Kulttuuri

Tällä sivulla esitellään velhokulttuuriin liittyviä asioita: rahan arvo, verisäädyt, uskonto taikamaailmassa, tatuoinnit, avioliitto, velhomaailman lehtiä.

Kaljuunan arvo

Tässä pelissä 1 kaljuunan arvo on 8 nykyistä euroa. 1 Kaljuuna on 17 sirppiä tai 493 sulmua, joten 1 sirpin arvo on noin 50 senttiä ja 1 sulmun arvo noin 2 senttiä.

Käsityksen saamiseksi hieman vertailuja:
100 € = 12,5 kaljuunaa
1000 € = 125 kaljuunaa
10 000 € = 1250 kaljuunaa

Verisäädyt

Tällä hetkellä yleisesti hyväksytty mielipide on, että “verellä ei ole väliä”. Jästisyntyisten vastustajia katsotaan paheksuen, vaikka näitäkin on edelleen julkisuudessa.

Jästisyntyiset
Kummatkin vanhemmat ovat jästejä. Ennen 1600-lukua jästysyntyisiä pidettiin jopa erityisen lahjakkaana, sillä heidän taikataitonsa ilmestyivät ikään kuin tyhjästä. Tämä kuitenkin muuttui salaisuussäädöksen tultua voimaan 1692. Tätä ennen jästisyntyisiä vastustavat olivat harvassa ja vähän outoina pidettyjä. Toisen sodan jälkeen jästisyntyisiä vastustavia katsotaan myös pahalla silmällä. Ranskassa jästisyntyisiä ei ole koskaan vastustettu yhtä rankasti kuin Englannissa, vaan suhtautuminen on aina ollut vähän myönteisempää.

Puoliveriset
Toinen tai kummatkin vanhemmat ovat olleet taikojia, mutta esim. yksi isovanhemmista on ollut jästi tai jästisyntyinen.

Vanhat puhdasveriset
Useampia satoja vuosia vanhat suvut. Näihin lasketaan mukaan ne, jotka ovat sukupolvesta toiseen saaneet lapsia muiden puhdasveristen kanssa. Tosin jossain määrin poikkeukset ovat “sallittuja” vähän suvusta riippuen; ei ole ennennäkemätöntä, että joskus on menty naimisiin esim. puoliverisen kanssa. Toisaalta monet suvuista eivät ole läheskään niin puhdasverisiä kuin väittävät; ennen 1600-lukua oli normaalia mennä naimisiin myös jästien kanssa. Lisäinfoa puhdasveristen seurapiireistä

Puhdasveriset
Perheet, joissa on ollut useampi sukupolvi noitia ja velhoja, mutta ei luokitella syystä tai toisesta yllä mainittuihin vanhoihin sukuihin.

Tatuoinnit

Tatuointeihin velhomaailmassa suhtaudutaan hieman epäilevämmin kuin jästien nykymaailmassa. Tatuointi nähdään usein jonkinlaisena kapinointina, ja jotkut yhdistävät mielikuvan mm. rikollisiin. Yläluokan ihmisillä saattaa olla tatuointeja, mutta usein ne ovat paikassa, jonka voi peittää helposti. Mielikuvat ovat kuitenkin jatkuvasti kehittyneen suvaitsevampaan suuntaan. Erikoislaatuisia velhotatuoinneista tekee se, että ne voivat olla liikkuvia.

