tunneissa tai päivässä, ja ovat täten arvottomia. Kopioitu raha on kuitenkin hyvin helppo tunnistaa, samaten kaikkien muidenkin arvometallien tai kivien kopiot.

Portus
Muuttaa kohteena olevan esineen porttiavaimeksi. Erittäin vaativaa muodonmuutostaikuutta. Porttiavaimen teko vaatii luvan porttiavainvirastolta.

Liimaos (vl. irtaos)
Liimaa kaksi asiaa toisiinsa. Toimii myös eläviin olentoihin.

Varhenna loitsus
Näyttää, mikä taika sauvalla on tehty viimeksi.

Poistuus
Tyhjentää sauvan muistista, mikä taika on tehty viimeksi – toimii siis varhenna loitsuis vastaloitsuna.

Varuito viholium (vl. finite)
Varoittaa / hälyttää tunkelijoista. Voidaan laittaa esimerkiksi ovensuuhun.

Prostafiki omichli
Luo suojaavan sumuverhon.

Hilpeytys (vl. lopeti loitsuimes)
Aiheuttaa kohteelle iloisuutta ja naurukohtauksia joksikin aikaa.

Irtijo
Pakottaa kohteen irrottamaan otteensa.

Vaikenuos / Hiljennys / Vaimennous (vl. finite)
Kohde ei pysty muodostamaan mitään ääntä tai kohteen aiheuttamat äänet eivät kuulu. / Suojaa alueen siten, että sen ulkopuolella olevat eivät kuule alueen sisälle.

Hämärrys
Kohteen silmien ympärille ilmestyy side, jottei hän näkisi mitään.

Vangitsous
Sitoo kohteen köysillä.

Unhoituta (laiton) (vl. muistaos)
Saa kohteen unohtamaan loitsijan haluamat asiat. Loitsu on laiton, ja sitä saavat käyttää ainoastaan koulutetut ammattilaiset. Loitsu on erittäin vaativa, ja menee helposti pieleen, eli kokemattoman käyttäjän käsissä kohde voi unohtaa ihan väärät asiat. Vaikeaa on myös saada aukkojen kohdalle toisia muistoja niin, että kohde ei epäile hänen muistiaan peukaloitaneen. Ammattilainen voi palauttaa unohdetut asiat muistaos-loitsulla, kuitenkin vain tiettyyn rajaan asti.

Lukilitis (vl. okklumeus)
Loitsija näkee uhrin muistoja, ajatuksia tai tunteita. Vaatii katsekontaktin. HUOM. saat käyttää tätä loitsua ainoastaan, jos olet sopinut erikseen pelinjohdon kanssa, että hahmosi osaa lukilitista. Käyttöön liittyy rajoituksia riippuen hahmon osaamisen tasosta.

Mallinnus:
Jos pelaaja päättää käyttää lukilitista pelissä, koko loitsun käyttö tapahtuu offissa. Ensin täytyy luoda katsekontakti ja sen jälkeen loitsija antaa uhrille sanoja, aiheita tai tuntemuksia, joista sitten loitsun kohteena oleva sanoo ajatuksia, tapahtumia tai muita hahmoja, jotka uhrille tulee mieleen (esimerkiksi jos loitsija loitsisi Harry Potterille ja sanoisi sanat ”sota, Tylypahka, rakkaus”, hän voisi kertoa esim. siitä, kun hän jätti Ginnyn, tai siitä kun Sirius kuoli tms). Loitsija voi sen jälkeen esittää sanoja tai kysymyksiä, jotka voisivat viedä hänet lähemmäs vastausta, jota hän etsii tai vaihtaa aihetta kokonaan. Tämä voi jatkua, kunnes lukilitiksen käyttäjä väsyy loitsimiseen.

Okklumeusta osaava henkilö voi ohjata lukilitiksen käyttäjää pois mielestään, ja taistella tällä tavalla loitsua vastaan. Okklumeuksen käyttäjä sanoo hahmolle muistoista mieleen tulevia sanoja, aiheita tai tuntemuksia, joilla hän ohjaa lukilitiksen käyttäjää muihin aiheisiin. Okklumeuksen käyttäjä tähtää tällaisen assosiaation kautta ajatuksiin, jotka ovat pinnallisia, joiden kautta hän työntää lukilitiksen käyttäjän pois mielestään. Esimerkiksi jos lukilitiksen käyttäjä sanoo “rakkaus”, voi okklumeuksen käyttäjä vastata “rakastan hyvää ruokaa”, eikä sitä henkilö, ketä rakastaa.

