Säännöt

Tässä tietoa kampanjan käytännöistä, kaikkien on suositeltavaa vilkaista läpi. Tärkeintä on pitää koko ajan mukana terve maalaisjärki, noudattaa Suomen lakia ja kunnioittaa muita pelaajia ja heidän peliään!

Suuremman draaman sääntö

Pyri pelaamaan tilanteet mahdollisuuksien mukaan siten, että niistä koituu suurempaa draamaa kaikille osapuolille. Esimerkiksi levitä tietoa, lipsauta salaisuuksia, tee salakuunteleminen helpoksi, pelaa draamat julkisesti, jää kiinni, päästä toinen pakoon, johdata toisia väärille jäljille, tartu muiden hahmojen asioihin ja ylipäätään mahdollista muidenkin kuin oma pelaamisesi kuitenkaan ”varastamatta” muiden juonia. Samoja draamoja ei välttämättä ole mielekästä vatvoa loputtomiin, eli tässäkin kannattaa pitää järki mukana.

Tämä ei myöskään tarkoita sitä, että kaikki möläytettäisiin heti pelin alussa – pelaamista kannattaa venyttää koko pelin ajaksi MUTTA ei kuitenkaan jättää asioita viime tinkaan, koska muuten niitä ei ehdi kunnolla pelata.

Play to lose

Pelin tavoite ei ole voittaa tai onnistua hahmon tavoitteissa, vaan tehdä mielenkiintoinen elämys kaikille. Tämä ei tarkoita että pitäisi hävitä koko ajan, vaan löytää hyvä tasapaino voittamisen ja epäonnistumisen välillä. Tarjoa myös muille mahdollisuus voittaa ja onnistua, mutta älä aja hahmoasi niin syvään kuoppaan, että pelaaminen ei ole enää mielekästä.

In- ja off-game

Off-gamen merkki on nyrkki otsalla / pään vieressä. Pyri välttämään turhaa off-gamea, se häiritsee muiden eläytymistä. Aina kun joudut offaamaan, niin tee se mahdollisimman huomaamattomasti, esim. kuiskaamalla tai siirtymällä off-tiloihin. Pyritään kuitenkin selvittämään tilanteet in-game niin pitkälle kuin mahdollista. Vältä iff-gamea eli älä offaa ilman off-merkkiä, jotta kaikille on koko ajan selvää, oletko in vai off. Off-gamen voi korvata monissa tilanteissa myös peliohjeella, esim. “peliohje: suojelius näyttää tiikeriltä.”

Jos jonkun offi häiritsee sinua tai sinusta asian voisi selvittää in-game, voit sähähtää offaajille “shh!”, tällöin offaajien tulee siirtää offinsa johonkin, missä se ei enää häiritse, tai alkaa selvittää asiaa offin sijaan in-game. Se, että joku sähähtää sinulle ei tarkoita että kukaan olisi vihainen, vaan lähinnä auttaa kiinnittämään huomiota sellaiseen offiin, jota ei aina pelin tiimellyksessä edes tajua tekevänsä muita häiritsevästi :)

Pelissä on off-game tila, jossa voi ottaa taukoa pelistä. Jos keskeytät pelin kokonaan, ilmoitathan pelinjohdolle.

Off-laput

Kaikissa taikaesineissä ja -liemissä on off-lappu, jossa kerrotaan sen vaikutus. Muistathan laittaa itsekin off-lapun kaikkeen, jolla on jotain vaikutuksia! Jos esim. loitsit tuolin niin, että se puraisee siihen istuvaa, kirjoita näkyvä off-lappu tuoliin, tyyliin “Peliohje: tuoli puraisee kun istut siihen. Vaikutus lakkaa, kun joku purkaa kirouksen (melko helppo purkaa).” Hahmojen omistamiin taikaesineisiin ja -liemiin tulee kysyä lupa pelinjohdolta (lupia saa helposti).