Tappeluun liittyvät lait

Kaksintaistelut

  • Toisen saa haastaa kaksintaisteluun, ja jos vastapuoli hyväksyy sen, ei kumpikaan voi joutua edesvastuuseen aiheuttamistaan vammoista, jos on kaksintaisteltu sääntöjen mukaan / sovituissa rajoissa. Sen sijaan edesvastuuseen kyllä joutuu: laittomista, kuolemaan johtavista, suurta tuskaa aiheuttavista ja vakavia tai pitkäaikaisia vammoja aiheuttavista taioista.
  • Poikkeus edelliseen: kahdella aikuisella velholla/noidalla on oikeus taistella jopa kuolemaan johtava kaksintaistelu, jos asiaan on painavat syyt, esim. kunniasyyt, ja kummatkin ovat vapaaehtoisesti mukana (kieltäytyä voi!). Potentiaalisesti kuolemaan johtava kaksintaistelu pitää hyväksyttää taikaministeriöllä, eikä lupia heltiä helposti. Kaksintaistelua on vahtimassa ministeriön virkamies.

Tappelut & hyökkäykset

  • Harmittomien loitsujen käytöstä muihin (=jäljet helposti parannettavissa ja tuottaa korkeintaan pientä kipua/epämukavuutta) ei yleensä joudu mihinkään edesvastuuseen, ellei asiaan liity selkeää rikosta (kuten varkautta, toisen koskemattomuuden rikkomista ym). Taikuus kuuluu velhojen elämään.
  • Tavallisesta molemminpuolisesta nyrkkitappelusta harvoin seuraa myöskään mitään, ellei asiaan liity suurempaa henkistä/fyysistä tuskaa. Mustelmia kun osaa parantaa puolet velhoista ja se käy kädenkääntessä.

Uskonto taikamaailmassa

Nykypäivinä Iso-Britanniassa uskonto ei ole kovin vahvasti läsnä monien velhojen ja noitien elämässä. Kaikki jästiuskonnot ovat olemassa myös velhomaailmassa, mutta pienimuotoisena. Kuitenkin jästimaailmassa pitkään vallallaan olleet tavat ja ajatukset ovat vaikuttaneet myös velhokulttuuriin. Tämä sisältää esimerkiksi jouluperinteet, vaikka useimmat velhoperheet eivät tapoja yhdistäkään kristinuskoon. Vaikka jotkut velhot saattavatkin uskoa Jumalaan, taikuuden käytön takia hyvin harva harjoittaa jästimaailman valtauskontoja ihan samalla tavalla kuin jästimaailmassa. Euroopassa eniten velhojen uskomuksiin on kuitenkin vaikuttanut pantomagismi.

Pantomagismi
Pantomagismi on muinainen Euroopassa melko laajalle levinnyt luonnonuskonto/elämänkatsomus, joka juontaa juurensa ainakin yli 7000 vuoden taa. Pantomagismin perusajatukset ovat, että taikuutta ja luontoa tulee ihailla ja kunnioittaa, ja taikuuden Virta yhdistää kaiken elollisen toisiinsa. Taikovat olennot ovat saaneet arvokkaan taikuuden lahjan, joka monilta puuttuu, ja sitä tulee käyttää oikein.

Pantomagismissa on aina ollut monenlaisia koulukuntia, mutta perusajatukset ovat samanlaisia. Varsinkin Länsi-Euroopassa taikovan väen uskomukset kietoutuivat yhteen kelttien uskomusten kanssa. Nykyään pantomagismi ei ole enää vahvasti mukana velhoyhteiskunnan toimissa, mutta se näkyy edelleenkin esimerkiksi monenlaisissa juhlien kaavoissa. Myös monet vanhojen puhdasveristen sukujen tavat ja perinteet saattavat perustua jollain tapaa pantomagismin ajatuksiin, mutta on nähtävissä ns. tapauskovaisuutta, eli vanhoja riittejä noudatetaan tietämättä, mikä niissä on alkuperäinen tausta-ajatus.

Pimeän saasteen myötä monet velhot ja noidat löysivät uskonnon uudelleen, ja ne ovat jääneet jossain määrin elämään myös varjosaastenkatastrofin ratkaisun löytymisen jälkeen.