Kiroukset, herjat ja hyökkäysloitsut

Todennäköisesti hahmollasi on lempikiroukset, joita hän tykkää käyttää useimmiten ja joissa hän on hyvä. Kaikki eivät välttämättä myöskään tiedä vastaloitsua kaikkiin kirouksiin.

Useimpien kirouksien vaikutus loppuu ajallaan. Eli siis pelissä jos kukaan ei tee sinuun vastaloitsua, esitä loitsun vaikutusta sopivan tuntuisen ajan, vaikkapa 2-10 minuuttia vähän tilanteen ja loitsun mukaan. Kuitenkaan esim. haavoittavat loitsut eivät lakkaa ajan kuluessa, vaan ne täytyy tavalla tai toisella parantaa. Kirousten vaikutusta ei pysty poistamaan itse, vaan jonkun muun täytyy tehdä vastaloitsu.

Halkinaurus (vl. lopeti loitsuimes)
Saa kohteen nauramaan hillittömästi. Loitsiminen on halkinauruksen alaisena haastavaa.

Likaus (vl. kuuraannu)
Likaa kohteen, esim. vaatteet.

Rispaannutus (vl. entistus)
Saa kohteen rispaantumaan, esim. vaatteet.

Sekaannu hiukset
Saa kohteen hiukset sotkuun.

Tuuhennus [kohde, esim. hiukset] (vl. harvennus)
Aiheuttaa kohteen karvojen tuuhentumista (hiukset, nenäkarvat, kulmakarvat jne).

Kaljuutus (vl. tuuhennus hiukset)
Aiheuttaa kohteella kovaa hiustenlähtöä.

Finniös (vl. poistuus finnit)
Aiheuttaa useiden finnien puhkeamisen kohteen naamaan.

Pattiajos (vl. poistuus patit)
Aiheuttaa kohteelle paiseita.

Hammasiso (vl. pienennöys hampaat)
Kohteen hampaat alkavat kasvaa kovaa vauhtia.

Valuos räkä (vl. lopeti loitsuimes)
Saa rään valumaan kohteen nenästä.

Höpötys (vl. lopeti loitsuimes)
Aina kun kohde yrittää puhua, hän alkaa pölöttää jotain aivan muuta.

Hyytelösormius (vl. lopeti loitsuimes)
Kohteen sormet muuttuvat hyytelömäisiksi, eikä hän pysty tarttumaan tavaroihin.

Syö etanoita / Etanaos
Saa kohteen oksentamaan joksikin aikaa etanoita. Loppuu itsestään.

Etanatulios (vl. etanamenoks)
Isoja etanoita alkaa vipeltää kohteen kasvoilla / ylävartalolla.

Kärmestulios (vl. kyysmenoks)
Sauvan kärjestä tulee käärme.

Löllösääriys (vl. lopeti loitsuimes)
Saa kohteen jalat tutisemaan ja tekee niistä väliaikaisesti käyttökelvottomat.

Tarantallegro (vl. lopeti loitsuimes)
Saa uhrin jalat tanssimaan holtittomasti.

Kampitus
Kamppaa kohteen.

Liikkumatis / jähmetys (vl. lopeti loitsuimes)
Jähmettää kohteen liikkumattomaksi. Toimii myös elottomiin liikkuviin asioihin (esim. laitteet yms).

Liikkumitor kuolitus (vl. lopeti loitsuimes)
Liimaa kohteen jalat yhteen ja estää liikuttamasta niitä.

Kangistumis tyystilys (vl. lopeti loitsuimes) (/ Petrifikus totalus)
Uhri kaatuu maahan eikä pysty liikkumaan. Ei estä hengittämistä tai näkemistä.

Keholeijus (vl. kehovapauts)
Riiputtaa uhria ylösalaisin toisesta jalasta niin kauan kuin loitsija osoittaa sauvallaan.