Tavarat ja in-game varastaminen

Toisten off-tavaroita ei saa varastaa eikä penkoa. Omat off-tavarat laitetaan sängyn alle tai merkataan muuten. Muiden omaisuutta, myös pelinjohdon antamia proppeja, tulee käsitellä huolella. Mitään ei saa hajottaa ilman, että on saanut omistajalta luvan että se on ok.

In-tavaroissa perussääntö on, että älä varasta tai takavarikoi mitään ilman, että toinen pelaaja tietää, kenellä se on. Jos jonkin esineen puuttuminen vie sinulta peliä tai torppaa oleellisen juonen edistymisen, tiedät keneltä mennä offissa pyytämään sitä takaisin. Poikkeuksena on pelinjohdon ohjeistama tai juoniin kirjoitettu varastaminen, jolloin saa varastaa huomaamatta. Esimerkiksi jos hahmosi löytää salaisen huumekätkön, joka selkeästi liittyy jonkun juoniin, tästä voi laittaa vaikka ison ilmoituksen ”huumekätkö löytynyt ja takavarikoitu opettajien toimesta”. Muista palauttaa kaikki toisille kuuluvat tavarat pelin jälkeen.

Konfliktitilanteet

Fyysinen tappelu: oletuksena hidastettu ja hellävarainen tappelemisen näyttely, toista ei saa satuttaa oikeasti. Monilla saattaa olla polvivammoja ym, eli jos haluat jonkun kanssa vähän rajumpaa ravistelua/tönimistä/tms, niin sovi tästä etukäteen tai kysy lupaa /ehdota offissa. Ole erityisen varovainen pelaajien kanssa, joita et tunne hyvin, siltä varalta että tällä on jokin terveydellinen tila! Jos meno tuntuu liian rajulta niin käytä turvasanaa/sano offissa.

Taikataistelun säännöt tarkemmin taikuus-sivulla.

Aseet: suurimmalla osalla hahmoista ei ole mitään muuta asetta kuin taikasauva, koska velhot harvoin muuta käyttävät. Jos se sopii hahmollesi, voi hänellä olla terä-ase, mutta kaikkien terä-aseiden tulee olla lateksiaseita, myös pienet teatteri/muoviveitset hyväksytään, mutta niitä pitää käyttää hellävaraisesti. Oikeita veitsiä ei saa missään tapauksessa käyttää edes uhkailuun missään henkilöiden välisessä konfliktissa! Korkeintaan sellainen voi roikkua proppina vyöllä suojakotelossaan.

Ampuma-aseisiin tulee kysyä lupa pelinjohdolta. Aseet ovat aina tyhjennettyjä jäljitelmiä, eivät oikeita. Asetta käyttävä huutaa ampuessaan “laukaus” ja kohde, mihin tähtää, esim. “laukaus Johnin jalka”. Kohde päättää itse, osuuko vai ei: mitä kauempana on ja mitä enemmän liikkuu, sen vaikeampi osua. Huom. suurin osa pelin hahmoista ei osaa käyttää asetta laisinkaan, vaikka sellaisen saisikin käsiinsä. Nekin jotka osaavat, eivät ole mitään mestariampujia. Jotkut velhot eivät välttämättä edes tunnista, mikä ase on.

Jos on tarvetta päättää jossain konfliktitilanteessa voittaja, niin kannattaa hyödyntää suuremman draaman sääntöä tai ratkaista asia pikaisella KPS-pelillä (kivi-paperi-sakset) ja pelata sitten sen mukaisesti. Lähtökohtaisesti kuitenkin pyritään pelaamaan tilanteet improten ilman offia.

Hahmo ei voi kuolla pelissä, ellei pelaaja toisin halua. On siis pelaajan itsensä päätettävissä, haluaako hahmonsa kuolevan vai ei. Jos hahmosi joutuu tilanteeseen, jossa hän voisi kuolla mutta et halua niin käyvän, selviytyy hän siitä juuri ja juuri, esim. tappoloitsu meneekin vähän ohitse. Mieluusti yksikään hahmo ei kuitenkaan kuole ellei näin ole pj:n kanssa sovittu, sillä tämä voi aiheuttaa sellaista draamaa muille hahmoille, jota he eivät olisi halunneet pelata.