Lumeologia
Lumeologit uskovat, että ihmiset järkyttivät luonnon ja taikuuden tasapainoa ja aiheuttivat siten varjosaasteen. Jotta katastrofi ei toistuisi uudelleen, ei saisi olla piittaamaton kuten aikaisemmin oltiin, vaan pitäisi pitää huolta ympäristöstä ja herkästä tasapainosta. Tasapainoa voisi pitää yllä tekemällä luontoa ja taikuutta kohtaan hyviä tekoja, ja palaamalla yhteyteen luonnon kanssa, joka onnistuisi puhdistamalla mielensä esimerkiksi meditoimalla luonnonhelmassa. Valkoisen ja mustan taikuuden tulee olla oikeassa tasapainossa. Ideologiaa ajaa eteenpäin mm. Ksenofilius Lovekiva, mutta lahko on kuivunut hieman kasaan varjosaastekatastrofista toipumisen myötä.

Karmankehä
Karmankehäläiset uskoivat, että taikuuden tasapaino on järkkynyt, koska pimeä magia kiellettiin sodan jälkeen niin radikaalisti. He olivat sitä mieltä, että kielto aiheutti pimeän magian tyhjiön, jonka seurauksena maan alla sijaitseva pimeän magian lähde, varjovirta, on noussut maan pinnalle. Se laskeutuu vasta, kun oikea tasapaino on palautettu vastaamalla pimeällä pimeään. Täytyisi ottaa huomioon luonnon haluama järjestys eikä tuhota sitä huonolla lainsäädännöllä, mitä pimeän magian jyrkkä kieltäminen on. Kuten kävi ilmi, niin Karmakehä oli oikeassa, ja se on sittemmin saanut useita uusia seuraajia. Sabia Deirdre on liikkeen uskonnollinen johtaja.
“Minä uskon karmankehään, pyhään ja ikuiseen, periksiantamattomaan maailmanjärjestykseen.”

Jumallinnut
Impundulun ilmestymisen jälkeen jotkut ovat alkaneet rukoilla jumallintuja, erityisesti jo heränneitä.

Avioliitto

Velhomaailman avioliitto noudattaa karkeasti samaa kaavaa kuin jästimaailman vastaava. Avioliitto taikamaailmassa on kahden myötämielisen aikuisen lupaus viettää loppuelämä toisistaan huolta pitäen. Aviotumisessa on kaksi osaa: liiton laillinen rekisteröiminen sekä avioutumisrituaali, joita on olemassa useita erilaisia. Avioitumisrituaali tehdään useimmiten häiden yhteydessä, mutta ei välttämättä aina.

Avioliittolaki velhomaailmassa

Velhomaailman lain mukaan seuraavat pariskunnat voivat avioitua, mikäli ovat suostuvia ja täysi-ikäisiä virallistamisen aikaan:

  • velho ja noita
  • velho ja velho
  • noita ja noita
  • noita ja korkean älyn omaava taikaolento, kuten ihmissusi, vampyyri, veela, maahinen, kääpiö tai jättiläinen
  • velho ja korkean älyn omaava taikaolento, kuten ihmissusi, vampyyri, veela, maahinen, kääpiö tai jättiläinen

Se, että nämä liitot ovat hyväksyttäviä lain silmissä, ei välttämättä tarkoita sitä, että ne olisivat sosiaalisesti hyväksyttyjä. Liitto käydään rekisteröimässä taikaministeriössä. Liitosta seuraa samanlaisia laillisia seurauksia kuin jästimaailmassakin.

Avioero

Avioero on velhomaailmassa harvinainen. Jos suhde ei jostain syystä toimikaan, on paljon yleisempää alkaa elää kulissiliitossa ja pitää rakastajia kuin erota. Useimpien velhojen silmissä avioliitto on elinikäinen sopimus, ja jos jotkut eroavat, silloin on jotain pahasti pielessä tai ”he eivät vain yrittäneet tarpeeksi”. Eroasioita voi siis pelissä kauhistella, ja ero on eroaville itselleen usein häpeän aihe.