Hyytelöaivous (vl. lopeti loitsuimes)
Kohteesta tulee joksikin aikaa hyvin tyhjäpäinen; alentaa kohteen ÄO:n hyvin matalaksi.

Lepakonräkäös (vl. lopeti loitsuimes)
Kohteen räkä muuttuu lepakoiden näköiseksi, ja hyökkää kohteen kimppuun.

Kielensitous [asia, jota ei saa paljastaa] (vl. kielivapautus)
Kirous, joka estää tietyn tiedon paljastamisen. Jos yrittää kertoa tiedon, kieli rullautuu väliaikaisesti.

Hämäyty (vl. reparifors)
Tekee uhrin hämäytyneeksi, pöllämystyneeksi ja helposti ohjattavaksi. Tällä voi esimerkiksi harhauttaa hetkellisesti.

Hyökkäös / Oppugno (vl. finite)
Aiheuttaa osoitettujen esineiden hyökkäyksen kohteen kimppuun.

Sokaistus (vl. näköis)
Tekee uhrista joksikin aikaa sokean.

Kuristaos (vl. hölläös)
Aiheuttaa kuristumisen tunteen. Liian pitkään vaikuttanut kuristusloitsu voi aiheuttaa tajuttomuutta.

Polttaos
Aiheuttaa uhrissa polttelevan tunteen, ja syntyy ikäviä punaisia rakkuloita. Rakkulat katoavat jonkin ajan kuluttua itsestään tai ne pitää parantaa parannusloitsulla.

Paiskaos
Paiskaa tai lennättää kohteen nurin tai esimerkiksi seinää päin.

Poistujo / Ruhjoo / Pommitus
Räjäyttää asioita.

Tainnutu (vl. herpaannu)
Tainnuttaa uhrin. Herätessään tainnutuksesta uhri voi olla hetken aikaa vähän sekava. Jos uhri on liian monta kertaa tämän kirouksen kohteena peräkkäin, voi se vaurioittaa aivoja. Melko voimakas taika, jonka loitsimista pidetään pahempana kuin monien ikävien pikkukirousten.

Satutu
Aiheuttaa hetkellistä kivun tunnetta.

Viiltäös
Aiheuttaa viiltohaavan.

Pistous
Aiheuttaa pistohaavan.

Murtaos
Murtaa osoitetun kohteen, esim. käden.

Viscere perde (pimeä)
Vaurioittaa kohteen sisäelimiä.

Pirunpalo (pimeä)
Aiheuttaa erittäin voimakasta, vaarallista ja kontrolloimatonta maagista tulta, joka leviää holtittomasti. Haastava kirous.

ANTEEKSIANTAMATTOMAT
HUOM. Anteeksiantamattomien kirousten käytössä pitää käyttää ERITTÄIN suurta harkintaa, ja niitä saa käyttää pelissä ainoastaan ääritapauksissa – niiden käyttöä ei ole kuitenkaan kielletty. Vain harvat osaavat ja ovat tarpeeksi kylmäverisiä oikeasti käyttääkseen niitä. Lisäksi näiden käyttäminen on oikeasti TODELLA vakava asia – eli hahmo käyttää niitä vain jos asia on oikeasti niin iso ja tärkeä, että on valmis riskeeraamaan elinikäisen vankilatuomion! Anteeksiantamattomien kirousten käytöstä jää nykyään helposti kiinni, ja niistä annetaan kovia tuomioita.

Anteeksiantamattomia pidetään anteeksiantamattomina sen takia, että niitä ei voi estää. Toisin sanoen uhri ei voi suojautua loitsulta kuin väistämällä.

Avada kedavra (pimeä)
Kohde kuolee. Kohteen kuolemaa tulee oikeasti todella haluta, että loitsu tepsii.

Kidutu (pimeä)
Saa kohteen tuntemaan äärimmäistä kipua. Liiallinen käyttö voi aiheuttaa sen, että uhri menettää järkensä.

Komennu (pimeä)
Kohde tottelee loitsijan käskyjä. Käskyjen totteleminen tuntuu vaikutuksen alaisena ihanalta ja vapauttavalta. Kirouksen vastustaminen on mahdollista, mutta vain harvat kykenevät siihen.