Intiimit tilanteet

Suudelma: toista saa suudella oikeasti vain, jos asiasta on sovittu etukäteen tai offissa. Ilman pelaajan lupaa ei siis ketään saa suudella oikeasti. Suudelmaa voidaan mallintaa kahdella tapaa, ja voit valita itsellesi mieluisamman: nenänpäiden hierominen yhteen tai kämmenet vastakkain ja oman kämmenselän suuteleminen.

Seksi: seksiä voi mallintaa siten kuin pelaaja kokee mieluisimmaksi, sovi vastapelaajan kanssa mitä käytetään. Jos etukäteen ei ole sovittu mitään, aloitteentekijä voi valita mallinnuksen ja vastapuoli voi halutessaan pyytää toista mallinnustapaa.

-Offissa puhuminen: tilanteen voi käydä läpi kuvailemalla offissa esimerkiksi hahmojen tunnetiloja ja tilanteen tunnelmaa (esim. ”hahmoni vaikuttaa ujolta mutta selvästi nauttii”). Hyväksikäyttötilanteet oletuksena hoidetaan puhumalla, mutta niistä kannattaa kysyä ensin vastapuolelta sillä ne ovat monille triggeröiviä peliaiheita.

-Ars amandi: kummatkin koskettelevat toistensa käsiä kyynärpäiden alapuolelta (kämmeniä, sormia, rannetta jne), ja kosketuksen laatu kuvaa hetken laatua, esim. hellä/kovemmat otteet, missä määrin osapuolet osallistuvat jne. Tekniikalla voi saada tunnepeliä ilman offia.

-Hartiahieronta edestäpäin.

Käytä turvasanaa, jos sinulle tulee läheisyydestä liian epämukava olo! Noin yleensäkin kunnioita kaikkien fyysisiä rajoja, älä esim. koskettele toisen intiimimpiä alueita (takapuoli, rinnat jne) tai yllättäen halaa ketään, ellet tunne henkilöä hyvin ja tiedä sen olevan ok. Tämä pätee myös offin puolella!

Kielet

Pelin hahmot osaavat useita eri kieliä. Oletuksena suomi = englanti. Jos hahmosi puhuu tai sanoo jotain jollain muulla kielellä, nosta tämän ajaksi käsi sormet ristissä kasvojen viereen, ja sano lauseen/keskustelun alussa kieli, esim. “ranska: mitä sulle kuuluu?”. Jos oikeasti suomenkielinen teksti (esim. kirje) on in-gamena muuta kieltä kuin englantia, pitää tästä olla off-game huomio tekstin ylälaidassa.

Turvallisuus

Pelissä on turvasana. Jos haluat keskeyttää jonkun epämukavan tilanteen, sano ääneen ”TURVASANA”. Silloin vastakkaisen pelaajan pitää välittömästi lopettaa se, mitä ikinä olikaan tekemässä sinulle, tai voit itse lopettaa sen, mitä et halua tehdä toiselle pelaajalle. Tämän jälkeen off-gamena voi keskustella siitä, miten tilanteesta jatketaan, mutta turvasanan käyttäjän ei tarvitse koskaan selittää miksi käytti turvasanaa. Turvasanan sijaan voit käyttää myös off-gamea, jos se tuntuu luonnollisemmalta (joskus se voi olla helpompaa), esim. “off-game, älä vedä noin kovaa”.

Jos huomaat tai koet jonkin vaaratilanteen, esim. loukkaantumisen, tulipalon tai muuta vastaavaa, huuda ”HOLD!”. Kaikki tämän kuulevat toistavat myös ”HOLD”, jotta tieto kulkeutuu varmasti kaikille. Tällöin kaikkien täytyy heti lopettaa peli. Tilanne täytyy selvittää ja pelinjohtaja kutsua paikalle. Peliä saa jatkaa vasta kun pelinjohto on antanut luvan.