Avioliitto ja perinteet

Vaikka velhomaailmassa ei ole samansukupuolisten avioliittojen syrjintää lain silmissä, on sen status edelleen kyseenalainen kansalaisten keskuudessa ja sosiaalisissa piireissä. Jotkut eivät tunnusta näitä liittoja ollenkaan. Erityisesti tätä esiintyy puhdasverisiä arvoja kannattavien joukoissa, joissa perillisen hankinta kuuluu yhtenä velvollisuutena perheen pään aseman perivälle noidalle tai velholle. Lapsien hankinta on arvostettua velhomaailmassa myös velhojen ja noitien vähyyden vuoksi, ja jotkut paheksuvat samansukupuolisia avioliittoja sen vuoksi, että he eivät voi omia lapsia hankkia (ainakaan keskenään). Tämän vuoksi myös abortti on hyvin paheksuttua. Lukuisat puhdasveriset perheet ja suvut ovat kieltäneet omia perheenjäseniään avioliitosta myös puoliveriseen, kuraveriseen tai verenpetturiin. Näiden kanssa avioituvia pidetään luopioina sekä ”alemman luokan” velhoina ja noitina.

Puhdasveristen keskuudessa järjestetyt avioliitot ovat vielä yleisiä, vaikka 90-luvulta alkaen ovatkin jonkin verran vähentyneet. Tällöin osapuolet eivät ole välttämättä rakastuneita, vaan naivat poliittisista ja taloudellisista syistä sekä ylläpitääkseen perheensä veren puhtautta ja hyvää sukulinjaa. Paine asettuu useimmiten juuri vanhimman tai etenkin ainoan lapsen harteille, sillä tämän odotetaan olevan suvun jatkaja, joka aikaa myöten ottaa harteilleen perheenpäänä toimimisen. Puhdasverisiä ei kuitenkaan ole kovin paljon, minkä vuoksi ei ole harvinaista mennä sukulaisten kanssa naimisiin. Monet suvut yrittävät kuitenkin välttää tätä mahdollisuuksien mukaan perinnöllisten sairauksien takia.

Velhomaailmassa nainen yleensä ottaa miehen sukunimen ja liittyy näin osaksi miehen sukua. Yhdistelmäsukunimet sekä se, että nainen pitää oman nimensä on kuitenkin alkanut yleistyä. Se, että mies ottaa naisen sukunimen, on harvinaista, mutta ei ennennäkemätöntä.

Puhdasveristen keskuudessa nainen yleensä aina ottaa miehen sukunimen, mutta tähänkin on poikkeuksia. Esimerkiksi jos suvun perillinen on nainen tai hän on huomattavasti arvovaltaisemmasta suvusta kuin mies, saattaa nainen pitää oman sukunimensä.

Avioliittoseremonia

Briteissä avioliittoseremonia noudattaa hyvin pitkälle kelteiltä periytynyttä handfasting-seremoniaa, vaikkakin perinteiset narut ja nauhat on korvannut taikuus. Avioliittoseremonia on yksi harvoista sallituista rituaalitaikuuden muodoista. Seremoniassa luvataan toiselle joko vuosi, elämä, ikuisuus tai niin kauan kuin rakkaus kestää.

Kaava
1. Avaussanat. Toivotetaan vieraat tervetulleeksi, puhutaan esim. avioliiton/rakkauden merkityksestä jne.
2. Kiistäminen, tahdon ilmaisu ja vihkivalan antaminen
5. Siunaus. Siunausta voidaan pyytää esim. elementeiltä. Tavanomaista on käyttää elementteinä tulta, vettä, ilmaa ja maata. Perinteisessä puhdasveristen rituaalissa on käytössä tuli, vesi ja veri, mutta ei ilmaa eikä maata.
6. Symboleiden vaihto. Symbolina toimii useimmiten sormus, mutta se voi yhtä hyvin olla jotain muuta, joka muodostaa ringin, kuten nauha tai kaula- tai rannekoru. Lisäksi voidaan antaa pienet symboliset lahjat, jos näin halutaan.
7. Sitominen. Tapahtuu loitsulla; loitsu riippuu siitä millainen vala ollaan tekemässä.
8. Jumalten siunaus liitolle (jos halutaan).
9. Lopetus ja esittely, syömingit