Puolustustaiat

Karkotaseet
Riisuu kohteen aseista, eli uhrin kädessä olevat asiat lentävät ulottumattomiin.

Estous
Kamppaa, jähmettää tai kaataa kohteen ja estää häntä näin lähestymästä loitsijaa. Voimakas käyttö voi myös heittää kohteen taaksepäin.

Varjelum / Kilpeys (/ Protego)
Kilpiloitsu, joka estää useimmat kiroukset ja taiat. Ei kuitenkaan estä esim. anteeksiantamattomia kirouksia. Täytyy loitsia suurin piirtein samaan aikaan torjuttavan loitsun kanssa, kilpi on siis vain hetkellinen ja kestää pari sekuntia. Lisäksi se toimii vain sauvan osoittamaan yhteen suuntaan!

Naurretavus
Pakottaa mörön ottamaan loitsijan toivoman hassun olomuodon. Mörkö voidaan täten hämmentää ja pakottaa takaisin laatikkoon, kaappiin tai vastaavaan.

Odotum suojelius
Suojelius on korkean tason taikuutta, jonka opettelu vaatii vahvaa taitoa suojataikuudessa. Monet aikuisetkaan noidat ja velhot eivät osaa suojeliusta luoda. Vaikeinta loitsussa on se, että sen toteutumiseen vaaditaan onnellisia muistoja. Ankeuttajan läsnäolo imee positiivisuuden ihmisestä, joten vaatii mielenlujuutta pystyä löytämään todellista onnellisuutta, jonka avulla ankeuttajaa vastaan pystyy taistelemaan. Tämän vuoksi esimerkiksi kovin masentuneen henkilön voi olla vaikea luoda suojeliusta. Heikompi suojelius on savumainen ja vahva suojelius ottaa eläimen muodon, joka vastaa loitsijan sisintä maailmaa. Suojelius voi muuttua, jos loitsija kokee suuria mullistuksia elämässään, mutta tämä on suhteellisen harvinaista. Suojelius tottelee loitsijan käskyjä ja suojelee tätä esimerkiksi ankeuttajia vastaan. Tarpeeksi vahvalla suojeliuksella voi myös lähettää viestejä.

Suojeliuksen pystyy luomaan ihminen, joka pystyy luottamaan oman henkensä täysin toisen olennon käsiin ja uskoo todella tekevänsä hyvää maailmassa (esimerkiksi Kalkaros luotti Dumbledoreen, ja hän uskoi tekevänsä hyvää Killan puolella, vaikka hänessä kuinka olikin ongelmia. Hän oli ainut Kuolonsyöjä, joka pystyi toteuttamaan suojeliuksen). Vaikka ihminen pystyisikin uskomaan itsensä toisen käsiin, mutta hän ei luota omaan kykyynsä tehdä hyvää, hän ei pysty luomaan suojeliusta. Samoin taas, vaikka ihminen kuinka uskoisi itseensä ja omiin motiiveihinsa, mutta ei pysty todella luottamaan toiseen ihmiseen, hän ei voi luoda suojeliusta.

Okklumeus
Voimakas loitsu, joka estää vastustajan tunkeutumisen loitsijan mieleen. Okklumeuksen osaaminen vaatii runsasta harjoittelua, ja hahmosi voi osata sitä vain, jos joku lukilitiksen osaaja on sitä hänelle opettanut. Okklumeuksen osaaminen vaatii sitä, että osaa erotella asiat mielessään ja hillitä tunteensa, eli jos hahmo on esimerkiksi hyvin tunteidensa mukana menevä, voi okklumeuksen oppiminen olla hänelle mahdotonta. Mallinnus, kts. lukilitis.

Parantaminen

Parantamista ei opeteta Tylypahkassa, mutta useimmat velhot ja noidat osaavat esim. anapneo, episkius, fenkoli ja herpaannu -loitsut. Vakavien vammojen parantamiseen tarvitsee parannustaioissa harjaantuneen henkilön. Parantaminen on korkean tason taikuutta, joten parantamista kykenevän velhon tai noidan on hallittava loitsut erinomaisesti. Tämän lisäksi useimmissa tapauksissa parantaminen vaatii syvää anatomian ymmärrystä ja tottumusta diagnoosiloitsujen lukemiseen. Parannusloitsut pohjaavat kreikankieliseen loitsimiseen.