Jos pelinjohtaja huutaa ”PELI SEIS!” kaikki lopettavat pelaamisen. Tämä saatetaan huutaa, jos sattuu esim. jokin onnettomuus. Pelin alkaessa huudetaan ”PELI ALKAA!” ja loppuessa ”PELI LOPPUU!”.

Jos joku esittää kovin vakuuttavasti pyörtymisen, sairas- tai ahdistuskohtauksen tai muuta vastaavaa, etkä ole varma onko hätä oikea vai esitystä, voit kysyä pikaisesti, “off, oletko ok?” Jos myöntävä vastaus tulee, jatkakaa, jos ei, auta tai kutsu apua. Joskus ihminen saattaa vastata olevansa ok vaikka ei ole, jos epäilet siis vastausta, on hyvä vielä tarkentaa “kuvaile, miltä susta tuntuu” – jos ihminen ei osaa vastata mitään, on ehkä hyvä pistää tämän peli poikki hetkeksi ja rauhoittua.

Älä käytä ”apua” huutoa in-game, vaan muotoile asia toisin, esim. ”auttakaa, maaginen tulipalo”.

Jos joku pelaaja käyttäytyy huonosti, sääntöjen tai hyvän tavan vastaisesti, etkä halua itse huomauttaa (tai hän ei kuuntele huomautustasi), voit tulla sanomaan asiasta pelinjohdolle, joka ottaa sen hoitaakseen.

Tässä pelissä ei hyväksytä ahdistelua ja häirintää (paitsi hahmojen toimintana pelissä, kaikkien osapuolten rajoja kunnioittaen). Tavoitteena on luoda yhdessä turvallinen peliympäristö jokaiselle peliin osallistujalle. Tässä pelissä sovelletaan häirinnän vastaista materiaalipakettia. Peliin osallistuvan tulee tutustua materiaaliin huolellisesti ja sitoutua omalla toiminnallaan edistämään turvallista peliympäristöä ja torjumaan häirintää.

Pelaajien oma aktiivisuus

Tämä pelisarja on pelaajavetoisempi kuin keskivertolarpit. Se tarkoittaa, että vaikka pelinjohdolla onkin visio ja viimeinen sana, niin pelaajilla on lupa keksiä paljon myös itse. Pelin aikana jos keksit jotain omaa, toimi näin:

-Jos juttu on suuri ja vaikuttaa useisiin hahmoihin, on hyvä tarkistaa pelinjohdolta, voiko sen toteuttaa. Vaikka tällainen juttu parhaimmillaan tuo peliä kaikille (minkä vuoksi kannustammekin pelaajia omaan aktiivisuuteen), niin pahimmillaan se saattaa myös viedä useilta juonilta pohjan, minkä vuoksi asia on hyvä tarkistaa.
-Jos juttu vaikuttaa vain omaan hahmoosi, go ahead. Esimerkiksi: et voi päättää, että paikalla kummittelee (koska tämä menee ristiin sen kanssa, mitä pelinjohto on määritellyt), mutta voit päättää, että hahmosi lyö päänsä ja alkaa nähdä kuvitteellisia aaveita.
-Ongelmatilanteissa luotamme siihen, että pelaajat osaavat tehdä itsekin päätöksiä. Kaikesta ei siis tarvitse tulla kysymään pelinjohdolta, vaan pelaajat voivat myös keskenään sopia. Joskus tämä aiheuttaa sen, että asiat menevät vähän ristiin sen kanssa mitä pelinjohto oli ajatellut, mutta hyväksymme sen vain osana peliä :) Pelinjohdolta toki saa aina tulla kysymään jos mietityttää.

Taikuus

Säännöt ja ohjeet taikuuden käyttöön tällä sivulla: http://hp.epellarp.net/maailma/taikuus/

HP-larp kampanja