Erilaisia merkityksiä liitolle voidaan ilmaista erilaisilla sitomisloitsuilla. Seremoniaan saattaa sisältyä myös ympyrän/piirin sisällä seisominen, kiviympyrässä seisominen tai kivien jakaminen vieraille.

Mukana täytyy olla vähintään kaksi todistajaa. Rituaalia voi johtaa periaatteessa kuka tahansa osaava henkilö, myös aviopari itse. Aviopari hyvin harvoin kuitenkaan johtaa itse, vaan sen tekee esimerkiksi ministeriön virkamies (“seremoniavirkailija”), papitar/pappi, sukulainen, ystävä tai kuka tahansa muu parin valitsema henkilö. Rituaalin seurauksena parin välille syntyy heikko maaginen side. Sen vaikutukset vaihtelevat parin mukaan, mutta normaalisti sillä ei ole mitään sen huomattavampia vaikutuksia. Siteen voimakkuus vaihtelee käytetyn rituaalin, loitsun ja parin mielentilan mukaan rituaalin tekohetkellä. Voimakkaammin sitovat rituaalit ovat laittomia ja harmaan tai jopa pimeän taikuuden alueella.

Velhojen ja noitien silmissä avioliitto ei ole todellinen liitto ilman rituaalia. Pelkkä laillinen liitto ei siis vielä ole “oikea” avioliitto, sillä eihän pari ole silloin vielä todella sitoutunut toisiinsa.

Velhomaailman lehtiä

Iso-Britanniassa julkaistavia velholehtiä. Samantyyppisiä lehtiä julkaistaan myös Ranskassa, ja osa näistä lehdistä ilmestyy myös Ranskassa samalla nimellä, mutta ranskaksi (mm. VelhoVogue, Charmi ja Playwizard).

Päivän Profeetta (Daily Prophet)
Joka päivä ilmestyvä sanomalehti, jossa julkaistaan ajankohtaisia uutisia. Britannian luetuin ja ehkäpä myös arvostetuin lehti. Sodan aikaan oli valitettavan puolueellinen, mutta on sittemmin parantanut tasoaan.

Ajan Virta
Asialehti, joka sisältää syvällisiä artikkeleita ajankohtaisista ja puhuttelevista asioista. Jutut liittyvät muun muassa talouteen ja politiikkaan. Ilmestyy kerran viikossa.

Iltaprofeetta (Daily Express)
Päivän profeetan sisarus, joka ilmestyy arkipäivisin ja lauantaisin. Sen jutut ovat kevyempiä ja eivät yhtä asiapitoisia kuin Päivän Profeetan. Sisältää jonkin verran juoruja, mutta ei kuitenkaan pahimpien juorulehtien tasoa.

Hiiviskelijä! (Rumours!)
Sisältää kuumimmat huhut ja juorut velhomaailmasta. Ilmestyy kerran viikossa. Monet rakastavat lukea tätä lehteä, mutta eivät kehtaa myöntää sitä.

Saivartelija (The Quibbler)
Monien mielestä täyttä hömppää, mm. kaikenlaisia tehtäviä, tietoa ruttusarvisista niistaisikeista sun muista jännittävistä asioista sekä juoruja. Sodan aikan oli kuitenkin niitä harvoja lehtiä, jotka sisälsivät totuuden. Ilmestyy kerran kuussa.

Me Noidat (Witch Weekly)
Viikottain ilmestyvä aikakausilehti. Suunnattu erityisesti vähän vanhemmille aikuisille noidille, ja sisältää artikkeleita mm. kodinhoidosta, ruuanlaitosta, julkkiksista ja kuumimpia seurapiirijuoruja.