Pdf-muotoinen parantajan käsikirja, jossa laajemmin parantamisesta: Parantajan käsikirja
Kirjasen ovat kirjoittaneet Elli, Henri ja Mira. Kirjasta saa käyttää muissa Potter-peleissä, kunhan linkittää Feenikslaulun sivuille ja kertoo tekijöiden etunimet.

Anapneo
Avaa hengitystiet, jos joku on esimerkiksi tukehtumassa.

Episkius (/ Episkey)
Parantaa pieniä vammoja. Esim. naarmuja, haavoja, mustelmia.

Fenkoli (/ Ferula)
Luo siteen ja lastan.

Herpaannu
Herättää kohteen tajuttomuudesta.

Tergeo
Lääkinnällinen puhdistusloitsu. Poistaa veren ja muun orgaanisen lian kohteesta.

Diagnosi fysikalis
(Diagnoosiloitsut vaikeusjärjestyksessä)
Vaativampaa taikuutta, mutta diagnoosiloitsuista helpoin. Vaatii keskittymistä joksikin aikaa ja kohteen paikalla oloa. Loitsulla voi havaita poikkeamat fyysisessä terveydessä. Loitsu antaa vastauksena oireet, ei varsinaista sairautta. Tällä ei voi kuitenkaan havaita mitään, mikä ei vaikuta fyysisesti, tai jonka fyysiset vaikutukset ovat huomaamattomia (ellei ole täysin koulutettu parantaja). Loitsulla EI voi havaita esimerkiksi mieleen vaikuttavia kirouksia (komennu-kirous), monijuomalientä (koska fyysisessä terveydessä ei vikaa), monia piileviä sairauksia eikä hyvin piilotettuja kirouksia. Vaatii anatomiantuntemusta tulkitsemiseen. Loitsu kertoo nimenomaan poikkeamat lajin omasta terveydestä, eli esim. se ei hälytä mitään vampyyrin tai ihmissuden kohdalla, mutta kesken vampyyrimuodonmuutoksen hälyttäisi.

Elenchos dilitriasi
Kertoo löytyykö elimistöstä myrkkyjä. Muista diagnoosiloitsuista poiketen kertoo elimistössä olevan myrkyn. Parantajan tehtävä on kuitenkin tietää miten mikin myrkky poistetaan elimistöstä.

Elenchos kakos
Kirouksiin erikoistunut diagnoosiloitsu. Diagnoosi ei kerro mikä kirous on kyseessä vaan antaa sen vaikutukset – tähän tarvitsee jo olla täysin kouluttautunut parantaja.

Elenchos myalo
Mieleen erikoistunut diagnoosiloitsu, vaatii käyttäjältään taitoa ja ymmärrystä myös lukitiliksessa ja oklumeuksessa. Tämä loitsu vaatii parantajiltakin erikoistumista.

Minuo
Vuodattaa verta. Täsmentämällä tällä voidaan poistaa ylimääräistä verta tai jopa myrkkyjä ja epäpuhtauksia verestä.

Vulnera sanentur
Parantava loitsu, jota käytetään pienistä viilloista syviin haavoihin ja kudosvaurioihin.

Brackium emendo
Luidenparannusloitsu. Erityisen pahat luuvauriot pitää kuitenkin parantaa Luurankoko-liemellä.

Palaudu muotoosi
Haastava muodonmuutostaika. Saa muotoa muuttaneen esineen tai ihmisen (esim. animaagi) palaamaan takaisin alkuperäiseen muotoonsa. Jos kohde vastustaa palauttamista, tarvitaan kaksi loitsijaa. Ei toimi liemellä aiheutettuun muodonmuutokseen, esim. monijuomaliemeen. Ei toimi myöskään ihmissuteuteen tai vastaavaan. Mitä voimakkaampi muodonmuutos, sen vaikeampi palauttaa.

Muut taiat

Kaikkien näiden tekemiseen tarvitsee taikasauvan.

Suojariimu
Vaativa taikuudenlaji, tätä ei esim. opeteta koulussa. Johonkin mukana kannettavaan esineeseen loitsittava riimu; toimii parhaiten metallissa ja kivessä. Suojaa kantajaansa ilkeämielisiltä taioilta, mutta vain yhden kerran. Kun kantaja kirotaan, ei taika tehoa häneen, mutta riimu katoaa. Riimu täytyy tehdä esineeseen uudestaan, jos halutaan suojan jatkuvan. Suoja ei kuitenkaan tehoa voimakkaisiin taikoihin, kuten anteeksiantamattomiin kirouksiin.

Rikkumaton vala
Vala, joka on pakko täyttää. Jos sen rikkoo, kuolee. Valan vannojat kättelevät, ja valan todistaja tekee loitsun, jolloin käsien ympärille kietoutuu valonauha.

Kameleonttimuodonmuutos
Loitsija sulautuu ympäristöönsä muuttamalla ulkonäköään joksikin ympäristöön sopivaksi esim. tuoliksi, puuksi jne. Mitä enemmän olomuoto eroaa omasta itsestä, sen vaikeampi. Loitsun vaikutuksen alaisena ei voi liikkua, puhua tai nähdä (ellei jätä esineelle silmiä), mutta kuulla voi. Merkkinä käytetään pelissä kämmenet nostettuna “sarviksi” pään kummallekin puolen. Huom. tämän voivat osata ainoastaan muodonmuutoksissa edistykselliset, vähintään O tai U muodonmuutoksien S.U.P.E.R:sta (opetetaan 7. luokalla). O:nkin tasoisena riskinä on aina jämähtää olomuotoon, ja kaikki senkään tasoiset eivät tätä osaa. Ennen muodonmuutosta mieli pitää suojata Kontegomentis -loitsumantralla.

Lume, “Glamour”
Edistyneempää taikuutta. Saa kohteen näyttämään erilaiselta kuin miltä se näyttää oikeasti. Ei muuta kohteen ominaisuuksia tai olomuotoa millään tapaa, ainoastaan sitä, miltä se näyttää silmään. Lumetta voidaan käyttää esimerkiksi naamioitumiseen. Sillä voi saada silmät näyttämään eri värisiltä, nenän eri muotoiselta, piilottaa mustelmia ja näppylöitä jne. Mitä suurempia muutoksia lume tekee, sitä vaikeampi sitä on ylläpitää ja tehdä siitä joka kerta saman näköinen. Lumeen ylläpitäminen useampia tunteja vie voimia ja lume voi rikkoutua esimerkiksi kovan stressin tai säikähdyksen johdosta. Lumetta ei voi ylläpitää nukkuessaan tai tajuttomana, vaan täytyy olla tietoinen koko ajan. Merkittävästi ulkonäköä muuttavan lumeen ylläpitäminen päivästä toiseen on käytännössä mahdotonta.

Ilmiintyminen/kaikkoontuminen
Loitsija siirtyy paikasta toiseen. Loitsijan on pitänyt käydä kohteessa aikaisemminkin tai tietää paikan tarkat koordinaatit ilmiintyäkseen sinne (koordinaattien mukaan ilmiintyminen vaatii kokemusta). Ilmiintyä saa vasta kun on saanut suoritettua lisenssin, jonka voi suorittaa kun on täyttänyt 17. Suurin osa velhojen kodeista ja rakennuksista on suojattu siten, että sinne ei voi joko ilmiintyä ollenkaan tai vain valitut henkilöt voivat ilmiintyä. Esim. taikaministeriöön ei voi suoraan ilmiintyä sisälle.

Totuustaiat
Totuusloitsua ei ole olemassa. Totuusseerumi (veritaserum) ja totuusjuoma ovat ainoita keinoja saada toinen kertomaan totuus. Taikaministeriö kontrolloi totuusseerumin käyttöä. Totuusseerumiin on myös vastakeinoja, eli sekään ei ole täysin pitävä keino. Totuusjuoma on lievennetty versio totuusseerumista. Se ei pakota kertomaan mitään, mutta toisaalta sen juonut ei pysty suoraan kertomaan valheita (mutta kiertämään muuten totuutta kyllä). Totuusjuomaa käytetään joskus velhojen peleissä, kuten pullonpyörityksessä tai “en ole koskaan…” juomapelissä.

HP-larp kampanja