Teininoita
Erityisesti naisille suunnattu nuorten lehti, joka sisältää meikki- ja pukeutumisvinkkejä sekä julkkisten haastatteluita. Ilmestyy kerran kuussa.

VelhoVogue
Muotimaailman arvostetuimman lehden velhoversio. Sisältää muotia maailman huipulta, sekä naisten että miesten. Ilmestyy kerran kuussa, kansainvälinen.

Charmi
Naisille suunnattu naistenlehti, jossa esim. suhde ja seksineuvoja, kauneus ja shoppailuvinkkejä. Todellisuudessa myös monet miehet lukevat tätä lehteä. Velhomaailman Cosmopolitan. Ilmestyy kerran kuussa, kansainvälinen.

Noita Luudanvarsia (Which Broomstick?)
Tunnetuin ja arvostetuin huispauslehti, joka vertailee ja kertoo mm. uusimmista luutamalleista, niiden hoidosta ja sisältää toki myös joukkueiden haastatteluja. Lehden kupongeilla voi myös tilata luutia. Ilmestyy kerran kuussa.

Huispausmaailma
Kerran kuussa ilmestyvä huispauslehti, joka kertoo eri joukkueista, huispaustuloksista eri puolilla maailmaa, ja sisältää myös huispaajien erikoishaastatteluja. Sisältää mm. virallista huispausvedonlyöntiä.

Playwizard
Velhojen kuuluisin ja luetuin pornolehti. Sisältää lähinnä naisten kuvia sekä eroottisia tarinoita. Ilmestyy kerran kuussa, kansainvälinen.

ZET
Juttuja miesten muodista, ulkonäöstä ja elämäntyylistä. Lehti suurimmaksi osaksi kuvia ja artikkeleita ei paljon. Lukijakuntaa lähinnä metromiehet, homomiehet ja naiset, jotka haluavat katsella miesten kuvia. On viime aikoina alkanut sisältää yhä enemmän seksikkäitä miesten kuvia, mikä on ajamassa viimeisiäkin heteromiehiä lehden parista pois ja vetänyt yhä enemmän naislukijoita. Ilmestyy kerran kuussa.

Maaginen Matka (Witch Holiday? Magazine)
Velhojen ja noitien matkustuslehti, joka esittelee erilaisia matkustuskohteita, tyylejä, haastatteluja jne. Ilmestyy 6 kertaa vuodessa.

Taianomainen Terveys
Taianomainen Terveys – Ikuisesti Nuori. Terveyslehti, joka käsittelee mm. ruokavalioita, kuntoilua, hyvää elämäntapaa ja niin edelleen. Ilmestyy kerran kuussa.

Muutosten taikakauslehti (Transfiguration Today)
Akateeminen muodonmuutoksista kertova lehti, joka sisältää mm. viimeisimpiä keksintöjä ja saavutuksia. Ilmestyy 6 kertaa vuodessa.

Käytännön Keittelijä (The Practical Potioneer)
Liemiin keskittyvä tieteislehti. Ilmestyy 6 kertaa vuodessa.

Loitsinnan Laki (Challenges in Charming)
Loitsuihin keskittynyt tieteislehti. Ilmestyy 6 kertaa vuodessa.

Omituiset Otukset
Velhomaailman lemmikkilehti. Keskittyy erityisesti maagisten lemmikkien hoitoon. Ilmestyy kerran kuussa.

Ihanat Yrtit
Kasveihin keskittyvä asialehti. Kertoo taikayrttien kasvatuksesta, puutarhan hoidosta, kasvisairauksista, uusista lajikkeista jne. Ilmestyy kerran kuussa.

(Lehteä ei nimetty)
Kirouksenmurtajien ammattiyhdistyksen lehti, ilmestyy 4 kertaa vuodessa.

HP-larp kampanja